Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE

Elvira femma i tuff världscupsprint

De tunga banorna och ett glatt underlag gjorde det svårt för åkarna och skapade stora avstånd i torsdagens sprint på hög höjd i schweiziska Lenzerheide. Elvira Öberg var främst av svenskorna på femte plats i mål efter en bom - och alla sex damerna får köra i lördagens jaktstart.

Elvira Öberg var 14 sekunder från täten inför det liggande skyttet där det dessutom blev en bom. Hon lämnade vallen som 22:a, men avancerade sex placeringar på vägen till stående - och tack vare fem fullträffar klättrade svenskan vidare till åttonde plats. Elvira avslutade sedan starkt med tredje tid på det sista varvet där hon passerade tre åkare och blev femma i mål, 52 sekunder bakom fransyskan Justina Braisaz-Bouchet som sköt fullt. I spåret hade Elvira femte åktid sammanlagt, 38 sekunder långsammare än Anamarija Lampic från Slovenien - och hon har en dryg halvminut upp till pallen inför jaktstarten.

– Det var tufft på den höga höjden. Jag är jätteförvånad att jag inte är längre efter, sa Elvira Öberg till SVT Sport och fortsatte:

– Jag tycker att jag åker kontrollerat, men det är svårt då man inte har någon återhämtning. Då blir det bara att försöka ta sig runt.

Tack vare fem fullträffar i det liggande skyttet låg Linn Persson på sjätte plats, 17 sekunder bakom Justine Braisaz-Bouchet. Hon plockade ytterligare en placering på mellanrundan, men åkte på en bom i stående och föll till 12:e plats. På slutvarvet fick värmländskan dessutom släppa tyskan Janina Hettich-Walz förbi sig och hamnade på 13:e plats i mål, 1,30 från segern. Linn hade 11:e tid totalt i spåret, 1,12 långsammare än Anamarija Lampic.

Precis som Linn fick Mona Brorsson en kanonstart med fullt i liggande och lämnade vallen som fyra - drygt fyra sekunder före landsmaninnan. Hon höll även den placeringen på vägen till det stående skyttet, men missade tyvärr två skott och tappade tätkontakten. Mona plockade ändå tre placeringar på slutvarvet till 15:e plats i mål, sju sekunder bakom Linn. Däremot var hon 12 sekunder snabbare än henne i spåret där Mona imponerade med åttonde åktid sammanlagt.

Anna Magnusson var nästan 40 sekunder från täten inför det liggande skyttet, men inledde fint med en nolla. Tack vare det låg hon på 24:e plats och plockade därefter ytterligare åtta placeringar efter ännu ett felfritt skytte på 23 sekunder. Anna tröttnade däremot rejält på slutvarvet och hamnade till sist på 26:e plats i mål, 2,06 bakom Justine Braisaz-Bouchet. I spåret var hon totalt 2,19 långsammare än Anamarija Lampic.

Det blev en bom i det inledande skyttet för Hanna Öberg som var 45 sekunder från täten på 30:e plats ut på mellanrundan. Där avancerade hon nio placeringar, men missade ytterligare ett skott i stående och fick nöja sig med 29:e plats i mål efter ett tungt slutvarv med ett olyckligt fall. Hanna var sammanlagt 1,47 efter snabbaste åkare i spåret, men hade åttonde tid på skjutvallen efter två serier på 47 sekunder.

Sara Andersson lyckades nolla i liggande och lämnade vallen som 18:e åkare, men fick problem i stående där det blev två bom. Det gjorde att hon föll till 38:e plats och tappade sedan ytterligare sex placeringar på det tuffa slutvarvet. Sara blev till sist 44:a i mål, 2,55 bakom Justine Braisaz-Bouchet. Åkmässsigt var hon 2,13 långsammare än Anamarija Lampic, men fem sekunder snabbare än Anna.

I morgon kl. 14.15 fortsätter Världscupen med herrarnas sprint i Lenzerheide.

Text och analys: L-G Alsenius