Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Stina på pallen i IBU-cupen!

Stina Nilsson nådde sitt främsta resultat för säsongen när hon avancerade från sjunde till tredje plats i fredagens spännande jaktstart i norska Sjusjöen, efter tre nollor men med två bom i det tredje skyttet. I herrarnas jaktstart gjorde Viktor Brandt ett stabilt lopp och hamnade på åttonde plats i mål.

Damer jaktstart

Tack vare fullt i första liggande klättrade Stina Nilsson fyra placeringar och lämnade vallen som trea, 26 sekunder från täten. Hon lyckades sedan nolla på nytt i det andra skyttet och gick ut på det tredje varvet tätt i ryggen på Anaelle Bondoux - och de hade även sällskap in till första stående, men med två åkare åtta sekunder bakom. Tyvärr gjorde två bom att Stina föll till fjärde plats och hade 55 sekunder upp till den ledande fransyskan när det var dags för det sista skyttet. Där imponerade svenskan med att sätta alla skotten för tredje gången och tog sig förbi en åkare till tredje plats - och fick samma placering i mål, 43 sekunder bakom Anaelle Bondoux som sköt fyra nollor. Idag var Stina 36 sekunder långsammare än tyskan Julia Tannheimer med sjunde tid totalt i spåret, men åkte kontrollerat - och hon var dessutom fyra i själva jaktstarten. Grattis Stina till en riktigt fin insats!

Annie Lindh föll fem placeringar till 11:e plats efter en bom i det inledande skyttet, men var däremot felfri i andra liggande. Tack vare ännu en nolla på 25 sekunder första stående avancerade hon till sjunde plats, men åkte på ytterligare två bom i det sista skyttet och hamnade på 16:e plats i mål - 2,42 från segern. I spåret tappade Annie sammanlagt 1,51 mot snabbaste åkare.

Trots ett snabbt förstavarv blev det en jobbig dag för Anna Hedström med totalt åtta missade skott. Hon avslutade ändå med sjätte tid på slutvarvet och plockade fem placeringar till 28:e plats i mål, knappt fyra minuter bakom Anaelle Bondoux. Åkmässigt var Anna 1,06 långsammare än Julia Tannheimer.

Felicia Lindqvist inledde med två missade skott i de liggande skyttena, men lyckades därefter nolla i första stående och avslutade lika fint med fem fullträffar på 24 sekunder i det fjärde skyttet. Hon blev till sist 35:a i mål, 4,47 från segern - och i spåret var Felicia sammanlagt 2,52 efter snabbaste åkare.

Tyvärr var Anna-Karin Heijdenberg sjuk och kom inte till start.

Herrar jaktstart

Viktor Brandt avancerade en placering till fjärde plats efter fem fullträffar i första liggande och låg kvar på samma placering efter ytterligare en nolla i det andra skyttet, bara 19 sekunder från pallen. Tyvärr gjorde två missade skott i första stående att han föll till nionde plats och tappade tätkontakten, men låg kvar på den placeringen trots ytterligare en bom i det sista skyttet. Viktor tog sig däremot förbi en man på slutvarvet och spurtade i mål som åtta, 1,29 bakom vinnaren Johan-Olav Botn. Åkmässigt var han 1,23 långsammare än hans landsman Martin Uldal som var snabbast idag - och Viktor var 12:a både på skjutvallen och i själva jaktstarten.

Efter tre missade skott i de liggande skyttena låg Jacob Larsson på 40:e plats, men plockade fyra placeringar efter fullt på 22 sekunder i första stående. Tyvärr blev det ytterligare tre bom i det avslutande skyttet, vilket gjorde att 19-åringen från Mora hamnade på 50:e plats i mål. Han var drygt sex minuter från segern och tappade totalt 2,54 mot snabbaste åkare i spåret.

Henning Sjökvist hade blivit förkyld och kunde inte starta.

I morgon avslutas IBU-cupen i Sjusjöen med masstarter. Damerna kör kl. 11.00 och herrarna kl. 13.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-12-15

Senast uppdaterad: 2023-12-15

Författare: Svenska Skidskytteförbundet