Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Håll koll på detta inför den nationella säsongen

Nu när startskottet för den nationella säsongen har gått är det hög tid att titta närmare på en del faktapunkter att göra sig bekant med. Vi blickar även tillbaka på höjdpunkterna från förra säsongen innan ger oss in i poängräkningssystem och uttagningskriterier. Dessutom delar vi med oss av de första erfarenheter kring införandet av fluorförbudet som vi fick under Sverigepremiären i Idre.

En tillbakablick på SWE Cup-säsongen 2022/2023

Förra årets Swe Cup bjöd på stora startfält med hårt kämpande skidskyttar från 16 år och uppåt och många imponerande insatser i tio lopp under fem intensiva tävlingshelger. Det hela inleddes i december på Skidskyttestadion i Östersund där Tullus arrangerade de två första tävlingarna, medan Biathlon Östersund tog hand om de följande två på samma arena en månad senare.

Därefter fortsatte man vidare till Dalarna där Lima stod bakom Swe Cup 5-6, följt av två tävlingsdagar i värmländska Torsby - arrangerade av SK Bore. I mitten av mars var det sedan dags att avgöra vilka som skulle ta hem totalsegern i de åtta olika klasserna på Mora Biathlon Arena - i flera fall med spänningen kvar fram till den allra sista tävlingsdagen.

Det var Wilma Helmersson från Sveg som blev totalvinnare i damernas yngsta juniorklass efter tre segrar under säsongen - och dessutom ytterligare tre pallplatser. Tullus snabbåkare Elsa Tänglander gjorde succé på Junior-VM och vann fyra lopp i Swe Cup, men hade inte möjlighet att konkurrera efter att ha missat två tävlingshelger. Anton Modigs från Ornäs dominerade i sin tur H 16/17 med fem vinster och två andraplatser och fixade totalsegern utan större problem.

Moras Ida Eriksson var jämnast i D 18/19 och tog hem klassen, men utan seger i någon av deltävlingarna. Hon var däremot på pallen sex gånger. Den högsta segerpoängen hade hennes lagkamrat Jacob Larsson som imponerade med sju segrar under vintern och vann H 18/19 överlägset.

Det var betydligt jämnare i damernas äldsta juniorklass. Där hade Moraåkaren Alva Sköld en knapp ledning före Linda-Louise Köld från Biathlon Östersund inför det allra sista loppet - och tack vare sin sjätte seger under säsongen kunde Alva hålla undan. I herrarnas motsvarande klass blev det en lika spännande duell mellan Älvdalens Oscar Andersson och Erik Larsson från Mora. I den avslutande sprinten behövde Erik vinna för att vara säker på att ta hem totalsegern men blev trea i mål - och när Oscar hamnade på placeringen bakom var det han som vann klassen med en enda. poäng tillgodo.

En större segermarginal hade Nicolina Lindqvist från Biathlon Östersund efter två vinster och ytterligare sex pallplatser under vintern i damernas seniorklass. SK Bores Emma Nilsson vann visserligen tre lopp men missade två tävlingshelger och kom på tredje plats. Till sist visade Limas veteran Tobias Arwidson att gammal är äldst. Han hade också åtta pallplatser under säsongen varav fyra segrar och tog hem herrklassen på ett övertygande sätt.

Text och analys: L-G Alsenius

De första nationella erfarenheterna av fluorförbudet

Under Sverigepreimären i Idre genomfördes de första stickprovskontrollerna av fluor på de aktivas utrustning. Resultaten var främst goda och visade att föreningarna i Sverige har tagit sitt ansvar i denna förändring. Några få fick dock bakläxa på sin rengöring.

- Erfarenheterna efter Sverigepremiären på Idre Fjäll visade att föreningarna verkligen tagit sitt ansvar och gjort jobbet med att rengöra sin utrustning. Det som också var väldigt tydligt var att de som valt att försöka rengöra och återanvända gamla nylonborstar inte kunde visa upp fluorfri utrustning, säger Ulrika Öberg, Nationell chef.

