Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Anna fyra i världcupsprinten

Vi fick se en stark laginsats med tre åkare bland de 12 främsta både bland damerna och herrarna i fredagens sprint på den tuffa banan i ett varmt Oberhof. Anna Magnusson lyckades bäst av svenskarna som fyra efter fullt skytte, medan Martin Ponsiluoma hamnade på åttonde plats.

Herrar sprint

Martin Ponsiluoma var åtta inför det liggande skyttet, men åkte en bom och lämnade vallen som 16:e man - en knapp halvminut från täten. På det andra varvet klättrade han hela 10 placeringar med snabbaste åktid, men missade tyvärr ytterligare två skott i stående. Martin gick ändå ut på slutrundan som 10:a och tog sig dessutom förbi två åkare till åttonde plats i mål, 40 sekunder bakom tysken Benedikt Doll som vann före tre norrmän inför en entusiastisk hemmapublik. I spåret hade svensken tredje tid totalt, 10 sekunder efter norrmannen Johan-Olav Botn - och han hade dessutom femte rangetime. Det är bara en dryg halvminut upp till pallen så det finns stora möjligheter för Martin att avancera i lördagens jaktstart.

Foto: Nordic Focus

Sjukdomen verkade inte ha påverkat Sebastian Samuelssons form nämnvärt för han hade fjärde åktid på det inledande varvet och gick ut på mellanrundan som trea, knappt tre sekunder bakom Benedikt Doll. På vägen till stående tog han sig dessutom förbi en man, men missade de två sista skotten och föll till åttonde plats. På slutvarvet tröttnade Sebastian dessutom en aning och fick släppa två åkare förbi sig till 10:e plats i mål, fyra sekunder bakom Martin. Åkmässigt var han drygt 20 sekunder långsammare än landsmannen, totalt 32 sekunder efter snabbaste man. Det finns goda chanser även för Sebastian att ta sig upp på pallen i morgondagens jaktstart.

Jesper Nelin inledde med fem säkra fullträffar i det liggande skyttet och lämnade vallen som åttonde man, bara 15 sekunder från täten. Däremot åkte han på en bom i stående i en långsam serie på 36 sekunder. Det gjorde att Piteåkaren låg på 13:e plats när han gav sig ut på slutvarvet, men lyckades ta sig förbi en man och hamnade på 12:e plats i mål - 51 sekunder bakom Benedikt Doll. Jesper tappade 47 sekunder mot snabbaste åkare i spåret, men hade ändå 12:e tid sammanlagt efter en stabil insats som lovar gott inför fortsättningen.

Det blev en bom i liggande för Emil Nykvist som gick ut på mellanvarvet som 64:a. Däremot lyckades han nolla i det stående skyttet och avancerade till 33:e plats, men fick därefter släppa sex åkare förbi sig på slutvarvet till 39:e plats i mål och två världscuppoäng - 2,09 från segern. Emil var visserligen 2,07 långsammare än Johan-Olav Botn åkmässigt, men kan vara mycket nöjd med sin insats på skjutvallen och stärkte dessutom sina chanser till en plats i stafettlaget.

Viktor Brandt inledde på bästa sätt med fullt på 23 sekunder och lämnade vallen som 33:a, men åkte på en bom i stående och föll två placeringar På slutvarvet var det tungt för värmlänningen som tappade många placeringar - och han ramlade dessutom strax innan mållinjen.Viktor fixade ändå en plats i jaktstarten som 59:a i mål, 2,45 bakom Benedikt Doll - men tappade 2,59 mot snabbaste man i spåret. Han hade däremot tredje skjuttid efter två serier på 46 sekunder.

Det blev en tung återkomst i Världscupen för Peppe Femling med två bom både i liggande och stående. Han hamnade till sist på 81:a plats i mål, 3,35 från segern. Åkmässigt var Peppe 2,24 långsammare än Johan-Olav Botn.

