Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Nordic Focus

Sverige tvåa i damernas stafett

Det blev en ny andraplats för de svenska damerna i söndagens avslutande världscupstafett i Hochfilzen, men med alltför många extraskott för att utmana Norge om segern. Trots två straffrundor på den tredje sträckan hamnade herrarna på sjätte plats ännu en gång.

Herrar stafett

Emil Nykvist fick förtroendet att ta hand om startsträckan för det svenska laget. Han hängde med utan problem på det första varvet och var sjua inför det liggande skyttet, men lämnade vallen på 12:e plats efter ett extraskott - 13 sekunder från täten. På mellanrundan tappade Emil ytterligare några sekunder men avancerade fyra placeringar. Trots ännu ett extraskott i stående gick han ut på slutvarvet som sjua och växlande till sist som sjätte lag tack vare tredje åktid, 28 sekunder bakom ledande Frankrike. Emil hade fjärde tid totalt i spåret, bara åtta sekunder långsammare än tysken David Zobel efter en riktigt fin insats i sin första världscupstafett.

Foto: Nordic Focus

Redan vid nästa mellantid hade Sebastian Samuelsson tagit in åtta sekunder mot Emilien Jacquelin med snabbast åktid och var 22 sekunder bakom fransmannen som trea på väg in till liggande. Där blev det ett extraskott för svensken som hade i stort sett samma avstånd till täten ut på mellanrundan och var 20 sekunder bakom Frankrike och Norge när det var dags för det stående skyttet. Tyvärr gjorde två extraskott att Sebastian tappade ytterligare 15 sekunder, men växlade som fortsatt trea - 33 sekunder bakom Norge som tog över täten. Åkmässigt var han näst snabbast sammanlagt, sex sekunder efter Tarjei Bö - och dessutom trea på själva sträckan.

Oskar Brandt tappade 20 sekunder mot Johannes Thingnes Bö, men höll avståndet mot lagen bakom på vägen till det liggande skyttet. När han tvingades använda alla tre extraskott smet Tyskland och Ukraina förbi, men Oskar var strax före Artem Pryma som fyra på väg in till stående. Tyvärr åkte svensken på två straffrundor, vilket gjorde att han föll till nionde plats - 2,30 från täten. På slutvarvet växte avståndet med ytterligare 26 sekunder och när Oskar växlade på samma placering var det 2,57 upp till Norge. I spåret var han 1,08 långsammare än Johannes Thingnes Bö med sjätte åktid - och 18:e man på sträckan.

Det var drygt 40 sekunder upp till sjätte plats när Martin Ponsiluoma gick ut på slutsträckan. Han tog in något mot lagen framför på sitt första varv och passerade därefter Finland, trots två extraskott i liggande. Martin tog sig även förbi Schweiz till sjunde plats på vägen till det sista stående skyttet med andra åktid och klarade sig sedan med ytterligare ett extraskott. Det gjorde att han gick ut på slutvarvet som sexa och förde också det svenska laget i mål på samma placering, 2,36 bakom suveräna Norge. Martin var sammanlagt tre sekunder långsammare än italienaren Lukas Hofer med näst snabbaste åktid - och han var trea på själva sträckan.

Sverige hade fjärde åktid sammanlagt, 46 sekunder efter Norge - men 11:e tid på skjutvallen, hela 1,35 långsammare än Ukraina.

Damer stafett

Anna Magnusson låg strax bakom norskan Juni Arnekleiv som tvåa inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som fyra efter ett extraskott. Hon hade sex sekunder upp till tätlagen och höll avståndet någorlunda på mellanrundan och tog sig dessutom förbi Österrike till tredje plats. I stående blev det ytterligare ett extraskott, men Anna var fortsatt trea - strax bakom Norge och med sex sekunder upp till tyskan Selina Grotian. På slutvarvet hade svenskan mest krafter kvar och lyckades ta sig förbi båda lagen med bästa tid och växlade till sist i knapp ledning. Anna hade andra åktid sammanlagt, bara fyra tiondelar långsammare än Juni Arnekleiv efter en imponerande startsträcka.

Mona Brorsson låg bakom norskan Marit Ishol Skogan i början på sitt första varv och de fick även sällskap av italienskan Lisa Vittozzi som var först in på vallen till det liggande skyttet. Där blev det två extraskott för Mona som lämnade vallen 21 sekunder bakom Italien som trea, men höll avståndet med andra tid på mellanrundan och närmade sig dessutom Norge strax framför. Tyvärr gjorde två extraskott till att värmländskan tappade tid, men hon låg fortfarande kvar på tredje plats. På slutvarvet växte avståndet till ledande Italien med ytterligare fem sekunder till 47 sekunder vid växlingen. I spåret hade Mona fjärde tid totalt, 16 sekunder efter Lisa Vittozzi - och hon var femma på själva sträckan.

På sitt inledande varv tog Hanna Öberg in 19 sekunder mot italienskan Beatrice Trabucchi - och efter ett extraskott i liggande var avståndet oförändrat. På mellanrundan fortsatte svenskan sin starka åkning och var bara fyra sekunder från täten efter näst snabbaste åktid på nytt när det var dags för det stående skyttet. Tyvärr tvingades Hanna använda ytterligare två extraskott i en långsam serie och lämnade vallen 26 sekunder bakom ledande norskan Karoline Offigstad Knotten, men fortsatt som klar trea. Tack vare snabbaste åktid på ett starkt slutvarv tog hon sig förbi Italien och växlade som andra lag, 21 sekunder bakom Norge. Hanna hade andra tid totalt i spåret, fyra sekunder efter fransyskan Justine Braisaz-Bouchet - och hon var trea på sträckan.

Elvira Öberg tappade fyra sekunder mot Ingrid Landmark Tandrevold på vägen till det liggande skyttet och lämnade sedan vallen 33 sekunder efter norskan efter ett extraskott. På mellanvarvet växte avståndet en aning och inför avgörandet i sista stående var Norges ledning 39 sekunder - och när Ingrid Landmark Tandrevold satte alla skotten var det inte mycket att göra ät den norska segern. Men Elvira avslutade också på bästa sätt med fem snabba fullträffar och gick ut på slutvarvet som ohotad tvåa och var till sist 32 sekunder bakom Norge i mål. Åkmässigt hade svenskan fjärde tid sammanlagt, 42 sekunder långsammare än slovenskan Anamarija Lampic - och hon var även fyra på själva sträckan.

Sverige var snabbast av alla lag i spåret, totalt sju sekunder före Norge - men däremot sjua på skjutvallen, 1,20 långsammare än Italien.

Världscupen fortsätter närmast med sprint, jaktstart och masstart i schweiziska Lenzerheide - från torsdagen den 14:e december.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-12-10

Senast uppdaterad: 2023-12-10

Författare: Svenska Skidskytteförbundet