skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Mona tvåa i sprinten!

Det blev succé för Mona Brorsson som sköt fullt och tog sin andra pallplats under karriären som tvåa i fredagens spännande sprint i Ruhpolding. Elvira Öberg blev femma med två bom, medan Linn Persson nollade och kom på sjunde plats efter en stark svensk laginsats.

Mona Brorsson fick en kanonstart med fem fullträffar på 24 sekunder i det liggande skyttet. Hon var bara tre sekunder från täten som trea ut från vallen, men fick släppa två åkare förbi sig på vägen till stående. Där lyckades värmländskan nolla ännu en gång och gick ut på slutvarvet som sensationell tvåa, tre sekunder före trean Lisa Vittozzi från Italien. Det blev en rafflande upplösning när avståndet till italienskan minskade mot slutet, men Mona lyckades hålla undan med åtta tiondelars marginal och fixa sin andra pallplats som tvåa i mål - 18 sekunder bakom norskan Ingrid Landmark Tandrevold. I spåret hade hon 12:e tid totalt, 42 sekunder långsammare än slovenskan Anamarija Lampic och hade sjätte skjuttid efter två serier på 50 sekunder - dessutom efter ett felfritt jobb på vallen. Mona har skaffat sig ett lysande utgångsläge inför söndagens jaktstart. Stort grattis till en välförtjänt pallplats efter en imponerande insats!

– Oj, oj, oj, jag är lite rörd. Jag kunde inte ha gjort det bättre, sa en lycklig Mona Brorsson till SVT Sport efter loppet och fortsatte:

– Det här hör inte till vanligheterna. Shit, jag vet inte vad jag ska säga. Jag är så nöjd över hur jag genomför racet. Jag har verkligen huvudet på rätt ställe i dag. Det här betyder så mycket!

Trots snabbaste åktid på det första varvet blev det två bom för Elvira Öberg i liggande. Hon fortsatte ändå starkt i spåret och klättrade hela 18 placeringar på mellanrundan och tog sedan revansch med fem fullträffar på 23 sekunder i det stående skyttet. Elvira lämnade vallen som sjua, men svepte dessutom förbi två åkare på spurtvarvet till femte plats i mål, 34 sekunder från segern. Idag var svenskan sammanlagt 12 sekunder efter snabbaste åkare med tredje tid i spåret - och hon hade dessutom åttonde skjuttid efter två serier på 51 sekunder. Det är bara 15 sekunder upp till pallen så med sin fina åkform finns det alla möjligheter för Elvira att kämpa om topplaceringarna i jaktstarten.

Linn Persson inledde med fullt i det liggande skyttet och lämnade vallen som fyra, tre tiondelar bakom Mona. Hon blev däremot passerad av åtta åkare på den andra rundan, men lyckades sätta alla skotten ännu en gång på 24 sekunder i stående. Tack vare det fina skyttet gick Linn ut på slutvarvet som femma, men tröttnade en aning och fick släppa Elvira och ytterligare en åkare förbi sig och hamnade på sjunde plats i mål - knappt två sekunder bakom lagkompisen. Åkmässigt var hon 56 sekunder långsammare än Anamarija Lampic, men har precis som Elvira goda chanser att slåss om en pallplats i den kommande jaktstarten.

Efter en bom i det liggande skyttet gick Sara Andersson ut på det andra varvet som 35:a, men var sex placeringar bättre på väg in till stående. När hon lyckades skjuta fullt klättrade hon vidare till 20:e plats, men avslutade dessutom med 10:e tid på slutvarvet där hon tog sig förbi fyra åkare till 16:e plats i mål och ett nytt fint personbästa - en minut bakom Ingrid Landmark Tandrevold. Den lovande Moraåkaren som fyller 21 år i morgon hade 17:e tid totalt i spåret, 53 sekunder efter snabbaste åkare - men var bara 12 sekunder långsammare än Mona efter en insats på en helt ny nivå.

Anna Magnusson hade så bra som sjunde åktid på det första varvet, men åkte på en bom i liggande och lämnade vallen som 22:a. På mellanrundan avancerade hon fem placeringar, men missade därefter ytterligare ett skott i det stående skyttet och hamnade till sist på 22:a plats i mål, 11 sekunder bakom Sara. Åkmässigt var hon sammanlagt nio sekunder snabbare än sin unga landslagskompis, 45 sekunder långsammare än Anamarija Lampic.

Det var fortfarande problem på skjutvallen för Hanna Öberg som inledde med två bom i liggande. Hon klättrade däremot hela 25 placeringar till 31:a plats på det andra varvet, men åkte på ytterligare en straffrunda i det stående skyttet och föll tillbaka på nytt. Hanna avslutade ändå starkt med fjärde tid på sistarundan och avancerade till 27:e plats i mål, 10 sekunder bakom Anna. I spåret hade hon femte tid totalt, en halvminut efter snabbaste åkare - men bara 18 sekunder långsammare än Elvira.

I morgon kl. 14.30 fortsätter Världscupen i Ruhpolding med herrarnas sprint.

Text och analys: L-G Alsenius

En bra dag för hela det svenska laget! Foto: Nordic Focus

Publicerad: 2024-01-12

Senast uppdaterad: 2024-01-12

Författare: Svenska Skidskytteförbundet