Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Fyra svenskar topp 10 i IBU-cupen

Anna-Karin Heijdenberg var bara fem sekunder från pallen som fyra i onsdagens jämna sprint i norska Sjusjöen. Annie Lindh hamnade på sjätte plats med nytt personbästa, medan Stina Nilsson blev sjua. Viktor Brandt kom femma i herrarnas lopp, hans främsta resultat i IBU-cupen.

Damer sprint

Anna-Karin Heijdenberg var 27 sekunder från täten på sjätte plats efter en bom i det liggande skyttet, men klättrade 10 placeringar på vägen till stående. Där lyckades hon dessutom nolla och lämnade vallen som femma, men tog sig även förbi fransyskan Anaelle Bondoux på slutvarvet till fjärde plats i mål - 23 sekunder bakom hennes landsmaninna Oceane Michelon som sköt fullt. Idag hade Anna-Karin sjunde tid totalt i spåret, 14 sekunder långsammare än tyskan Julia Tannheimer efter ännu en stark insats som tar henne allt närmare världscupdebut. 23-åringen från Östersund har också skaffat sig ett fint och inspirerande utgångsläge inför fredagens rafflande jaktstart.

Efter fem säkra liggträffar lämnade Annie Lindh vallen som 16:e åkare, men var tre placeringar sämre inför det stående skyttet. När hon satte alla skotten på nytt klättrade 26-åringen från IF Hallby däremot till sjätte plats och lyckades också hålla den placeringen ända in i mål, 32 sekunder från segern. Det gjorde dessutom att Annie fick gå på blomsterceremoni för allra första gången. Det är kul att se hennes självförtroende på vallen - och hon var inte mer än 46 sekunder efter snabbaste åkare sammanlagt. Kan Annie hålla i skyttet finns alla möjligheter att fixa ännu ett personbästa i jaktstarten.

Stina Nilsson inledde med tredje åktid på det första varvet, men låg på 18:e plats efter på en bom i det liggande skyttet. Däremot avancerade hon sju placeringar trots ytterligare ett missat skott i stående och klättrade sedan vidare med näst bästa åktid på slutvarvet till sjunde plats i mål, knappt fyra sekunder bakom Annie. Ännu en gång var Stina snabbast av svenskorna med femte tid totalt, nio sekunder efter Julia Tannheimer. Dagens sprint är dessutom hennes klart bästa lopp i år - och precis som Anna-Karin och Annie har Stina ett utmärkt utgångsläge inför fredagens jaktstart.

Det blev en bom i liggande för Anna Hedström som lämnade vallen som 34:a. Men tack vare fem fullträffar på 25 sekunder i det stående skyttet klättrade hon ända till 13:e plats och fick till sist samma placering i mål, 48 sekunder bakom Oceane Michelon. I spåret tappade Anna sammanlagt 40 sekunder mot snabbaste åkare, men var drygt fem sekunder bättre än Annie - och skyttemässigt stämmer det bättre än på länge.

Felica Lindqvist låg på 23:e plats efter fullt i det liggande skyttet, men missade ett skott i stående och föll 13 placeringar. Hon blev till sist 37:a i mål, 2,02 från segern. Åkmässigt var Felicia totalt 1,42 långsammare än Julia Tannheimer.

Ella Halvarsson hade blivit sjuk och kom tyvärr inte till start.

Herrar sprint

Viktor Brandt fick en smakstart med fem fullträffar i liggande och lämnade vallen som femma, 15 sekunder från täten. På mellanrundan fick han visserligen släppa två man förbi sig, men lyckades nolla ännu en gång på 25 sekunder i det stående skyttet. Tack vare det gick han ut slutvarvet som trea, men blev passerad av två åkare och hamnade på femte plats i mål - 35 sekunder bakom tysken Simon Kaiser som också sköt felfritt. I spåret var Viktor 1,16 långsammare än Johan-Olav Botn från Norge med 11:e åktid och hade åttonde skjuttid efter två serier på 53 sekunder. Dagens resultat är dessutom nytt fint personbästa för 24-åringen från Karlstad.

19-årige Jacob Larsson inledde med en bom i det liggande skyttet för. Han avancerade därefter sex placeringar till 33:e plats på vägen till stående där det blev ytterligare ett missat skott. Trots det klättrade den unge svensken vidare och hamnade till sist på 24:e plats i mål, 2,05 från segern. Jacob tappade sammanlagt 1,51 mot snabbaste åkare i spåret, men kan vara mycket nöjd med sin insats och sitt klart bästa resultat i IBU-cupen hittills.

Henning Sjökvist låg fint med på 13:e plats efter fullt i det liggande skyttet, men åkte på hela fyra bom i stående och föll tillbaka rejält. Han plockade ändå 10 placeringar på slutvarvet till 44:e plats i mål, 2,48 bakom Simon Kaiser. Åkmässigt var Henning 1,41 långsammare än Johan-Olav Botn, men 10 sekunder snabbare än Jacob.

Oskar Ohlsson och Alfred Eriksson kunde inte delta på grund av sjukdom.

IBU-cupen fortsätter på fredag med jaktstarter i norska Sjusjöen. Damerna kör kl. 11.00 och herrarna kl. 13.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-12-13

Senast uppdaterad: 2023-12-14

Författare: Svenska Skidskytteförbundet