Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE

Elvira och Hanna på pallen i masstarten!

Sverige tog två nya pallplatser i damernas spännande masstart under söndagen i Lenzerheide. Elvira Öberg avancerade två placeringar på slutvarvet och blev tvåa, medan Hanna Öberg hamnade på tredje plats i mål. Martin Ponsiluoma blev fyra ännu en gång i herrarnas masstart.

Damer masstart

Elvira Öberg fick jobba i motvind efter två bom i de liggande skyttena. Hon hade en dryg halvminut upp till täten på 15:e plats ut på det tredje varvet, men klättrade sex placeringar på vägen till första stående. Tack vare fem snabba fullträffar plockade Elvira ytterligare fyra placeringar och var bara 21 sekunder bakom Justine Braisaz-Bouchet som trea inför avgörandet på vallen, efter snabbaste åktid på det fjärde varvet. I sista stående vårdade svenskan skotten, men lyckades nolla på nytt och lämnade vallen som fyra. På slutvarvet svepte Elvira snabbt förbi italienskan Lisa Vittozzi och passerade även storasyster Hanna med sin kraftfulla åkning. Hon plockade även in mycket tid mot ledande Justine Braisaz-Bouchet, men var till sist fem sekunder bakom den nollskjutande fransyskan som tvåa i mål, efter bästa åktid även på det avslutande varvet. Elvira imponerade stort i spåret med klart snabbaste tid sammanlagt. Stort grattis till uppvisningen och ännu en pallplats!

– Inför det sista skyttet bestämde jag mig för att jobba ner tavlorna och hinner uppfatta runt mig att det är några som skjuter fullt och att det viktiga var att sätta dem eftersom jag skulle kunna ta dem på slutet. Jag jobbade verkligen in de två sista skotten, sa en nöjd Elvira Öberg till SVT Sport efter loppet.

Precis som Elvira missade Hanna Öberg två skott i liggande, men kunde åka med sin lillasyster på det tredje varvet där hon plockade fyra placeringar till 12:e plats. När Hanna lyckades sätta alla skotten i första stående i en snabb serie lämnade hon vallen som åtta och hade bara en dryg straffrunda upp till täten som sexa på väg in till det avslutande stående skyttet. Där slog svenskan till med fem nya fullträffar på 21 sekunder och gick ut på slutvarvet som tvåa, men hade tre åkare tätt i hasorna. Hanna lyckades dra ifrån italienskan Lisa Vittozzi men fick sällskap av Elvira och tvingades släppa hennes rygg i den sista långbacken - och var till sist 11 sekunder från segern som trea i mål. Idag hade Hanna näst bästa tid totalt i spåret, 19 sekunder efter Elvira - men var snabbare än Anamarija Lampic. Hon hade dessutom sjunde skjuttid efter fyra serier på 1,40. Grattis Hanna till en härlig revansch!

Linn Perssson inledde fint med fullt i första liggande och lämnade vallen som trea, bara fyra sekunder från täten. Däremot gjorde en straffrunda i det andra skyttet att hon föll till 14:e plats, men låg sedan tätt i ryggen på Elvira och avancerade fyra placeringar på vägen till första stående. Där lyckades Linn nolla på 23 sekunder och klättrade vidare till sjätte plats och hade bara drygt 20 sekunder upp till ledande Justine Braisaz-Bouchet inför det sista skyttet efter näst bästa tid på det fjärde varvet. Tyvärr försvann möjligheten till en topplacering efter två bom, men hon spurtade ändå in som 10:a i mål, 1,24 bakom den segrande fransyskan. Linn hade åttonde åktid sammanlagt, 48 sekunder långsammare än Elvira.

Efter ett fall på det första varvet blev det en bom i det inledande skyttet för Anna Magnusson. Hon tog däremot revansch med fem fullträffar i andra liggande och gick ut på det tredje varvet som 21:a, men åkte därefter på en bom vardera i de två stående skyttena. Anna hamnade till sist på 24:e plats i mål, 3,11 bakom segrande Justine Braisaz-Bouchet - och hon var totalt 2,30 långsammare än Elvira i spåret.

Mona Brorsson fick en kanonstart med fullt på 23 sekunder i det första skyttet och lämnade vallen som tvåa, men ramlade på väg in till andra liggande och tvingades byta skida. Det gjorde att hon tappade mycket tid och åkte dessutom på en bom både i andra och tredje skyttet. Mona blev 27:a i mål efter en nolla på 23 sekunder i sista stående. I spåret tappade hon 3,49 mot Elvira, men hade nionde skjuttid efter fyra serier på 1,41.

Herrar masstart

Martin Ponsiluoma bröt tyvärr staven redan i den första kurvan. Han fick visserligen en ny efter ett tag, men tappade tid och åkte dessutom på två bom i första liggande. Tack vare fullt i det andra skyttet klättrade svensken ändå till 18:e plats och fortsatte sedan med ännu en nolla på 20 sekunder i första stående. Martin lämnade vallen som nia, men tog in många sekunder med tredje åktid och var bara 15 sekunder från de fyra norrmännen i täten inför det sista stående skyttet. En liten möjlighet öppnade sig när två av dem tvingades in i straffrundan, men svensken missade också ett skott och gick ut på slutvarvet som fyra. Det var för långt upp till pallen, så Martin fick nöja sig att bevaka fjärdeplatsen in i mål - 43 sekunder bakom Johannes Thingnes Bö. Han åkte starkt med sjätte tid totalt, 23 sekunder efter norrmannen - och var åtta på skjutvallen efter fyra serier på 1,34.

Nu tar Världscupen några veckors julledighet, men är tillbaka igen den fjärde januari i Oberhof, med sprint, jaktstart och stafetter på programmet.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2023-12-17

Senast uppdaterad: 2023-12-17

Författare: Svenska Skidskytteförbundet