Poängräkningen på våra nationella tävlingar

 

Poängräkning SWE Cup

Till följd av det höga intresset och att tävlingsklasserna blir allt större har det införts ett nytt poängräkningssystem för SWE Cuperna. Det innebär att de 30 bästa åkarna får poäng i varje deltävling i stället för som tidigare 14. Poängräkningen ger vinnaren 50 poäng och därefter fördelas poängen i fallande ordning enligt tabellen nedan. I den totala sammanställningen av SWE Cup räknas de åtta bästa resultaten in av de totalt tio deltävlingarna som genomförs. Poängberäkningen används för att visa de enskilda tävlandes prestationer under en hel säsong. Efter respektive tävlingshelg i SWE Cup sammanställs aktuell poängställning i tävlingskalendern, klicka här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

- I och med vi växer och blir fler i varje tävlingsklass så har vi utökat till att de 30 främsta åkarna får poäng, säger Ulrika Öberg, Nationell Chef.

Poängräkning SWE Cup

Poängräkning SWE Cup

Nationell ranking

Topp 30 i respektive tävlingsklass får rankingpoäng i samtliga nationella vintertävlingar för juniorer och seniorer (SWE Cup + SM och JSM). Rankingpoängen är giltiga i ett kalenderår vilket innebär att den aktives rankingpoäng från förra säsongen följer med in i aktuellt kalenderår, även när man vid ny säsong byter tävlingsklass. För att en yngre åkares rankingpoäng inte ska värderas för högt när åkaren kliver upp i en högre tävlingsklass skiljer sig rankingpoängen i en fallande poängskala, beroende på vilken tävlingsklass man tävlar i. För att se hur poängen fördelas, klicka här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.SM i Rullskidskytte ingår inte i rankingen.

Rankingen används dels för att fastställa startordningen vid masstarter, men också för att kunna jämföra prestationsnivåer. Även resultat vid internationella tävlingar såsom världscup och IBU Cup räknas in i den totala rankingen. Sorteringen av poäng sker efter i första hand internationella poäng och i andra hand nationella poäng.

Uppdelningen av juniorklasser

Skidskyttets juniorklasser är uppdelade i fyra olika nivåer.

1. 20-22 år

2. 18-19 år

3. 17 år

4. 16 år

Oavsett vilken klass ni tillhör så är den nationella scenen redo att välkomna er till säsongen 2023/2024.

Uttagningssystemet till JVM och Ungdoms OS

 

Uttagning JVM

Denna säsong går JVM i Otepää, Estland med start i slutet av februari (21 februari - 9 mars 2024). I JVM tävlas det i två klasser: yngre- och äldre juniorer. Sverige planerar att åka med fullt lag, vilket totalt är 16 aktiva, 4 tjejer och 4 killar i yngre juniorklassen (16-19 år) och 4 tjejer och 4 killar i äldre juniorklassen (20-22 år). Uttagningen till JVM baseras på:

  • Prestationer vid WC och IBU-cup.
  • Prestationer vid SWE Cup, JSM och övriga nationella tävlingar.
  • Nuvarande och framtida bedömd potential utifrån dialoger med gymnasietränare och eventuellt klubbledare samt utveckling och prestation i träningssammanhang.

- JVM går senare på säsongen och vi räknar med att den största delen av truppen är uttagna efter JSM i Torsby (vecka 6) och eventuellt några efter SWE-cup i Lima (vecka 7), säger Sportchef Anna-Maria Uusitalo.

Uttagning Ungdoms OS

Ungdoms OS riktar sig endast till den yngre juniorklassen (16-17 år). Sverige kommer skicka 4 tjejer och 4 killar. Tävlingarna avgörs i Gangwon i Sydkorea mellan den 19 och 24 januari 2024. Uttagningen sker på samma principer som till JVM, med skillnaden att den slutgiltiga truppen tas ut i samråd med SOK. Uttagningarna sker vecka 5, efter säsongens första SWE Cup som arrangeras 16-17 december i Mora.

- Vi gör uttagningen tillsammans med SOK och eftersom tävlingarna är relativt tidigt under säsongen kommer uttagningen göras efter första SWE Cupen i Mora, så alla uppgifter hinner komma in i tid. Det är juniortränarna Emelie och Daniel som kommer att åka till Sydkorea med våra 8 aktiva representanter från Sverige, avslutar Anna-Maria.

Publicerad: 2023-12-15

Senast uppdaterad: 2023-12-15

Författare: Svenska Skidskytteförbundet