Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Martin femma i kortdistansen

Det var tungt i spåret och svårskjutet i dimman på vallen i torsdagens kortdistans på hög höjd i italienska Antholz. Martin Ponsiluoma hamnade till sist på femte plats efter tre bom och fjärde åktid, medan Viktor Brandt tog världscuppoäng för första gången som 32.a i mål.

Martin Ponsiluoma startade kontrollerat med 11:e tid på det första varvet, men fick en bom i det inledande skyttet och lämnade vallen som 46:a. Han klättrade däremot 17 placeringar på vägen till första stående och lyckades sedan nolla på 21 sekunder. Tack vare det gick Martin ut på nästa varv som 10:e man, men plockade fyra placeringar med andra åktid på vägen till andra liggande. Där blev det ytterligare ett missat skott, vilket gjorde att han var tillbaka på 10:e plats. När det var dags för det sista skyttet hade svensken ändå en god möjlighet att nå pallen med ännu en nolla som sexa efter tredje tid på det fjärde varvet, men åkte tyvärr på en tredje bom i stället. Trots det avancerade Martin till sjätte plats och tog sig dessutom förbi en man på slutvarvet till femte plats i mål, 1,59 bakom norrmannen Johannes Thingnes Bö som vann överlägset efter fyra imponerande nollor. I spåret hade Martin fjärde tid totalt, 34 sekunder långsammare än Johannes Dale-Skjeval från Norge - och han var nia på skjutvallen efter fyra serier på 1,41.

– Jag är väldigt nöjd med mitt lopp idag. Jag följer min plan bra. Tre bom, inte så mycket att säga egentligen. En bom för mycket för pallen ser det ut som. Jag är väldigt nöjd med utförandet, sa Martin Ponsiluoma till SVT Sport efteråt och fortsatte:

– Det var otroligt tufft där ute. Egentligen känns det inte alls bra när man åker. Det är jäkligt svårt underlag att åka i, direkt när man trycker till sjunker det undan. Man blir jäkligt trött.

Efter fem fullträffar i första liggande var Jesper Nelin en knapp halvminut från täten som 25:a, men klättrade därefter 16 placeringar tack vare ytterligare en nolla i det andra skyttet. När han lyckades sätta alla skotten för tredje gången i andra liggande lämnade svensken vallen som femma och sköt precis som Martin om en pallplats i det sista stående skyttet. Tyvärr försvann möjligheten efter två missade skott, men Jesper tog sig ändå förbi sju man med sjätte åktid på slutvarvet till 14:e plats i mål - 2,55 från segern. Han var sammanlagt 1,35 efter snabbaste man åkmässigt, men imponerade på skjutvallen.

Viktor Brandt inledde med en bom och lämnade vallen som 65:a, men tog revansch med fem fullträffar på 20 sekunder i det andra skyttet. Tack vare det avancerade han hela 34 placeringar och klättrade sedan vidare till 23:e plats med ännu en nolla i andra liggande. Viktor missade visserligen ett skott även i det sista skyttet, men lyckades ändå ta världscuppoäng för första gången som 32:a i mål - 4,12 bakom Johannes Thingnes Bö. I spåret var han totalt 3,29 långsammare än Johannes Dale-Skjevdal, men hade näst snabbaste skjuttid efter fyra serier på 1,31!

Efter en bom vardera i de två första skyttena låg Emil Nykvist på 65:e plats, men lyckades nolla i andra liggande och avancerade nio placeringar. Han satte sedan punkt med en tredje bom och hamnade på 55:e plats i mål, 5.42 från segern. Åkmässigt var Emil nio sekunder långsammare än Viktor, totalt 3,38 efter snabbaste man.

Sebastian Samuelsson trivdes inte alls i dimman på skjutvallen utan missade sju skott och fick nöja sig med 59:e plats i mål, 17 sekunder bakom Emil. Han var snabbast på det fjärde varvet, men hade 15:e åktid sammanlagt - 1,19 långsammare än Johannes Dale-Skjevdal.

Det blev totalt sex bom för Peppe Femling som hamnade på 71:a plats i mål, knappt sju minuter från segern. Åkmässigt tappade han drygt tre minuter mot snabbaste man.

I morgon fortsätter Världscupen i Antholz med damernas kortdistans kl. 13.40.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-18

Senast uppdaterad: 2024-01-19

Författare: Svenska Skidskytteförbundet