Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Ännu en pallplats för Stina i IBU-cupen!

Stina Nilsson var drygt tre sekunder från segern som trea i torsdagens spännande kortdistans i italienska Martell, efter endast två bom på fyra skjutningar. Johanna Skottheim hade läge för topp 10 men blev 12:a i mål, medan Anton Ivarsson lyckades bäst av herrarna på åttonde plats.

Herrar kortdistans

Anton Ivarsson inledde med fullt i första liggande och lämnade vallen som åtta, 13 sekunder från täten. Han avancerade två placeringar på det andra varvet, men var därefter tillbaka på åttonde plats efter ett missat skott i stående. När det blev samma resultat även i det andra liggande skyttet föll Anton två placeringar, men satte punkt med ännu en nolla i sista stående. Tack vare det gick den unge svensken ut på slutvarvet som nia och hamnade på åttonde plats i mål, 1,52 bakom segrande Vebjörn Sörum som följdes av ytterligare två norrmän på prispallen. Anton gjorde en stark insats med 11:e tid totalt i spåret, 1,52 långsammare än Danilo Riethmüller från Tyskland - men snabbare än världscupåkare som David Zobel och Emilien Claude.

Efter en bom i det liggande skyttet och ytterligare två missade skott i stående låg Malte Stefansson på 45:e plats. Han avancerade fem placeringar trots en bom till i andra liggande och fixade sedan sex poäng som 35:a i mål efter samma resultat även i sista stående. Malte hade 5,13 upp till den segrande norrmannen och tappade 2,56 mot snabbaste man åkmässigt.

Oskar Brandt åkte på två bom redan i det inledande skyttet och hamnade till sist strax utanför poängplats som 41:a i mål efter totalt sex missade skott, sex minuter bakom Vebjörn Sörum. I spåret var han 2,54 långsammare än Danilo Riethmüller, men två sekunder snabbare än Malte.

Precis som Oskar missade Erik Larsson två skott i första liggande. Han följde landsmannen även i de följande två skyttena, men avslutade med fyra bom i sista stående och fick nöja sig med 55:e plats i mål - sju minuter från segern. Åkmässigt tappade Erik 2,12 mot snabbaste man.

Henning Sjökvist inledde med tre bom och missade totalt fem skott. Han hamnade på 60:e plats i mål, 39 sekunder bakom Erik. I spåret var Henning hela 5,33 långsammare än Danilo Riethmüller, men hade tredje skjuttid efter fyra serier på 1,46.

Damer kortdistans

Stina Nilsson fick en kanonstart med fem fullträffar i första liggande och lämnade vallen som tvåa, sex sekunder bakom fransyskan Chloe Chevalier. Tyvärr gjorde två bom i stående att hon föll till 14:e plats, men tog snabb revansch med ännu en nolla i det tredje skyttet. Tack vare det klättrade Stina fyra placeringar och hade inte mer än 50 sekunder upp till täten som åtta inför sista stående. Där lyckades svenskan sätta alla skotten för tredje gången och gick ut på slutvarvet som tvåa, 10 sekunder bakom Emily Schumann från Tyskland. Vid sista mellantiden hade hon plockat in mer än halva avståndet men nådde inte hela vägen och blev dessutom passerad av 19-åriga tyskan Julia Kink som gjorde en fenomenal avslutning och tog hem segern med åtta tiondelars marginal. Stina var 3,5 sekunder bakom Julia som trea och hade fjärde åktid sammanlagt, 2,06 långsammare än fransyskan Anaelle Bondoux som körde som en furie men åkte på hela nio bom. Grattis Stina till ännu en imponerande insats - både i spåret och på skjutvallen!

Efter en lång sjukdomsperiod var Johanna Skottheim tillbaka igen. Hon inledde visserligen med en bom, men lyckades därefter nolla i första stående och klättrade drygt 20 placeringar till nionde plats. Johanna tappade lite mark och föll fyra placeringar efter ytterligare ett missat skott i andra liggande, men satte punkt med fem nya fullträffar i det avslutande skyttet. Hon gick ut på slutvarvet som sjua, men fick släppa fem åkare förbi sig mot slutet till 12:e plats i mål - 1,36 från segern. Johanna har en bit kvar till toppformen och var 3,34 efter snabbaste åkare i spåret, men skyttet var det inget större fel på.

Anna-Karin Heijdenberg åkte på en bom i första liggande och missade ytterligare två skott i det andra skyttet. Hon gick ut på det tredje varvet som 53:a, men avancerade 12 placeringar efter fullt i andra liggande. Tack vare ännu en nolla på 25 sekunder i sista stående klättrade hon vidare till 25:e plats och hamnade till sist på 19:e plats i mål, 3,11 bakom Julia Kink. Anna-Karin inledde lite trevande i spåret, men åkte bättre efterhand och var bara två sekunder långsammare än Johanna, totalt 3,36 efter snabbaste åkare.

Tack vare fem fullträffar i det första skyttet lämnade Ella Halvarsson vallen som nia och var ytterligare tre placeringar bättre efter ännu en nolla i första stående. Men efter en bom vardera i de två sista skyttena föll hon tillbaka till 28:e plats i mål, 3,53 från segern. Ella var hela 5,48 långsammare än Anaelle Bondoux åkmässigt, men var stabil som vanligt på vallen och hade näst snabbaste skjuttid sammanlagt efter fyra serier på 1,50.

Annie Lindh missade två skott i första liggande och åkte därefter på en bom både i det andra och tredje skyttet. Hon gick ut på det fjärde varvet som 47:a, men avslutade på bästa sätt med en nolla i sista stående och avancerade till 34:e plats i mål, 4,16 bakom segrande Julia Kink. I spåret tappade Annie 4,31 mot snabbaste åkare sammanlagt.

Trots femte tid på det första varvet blev det en tung dag för Tilda Johansson. Hon åkte på en bom vardera i de tre inledande skyttena och avslutade sedan med ytterligare två missade skott i sista stående. Tilda blev 38:a i mål, 21 sekunder bakom Annie. Däremot var hon 14 sekunder snabbare åkmässigt, men tröttnade under loppets gång.

IBU-cupen i Martell fortsätter på lördag med sprint. Herrarna kör kl. 11.00 och damerna kl. 14.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-04

Senast uppdaterad: 2024-01-05

Författare: Svenska Skidskytteförbundet