Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Sprint för skidskyttarna i Swe Cup

Efter en inställd tävlingshelg på grund av kyla var det åter dags för Swe Cup, den här gången i tungt och spårigt före på skidskyttestadion i Östersund och med sprint på schemat. Nästan 200 åkare kämpade hårt om placeringarna och ett fint utgångsläge inför söndagens jaktstarter.

Damer 16

Limas Astrid Hagström missade de två första tävlingarna, men tog kommandot direkt i dagens sprint och lämnade vallen med en ledning på 16 sekunder efter en bom i liggande. På mellanrundan växte hennes försprång ytterligare, men missade därefter två skott till i det stående skyttet. Trots det gick Astrid ut på slutvarvet i en klar ledning och tog till sist hem segern med 46 sekunders marginal. Etna Jonasson från I 21 blev tvåa med samma skytte, 14 sekunder före Dala-Järnas Moa Kristiansson som passerade Ida Eriksson från Mora på slutvarvet och tog hand om den tredje pallplatsen efter fyra missade skott. Ida blev till sist fyra i mål, 1,16 från segern med sammanlagt två bom.

Herrar 16

Storfavoriten Elmer Nordlander från I 21 tog som väntat ledningen efter fullt i det liggande skyttet, sju sekunder före Nils Rönnestrand från Ås. Men efter en stark andrarunda var han bara sex tiondelar bakom Elmer på väg in till stående. Där klarade sig Nils med två bom och lämnade vallen 15 sekunder före Elmer som missade tre skott och drygade sedan ut avståndet till 23 sekunder som segrare i mål. Elmer höll ändå undan för klubbkompisen Ture Nordgren som var ytterligare 12 sekunder bakom som trea efter två missade skott. Storvretas Gustav Karonen tog in 13 sekunder mot Ture på slutvarvet, men hade 14 sekunder upp till honom på fjärde plats i mål efter totalt fyra missade skott.

Damer 17

Snabbåkande Elsa Tänglander från Tullus hade en halvminut tillgodo inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som tvåa efter två missade skott - 16 sekunder bakom OK Landehofs Hanna Lidström som lyckades nolla. På mellanvarvet körde Elsa in hela avståndet och var en knapp sekund före in till stående - och när båda sköt en bom vardera var ställningen oförändrad. Men på slutvarvet visade Elsa sin klass genom att dra ifrån och vinna klassen med 27 sekunder i mål. Hanna var i sin tur 20 sekunder före Märta Wernersson från IF Hallby som fixade tredjeplatsen efter ett missat skott, två tiondelar före Lydia Hägg Eveby från Tullus som blev fyra i mål - 47 sekunder från segern efter totalt tre bom.

Herrar 17

Moras Thijn Omblets tog ett tidigt grepp om dagens sprint genom fem fullträffar i liggande. Han lämnade vallen sex sekunder före Olle Gedda från OK Landehof som sköt en bom och som tog över täten med 11 sekunder på vägen till det stående skyttet. Men tack vare ytterligare en nolla mot konkurrentens två missade skott var Thijn tillbaka i ledningen och hade inga problem att ta hem segern med 21 sekunder i mål, även om Olle tog in halva avståndet på slutvarvet. Bakom tätduon lyckades Kalle Helgesson från Tullus ta in 16 sekunder mot Ramundbergets Simon Åkerlind på den sista rundan och var åtta sekunder före honom som trea i mål, båda efter tre missade skott - 42 sekunder bakom Thijn.

Damer 18/19

Det var Tullus Greta Seldahl som var snabbast på det första varvet, men åkte på en bom i liggande och lämnade vallen som fyra - knappt fyra sekunder från täten. På mellanrundan tog Greta tillbaka ledningen och hade sex sekunder tillgodo mot närmaste åkare inför det stående skyttet. Där lyckades hon nolla och vann till sist med 27 sekunder före Elsa Brandt från Ornäs som imponerade med två nollor. Moras Ida Eriksson avancerade en placering på slutvarvet och blev trea i mål, 1,04 bakom Greta efter totalt två missade skott. Ebba Johansson från IF Ski Team Skåne hade bara en bom och tog sig också förbi en åkare på slutvarvet, men var 19 sekunder ifrån pallen på fjärde plats, 1,23 från segern.