Foto: Nordic Focus

Damer sprint

Anna Magnusson inledde snabbt i spåret med andra åktid på det första varvet och lämnade därefter vallen i en överraskande ledning med 11 sekunder efter fem fullträffar i det liggande skyttet. Hon fick visserligen släppa två åkare förbi sig på mellanrundan, men lyckades även sätta alla skotten i stående. Tack vare det felfria jobbet på vallen gick hon ut på slutvarvet som sensationell tvåa, bara sex sekunder bakom tyskan Franziska Preuss. Tyvärr tröttnade svenskan rejält den sista biten och blev i stället passerad av två åkare och hamnade på fjärde plats i mål - 18 sekunder bakom Justine Braisaz-Bouchet som plockade in 24 sekunder mot den ledande tyskan och var fyra sekunder före henne i mål. I spåret var Anna 1.09 långsammare än den segrande fransyskan, men skyttet var imponerande - och resultatet är hennes tredje bästa hittills under karriären. Piteåkaren har dessutom skaffat sig ett härligt läge inför lördagens jaktstart.

– Det känns superbra. Jag var verkligen helt död sista biten. Jag kände att jag tappade pallen men jag tyckte ändå jag gick för det, sa en nöjd Anna Magnusson till SVT Sport efter loppet.

Det blev en bom i liggande för Elvira Öberg efter tredje tid på det inledande varvet. Hon gick ut på mellanrundan som 19:e åkare, men var fem placeringar bättre inför det stående skyttet - 40 sekunder från täten. Tyvärr missade Elvira ytterligare ett skott och föll till 17:e plats men klättrade sex placeringar med näst bästa tid på slutvarvet till 11:e plats i mål, 41 sekunder från segern. Elvira hade även andra åktid sammanlagt, 28 sekunder efter Justine Braisaz-Bouchet - men trots dagens placering är det bara en dryg halvminut upp till pallen inför jaktstarten.

Mona Brorsson lämnade vallen en dryg halvminut från täten på 15:e plats efter en bom i det liggande skyttet, men avancerade nio placeringar på vägen till stående och var i slagläge för en topplacering med en nolla. Tyvärr missade hon det allra sista skottet och föll till 14:e plats, men lyckades ta sig förbi två åkare på slutvarvet till 12:e plats i mål, sex sekunder bakom Elvira. Mona imponerade stort åkmässigt med sjunde tid sammanlagt, 48 sekunder efter snabbaste åkare - men var bara 11 sekunder långsammare än slovenskan Anamarija Lampic.

Tack vare fem fullträffar i det liggande skyttet gick Linn Persson ut på den andra rundan på 16:e plats, strax bakom Mona. Däremot blev det en bom i stående, vilket gjorde att värmländskan föll tre placeringar, men tog sig förbi en åkare på slutvarvet och hamnade på 18:e plats i mål - 1,07 från segern. Det var ännu ett stabilt lopp från Linn som dock fortfarande hämmades en aning av sjukdomen under juluppehållet. Idag var hon totalt 1,26 långsammare än Justine Braisaz-Bouchet åkmässigt, men höll ihop skyttet på ett snyggt sätt.

Sara Andersson inledde med en bom i liggande och lämnade vallen på 34:e plats. Hon var fyra placeringar bättre inför det stående skyttet där hon dessutom lyckades nolla. Tack vare det klättrade Sara vidare till 16:e plats, men fick slita på slutvarvet där hon blev passerad av sju åkare och blev till sist 23:a i mål - 1,28 bakom Justine Braisaz-Bouchet. 20-åringen från Mora tappade sammanlagt 1,52 mot fransyskan i spåret, men dagens resultat är nytt fint personbästa i Världscupen efter en imponerande insats på skjutvallen.

Det blev en tung dag för Hanna Öberg som var tydligt märkt av sjukdomen under helgerna. När hon dessutom missade två skott både i liggande och stående fick Hanna nöja sig med 52:a plats i mål, 2,34 från segern - och hon var totalt 1,32 långsammare än Justine Braisaz-Bouchet åkmässigt.

I morgon fortsätter Världscupen i Oberhof med jaktstarter. Herrarna kör kl. 12.25 och damerna kl. 14.40.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-05

Senast uppdaterad: 2024-01-06

Författare: Svenska Skidskytteförbundet