Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Elvira Öberg och Linn Persson efter blomstercermonin

Tre svenskar topp 6 i jaktstarterna

Martin Ponsiluoma var nära pallen som fyra i herrarnas omväxlande jaktstart i Världscupen under lördagen, trots två bom i det inledande skyttet. Elvira Öberg hamnade på femte plats i damernas lopp efter att ha vunnit spurten mot Linn Persson som också fick gå på blomsterceremoni som sexa i mål.

Damer jaktstart

Elvira Öberg var snabbast av alla på det första varvet, men inledde med två bom och föll till nionde plats. Däremot klättrade hon fem placeringar efter fem fullträffar i andra liggande, men lämnade därefter vallen som åtta efter ytterligare en bom i det tredje skyttet. Det var ändå bara 15 sekunder upp till pallen inför sista stående, men den möjligheten försvann efter ett fjärde missat skott. Elvira gick i stället ut på slutvarvet som nia, men passerade snabbt tre åkare och hamnade till sist på femte plats, efter att ha vunnit spurten mot Linn Persson. Hon var 1,27 bakom segrande fransyskan Justine Braisaz-Bouchet i mål och hade tredje åktid sammanlagt, 37 sekunder långsammare än Anamarija Lampic från Slovenien.

Tack vare fullt i första liggande avancerade Linn Persson till sjätte plats, men föll sedan tre placeringar efter en straffrunda i det andra skyttet. Hon fick samma resultat även i första stående, men avslutade snyggt med fem nya fullträffar i sista stående. Det gjorde att Linn låg på sjunde plats ut på slutvarvet, men lyckades ta sig förbi en åkare och fixa en plats på blomsterceremonin som sexa i mål, en knapp sekund bakom Elvira. I spåret var värmländskan 11 sekunder långsammare än henne med sjunde tid totalt, men däremot fyra i själva jaktstarten med endast två missade skott i sitt bästa lopp hittills den här säsongen.

Mona Brorsson plockade fem placeringar till 10:e plats efter en nolla i det första liggande skyttet, men åkte på en bom i andra liggande och föll två placeringar. När det blev ytterligare ett missat skott i det tredje skyttet lämnade Mona vallen på 19:e plats, men avslutade sedan med ännu ett felfritt skytte i sista stående och klättrade på nytt till 13:e plats i mål - 2,02 bakom Justine -Braisaz-Bouchet. Åkmässigt var hon 1,22 långsammare än Anamarija Lampic, men gjorde ännu en stabil insats.

Det blev ett missat skott i första liggande för Hanna Öberg som avancerade till 26:e plats, men föll tillbaka rejält efter ytterligare tre bom i det andra skyttet. Hon tog snabb revansch med fullt i första stående och satte sedan punkt med ännu en nolla på 21 sekunder i det sista skyttet. Tack vare det klättrade hon till 22:a plats i mål, 2,44 från segern. Trots bommarna imponerade Hanna i spåret med andra tid totalt, 31 sekunder efter snabbaste åkare - men fem sekunder bättre än Elvira.

Anna Magnussson klättrade till 16:e plats efter fem fullträffar i det inledande skyttet, men åkte på en straffrunda i andra liggande och föll sex placeringar. I de två stående skyttena blev det ytterligare två bom, vilket gjorde att Anna hamnade på 24:e plats i mål - 10 sekunder bakom Hanna. Åkmässigt var hon sammanlagt 1,18 långsammare än Anamarija Lampic, men däremot fyra sekunder snabbare än Mona.

Det sämsta utgångsläget hade Sara Andersson som 44:a från start. Hon inledde med ett missat skott och åkte på tre bom till i andra liggande. Efter två straffrundor i det första stående skyttet låg Sara på 55:e plats, men avslutade med en nolla på 20 sekunder och blev 51:a i mål - 5,46 bakom Justine Braisaz-Bouchet. Sara tappade 2,11 mot snabbaste åkare i spåret men hade tredje skjuttid efter fyra serier på 1,38.

 

Foto: Nordic Focus

Herrar jaktstart

Martin Ponsiluoma fick en jobbig start med två missade skott i första liggande och föll till 21:a plats. Han lyckades däremot nolla i det andra skyttet och klättrade åtta placeringar - och gick sedan ut på det fjärde varvet som nia, trots ytterligare en bom i första stående. Martin satte sedan punkt på bästa sätt med fullt på 21 sekunder i det avslutande skyttet, vilket gjorde att han klättrade till fjärde plats. Det var alltför långt upp till pallen så svensken fick nöja sig med att bevaka fjärdeplatsen in i mål, 41 sekunder bakom Johannes Thingnes Bö som avgjorde i sista stående. Martin imponerade på nytt åkmässigt med fjärde tid totalt, 24 sekunder långsammare än norrmannen Endre Strömsheim - och han var även fyra i själva jaktstarten.

Tack vare fem fullträffar på 23 sekunder i det inledande skyttet avancerade Jesper Nelin till 13:e plats, men åkte tyvärr på tre bom i andra liggande och föll tillbaka rejält. Efter ytterligare tre missade skott i det två stående skyttena hamnade han till sist på 33:e plats i mål, 3,04 från segern. I spåret hade Jesper 17:e tid sammanlagt, 56 sekunder efter snabbaste åkare.

I morgon avslutas världcuptävlingarna i Lenzerheide med masstarter. Damerna kör kl. 11.30 och herrarna kl. 14.45.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-12-16

Senast uppdaterad: 2023-12-16

Författare: Svenska Skidskytteförbundet