Herrar 18/19

Tack vare fullt i det liggande skyttet tog Knut Saitton från I 21 ledningen med 25 sekunder och drygade dessutom ut avståndet ytterligare på vägen till stående. Där åkte han på två straffrundor, men var ändå först ut från vallen - 10 sekunder före klubbkompisen Viktor Vestman som hade en bom i varje skytte. På slutvarvet lyckades Knut hålla undan och korsade mållinjen med en segermarginal på 12 sekunder. Bakom honom klarade Viktor andraplatsen med ett nödrop före Ornäs Anton Modigs som tog in 18 sekunder på slutvarvet, men var sju tiondelar för sent ute i mål. Martin Höiby från OK Landehof var 34 sekunder från segern som fyra i mål efter fem missade skott, men var snabbast i spåret.

Damer 20/22

Kimstads Alice Pettersson är en säker skytt och inledde även idag med en nolla i liggande. Hon lämnade vallen fyra sekunder för snabbåkaren Stina Nilsson från SK Bore som sköt en bom, men som tog över täten på den andra rundan och var 24 sekunder före inför det stående skyttet. Där åkte Stina på fyra bom och föll tillbaka, medan Belle Spetz var först ut på slutvarvet efter totalt två missade skott - och med SK Bores Wilma Björn strax bakom med en bom mer. Det var bäddat för en rafflande duell som slutade med seger för Wilma - men bara med två tiondelars marginal. Alice var 17 sekunder bakom som trea efter två bom i det andra skyttet, 13 sekunder före Stina som tog in en halvminut på slutvarvet.

Herrar 20/22

Det var Oscar Andersson från Älvdalen som tog ledningen med 30 sekunder efter fem fullträffar i det liggande skyttet och som hade samma avstånd till Moras Jacob Larsson närmast bakom på väg in till stående. Där gjorde en bom vardera att Oscar fortfarande hade ett klart försprång till konkurrenten ut på slutvarvet. Han tog till sist hem segern med 34 sekunder före Jacob som missade tre skott, men inte hade samma fart i spåret som vanligt - även om han var snabbast också idag. Eric Westberg från SK Bore passerade Finnskogas Fabian Hermansson på slutvarvet och blev trea i mål efter två missade skott, 43 sekunder från segern. Fabian var 13 sekunder bakom på fjärde plats, men imponerade med två nollor.

Damer senior

Tack vare fullt i liggande lämnade Amanda Lundström från I 19 vallen i en knapp ledning före Häverödals Erika Österman som också lyckades nolla. Men på mellanrundan åkte Emma Nilsson från SK Bore snabbt och hade sex sekunder tillgodo mot Tullus Bente Skåle när det var dags för det stående skyttet. Där lyckades Emma följa upp en inledande bom med fem fullträffar och gick mot en säker seger. I mål var hon drygt 40 sekunder före Bente som hade en bom mer, medan Erika var ytterligare 12 sekunder bakom Emma på tredje plats efter ett missat skott i stående. Amanda var till sist fem sekunder från pallen på fjärde plats i mål med samma skytteresultat som Erika, en knapp minut från segern.

Herrar senior

Limas Tobias Arwidson var snabbast på det första varvet, men det var Alfred Eriksson från Dala-Järna som lämnade vallen i en knapp ledning - trots en straffrunda. Han hade 10 sekunder tillgodo mot närmaste man inför det stående skyttet där han klarade sig med ytterligare en bom. Alfred gick också ut på slutvarvet i en klar ledning och tog till sist hem segern med 26 sekunder före Tullus Oskar Ohlsson som följde upp ett missat skott i liggande med fullt i det stående skyttet. Tobias hade inte sin bästa dag på vallen med två bom i vardera skyttet, men klarade tredjeplatsen med en dryg sekund före Knut Vikström från Sundsvall som blev fyra i mål efter tre missade skott - 45 sekunder bakom Alfred.

I morgon fortsätter Swe Cup i Östersund med spännande jaktstarter, baserat på dagens resultat.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-13

Senast uppdaterad: 2024-01-14

Författare: Svenska Skidskytteförbundet