Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Svagt skytte av svenskarna i sprinten

Det fungerade inte alls på skjutvallen för de svenska herrarna i lördagens världscupsprint på de snabba banorna i Ruhpolding. Martin Ponsiluoma blev 25:a i mål efter fyra missade skott och tredje åktid, medan Sebastian Samuelsson hamnade på placeringen strax bakom.

Martin Ponsiluoma var femma inför det liggande skyttet, men inledde med hela fyra missade skott. Trots att alla chanser till en topplacering var borta fortsatte han starkt i spåret och lyckades sedan ta revansch med fem fullträffar på 21 sekunder i stående. Tack vare det avancerade Martin till 47:e plats och klättrade dessutom vidare med näst bästa tid på slutvarvet till 25:e plats i mål, 1,16 bakom segrande norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen som sköt fullt. Trots bommarna imponerade svensken i spåret med tredje åktid sammanlagt, 18 sekunder långsammare än Johannes Dale-Skjevdal från Norge.

Trots nionde åktid på det första varvet blev det en trist start även för Sebastian Samuelsson med två straffrundor i liggande. Han låg på 40:e plats inför det stående skyttet och lämnade sedan vallen som 39:a efter att ha missat det allra sista skottet. På slutvarvet plockade svensken 13 placeringar och hamnade till sist på 26:e plats i mål, knappt två sekunder bakom Martin. Åkmässigt var han 24 sekunder långsammare än landslagskompisen, totalt 42 sekunder efter snabbaste man.

Peppe Femling lämnade vallen på 42:a plats efter en bom i det liggande skyttet och låg även kvar på samma placering efter ytterligare en straffrunda i stående. På slutvarvet fick Peppe visserligen släppa två man förbi sig, men gjorde ändå säsongens klart bästa resultat som 44:a i mål - 1,47 bakom Vetle Sjåstad Christiansen. I spåret var han sammanlagt 1,28 långsammare än Johannes Dale-Skjevdal.

Det blev två bom i liggande för Jesper Nelin som inte var bättre än 71:a inför det stående skyttet. Där blev det ännu en straffrunda för svensken som gick ut på slutvarvet som 74:a, men avslutade starkt på det sista varvet där han klättrade hela 23 placeringar till 51:a plats i mål - sex sekunder bakom Peppe. Däremot var Jesper 26 sekunder bättre än honom åkmässigt, totalt 1,52 efter snabbaste man.

Viktor Brandt satsade hårt och låg 10:a inför det liggande skyttet. Tack vare en nolla på 23 sekunder lämnade han vallen som sensationell sexa och var fortfarande 14:e man på väg in till stående, men missade tre skott och föll till 63:e plats. Det fanns fortfarande en chans att klara jaktstarten, men Viktor var till sist nio sekunder för sent ute som 65:a i mål, 2,14 från segern. I spåret var han två sekunder långsammare än Peppe, 1,30 efter snabbaste åkare.

Det blev en jobbig dag för Emil Nykvist som sköt tre bom och hamnade på 87:e plats i mål, 2,55 bakom vinnaren Vetle Sjåstad Christiansen. Han var sammanlagt två minuter långsammare än Johannes Dale-Skjevdal åkmässigt.

I morgon avslutas Världscupen i Ruhpolding med jaktstarter, Damerna kör kl. 12.30 och herrarna kl. 14.45.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-13

Senast uppdaterad: 2024-01-13

Författare: Svenska Skidskytteförbundet