Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Stina på tredje plats i sprinten!

Det blev en ny framgång i IBU-cupen för Stina Nilsson som trea i lördagens sprint i ett snöigt Martell, bara 13 sekunder från segern efter två bom. Johanna Skottheim hamnade på 14:e plats med samma skytte, medan Malte Stefansson var bäst av de svenska herrarna på 20:e plats.

Herrar sprint

Tack vare fullt i det liggande skyttet lämnade Malte Stefansson vallen som åtta, 16 sekunder från täten. Däremot fick han släppa två man förbi sig på det andra varvet och åkte därefter på två bom i stående. Det gjorde att Malte gick ut på slutvarvet som 21:a, men hamnade till sist på 20:e plats i mål - 1,58 bakom den 20-årige norrmannen Isak Frey som tog sin första seger i IBU-cupen. I spåret hade svensken 18:e åktid sammanlagt 1,31 långsammare än Danilo Riethmüller från Tyskland.

Oskar Brandt lyckades också nolla i det inledande skyttet. Han var en dryg sekund före Malte ut på på det andra varvet som sjätte man, men tre placeringar sämre på väg in till stående. Där blev det även två bom för Oskar som föll till 15:e plats - och på slutvarvet blev han dessutom passerad av 10 åkare till 25:e plats i mål, fem sekunder bakom Malte. Åkmässigt var han 12 sekunder långsammare än landsmannen - totalt 1,42 efter snabbaste man.

Det blev en bom i liggande för Erik Larsson som ändå avancerade fyra placeringar till 30:e plats på det andra varvet. Tyvärr gjorde ytterligare två straffrundor i stående att han föll 19 placeringar, men stod för en stark slutrunda där han klättrade 22 placeringar till 27:e plats i mål - 13 sekunder bakom Oskar. I spåret var Erik främst av svenskarna idag, 1,22 långsammare än Danilo Riethmüller - men nio sekunder snabbare än Malte.

Anton Ivarsson fick nöja sig med 37:e plats i dagens sprint efter en bom både i det liggande och stående skyttet. Han var 2,34 bakom segrande Isak Frey och tappade totalt 2,10 mot snabbaste åkare efter en tung dag i spåret.

Henning Sjökvist låg på 16:e plats efter fem fullträffar i det första skyttet, men åkte på två bom i stående och hamnade på 53:e plats i mål - 3.30 från segern. Åkmässigt var han 3,06 långsammare än Danilo Riethmüller.

Damer sprint

Stina Nilsson hade fjärde tid på det första varvet, men lämnade vallen som tvåa efter fullt i det liggande skyttet - två sekunder bakom Ida Lien. Tack vare näst bästa åktid på mellanrundan minskade hon avståndet något mot norskan, men missade två skott i stående och föll till sjunde plats - 24 sekunder från täten. På slutvarvet visade Stina sin klass genom att ta sig förbi fyra åkare till tredje plats i mål, bara 13 sekunder bakom 20-åriga Maren Kirkeeide från Norge som vann med fullt skytte. Stina hade fjärde tid totalt i spåret, 48 sekunder långsammare än fransyskan Anaelle Bondoux och börjar bli betydligt mer stabil på vallen. Det finns alla möjligheter för henne att nå toppen med sitt fina utgångsläge i söndagens spännande jaktstart. Stort grattis Stina till dagens imponerande insats!

Efter en bom i liggande gick Johanna Skottheim ut på det andra varvet som 25:a, men var sex placeringar bättre inför det stående skyttet. Där blev det ytterligare en straffrunda, men svenskan avancerade ändå till 13:e plats. På slutvarvet fick Johanna däremot släppa en åkare förbi sig och hamnade till sist på 14:e plats i mål, 1,02 från segern. Precis som Stina börjar hon hitta tillbaka till sin gamla form. Idag hade Johanna 12:e åktid sammanlagt, 1,38 långsammare än Anaelle Bondoux.

Tilda Johansson lämnade vallen som 33:a efter en bom i det liggande skyttet, men lyckades nolla i stående och klättrade hela 17 placeringar. Däremot blev hon passerad av tre åkare på slutvarvet till 19:e plats i mål, 1,26 bakom Maren Kirkeeide. Det är fortfarande ganska slitigt för Tilda som tappade totalt 2,25 mot snabbaste åkare, men skyttet var stabilt och förhoppningsvis kommer den fina formen tillbaka framöver.

Det blev två bom direkt för Anna-Karin Heijdenberg som ändå klättrade 12 placeringar till 41:a plats på vägen till det stående skyttet. Trots ytterligare ett missat skott plockade hon ytterligare fyra placeringar och passerade dessutom sju åkare på slutvarvet till 30:e plats i mål, knappt två minuter från segern. Det var ovanligt tungt i spåret även för Anna-Karin som var sammanlagt 1,57 långsammare än Anaelle Bondoux.

Ella Halvarsson missade ett skott i det liggande skyttet, men avancerade 10 placeringar till 27:e plats på det andra varvet. Hon låg även kvar på samma placering efter ytterligare en bom i stående, men fick släppa fem åkare förbi sig på slutvarvet och hamnade på 32:a plats i mål - 12 sekunder bakom Anna-Karin. Ella tappade totalt 2,40 mot snabbaste åkare, men hade fjärde skjuttid efter två serier på 56 sekunder.

Det blev en trist start för Annie Lindh som åkte på hela tre straffrundor i liggande. I det stående skyttet missade hon ytterligare ett skott, men klättrade 13 placeringar på slutvarvet till 44:e plats i mål - 3,06 bakom Maren Kirkeeide. I spåret var Annie 2,30 långsammare än Anaelle Bondoux.

I morgon avslutas IBU-cupen i Martell med jaktstarter. Herrarna kör kl. 11.00 och damerna kl. 13.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-06

Senast uppdaterad: 2024-01-07

Författare: Svenska Skidskytteförbundet