Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Laguttagning IBU BMW World Cup 6, Antholz

Halva världscupsäsongen är avklarad och det är dags för de sista tävlingarna innan VM. Antholz, Italien står som värd för den kommande världscupen där kortdistans, mixstafett och masstart står på programmet.

Hittills har Sverige tagit tolv pallplatser under denna säsong. Det är en mindre än under samma period förra säsongen. I Antholz, som kommer att vara OS-arena vid vinter-OS 2026, ska det för ovanlighetens skull tävlas i kortdistans vilket innebär att damerna kör 12,5 km och herrarna 15 km jämfört med 15 km respektive 20 km som är de ordinarie sträckorna vid distanstävlingar. På kortdistans är tidstillägget 45 sekunder per missat skott jämfört med 60 sekunder vid vanliga distanstävlingar. Detta blir den sista tävlingshelgen innan två veckors uppehåll inför VM i Nove Mesto som startar 7 februari.

En utmaning i Antholz är att arenan ligger på hög höjd och eftersom de aktiva reser direkt från låg höjd i Ruhpolding så är det en utmaning för kroppen att hinna anpassa sig.

- Det är individuellt hur de aktiva hanterar den akuta höjdanpassningen som blir då Antholz ligger 1600 meter över havet. Vi hoppas att vi kan avsluta världscupen på ett bra sätt innan VM, säger Johannes Lukas.

Efter tävlingarna i Antholz påbörjas förberedelserna inför VM.

- I år kommer vi, precis som förra säsongen åka hem efter Antholz och stanna i Östersund fram till VM-avresan 4 februari. Detta för att de aktiva ska få återhämta sig helt. Vi gjorde så här inför VM förra året och såg att det fungerade bra, fortsätter Johannes Lukas.

Uttagna IBU BMW World Cup 6 Antholz

Anna Magnusson, Piteå skidskytte Klubb

Elvira Öberg, Piteå skidskytte Klubb

Hanna Öberg, Piteå skidskytte Klubb

Linn Persson, SK Bore

Mona Brorsson, Finnskoga IF

Sara Andersson, Mora Biathlon

Emil Nykvist, SK Bore

Jesper Nelin, Biathlon Östersund

Martin Ponsiluoma, Tullus SG

Peppe Femling, Piteå Skidskytte Klubb

Sebastian Samuelsson, I 21 IF

Viktor Brandt, I 2 IF

Schema IBU BMW World Cup Antholz

18 jan

14:20 15km kortdistans herrar

19 jan

13:40 12.5km kortdistans damer

20 jan

12:55 Singelmixstafett

14:45 Mixstafett

21 jan

12:30 15km masstart herrar

14:45 12.5km masstart damer

Världscupen kommer att sändas i SVT:s kanaler. IBU Cup kommer att sändas på https://www.eurovisionsports.tv/ibu/ Länk till annan webbplats.

Liveresultat går att hitta på Biathlonworlds app. För apple: https://apps.apple.com/app/official-ibu-app/id1581415457 Länk till annan webbplats.

För google play: https://play.google.com/store/apps/details?id=at.ibu.app&pli=1

Publicerad: 2024-01-16

Senast uppdaterad: 2024-01-18

Författare: Svenska Skidskytteförbundet