Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Elvira bästa svenska i damernas kortdistans

Det var riktigt tungt i spåret men stabilt på skjutvallen med 90 % träff för svenskorna i lördagens kortdistans i Världscupen, på hög höjd i den tunna luften i Antholz. Elvira Öberg var främst som 10:a efter två missade skott - och alla sex svenska åkarna hamnade på poängplats.

Elvira Öberg var 25 sekunder efter snabbaste åkare på det inledande varvet och missade dessutom ett skott i första liggande. Efter ytterligare en bom i det andra skyttet gick hon ut på det tredje varvet som 39:a, men avancerade sedan 14 placeringar tack vare fullt i andra liggande. När Elvira lyckades nolla även i sista stående klättrade hon vidare till 14:e plats och tog sig dessutom förbi fyra åkare med fjärde tid på slutvarvet till 10:e plats i mål, 1,56 bakom schweiziskan Lena Häcki-Gross som vann i Världscupen för allra första gången efter fyra nollor. Svenskan hade tydliga problem med den höga höjden och var hela 1,24 långsammare än Anamarija Lampic från Slovenien. Vi får hoppas att Elvira hinner acklimatisera sig till resten av tävlingarna i Antholz.

- Jag är nöjd med loppet och att jag skjuter fullt i de två sista är jättebra. Jag är väldigt nöjd med hur jag lägger upp loppet, även om jag var försiktig. Jag skulle ändå ge mig själv godkänt, sa Elvira Öberg till SVT Sport efteråt.

Tack vare fullt i det inledande skyttet lämnade Hanna Öberg vallen som 17:e åkare, men åkte därefter på en bom i första stående och tappade en placering. Hon tog däremot revansch med fem nya fullträffar i andra liggande och låg på 16:e plats inför det sista stående skyttet. Där gjorde ytterligare ett missat skott att svenskan föll en placering och hamnade till sist på 19:e plats i mål, 2,40 från segern. Precis som för Elvira var det en tung dag i spåret för Hanna som var sammanlagt 2,15 efter snabbaste åkare, men skyttet var stabilt.

Mona Brorsson inledde fint på vallen med fullt både i det första och andra skyttet. Hon hade en minut upp till täten när hon gick ut på det tredje varvet som 12:a och och lyckades sedan nolla även i andra liggande. Det gjorde att Mona avancerade ytterligare två placeringar, men åkte på en bom i det sista skyttet och blev dessutom passerad av fyra åkare på slutvarvet till 20:e plats i mål - fyra sekunder bakom Hanna. Åkmässigt var hon nästan tre minuter långsammare än Anamarija Lampic, men imponerade på vallen.

Precis som Mona fick Anna Magnusson en fin start med fullt i första liggande och lämnade vallen på 13:e plats, men föll sedan fyra placeringar efter en bom i första stående. Däremot blev det fem nya fullträffar i det tredje skyttet för svenskan som låg strax före Hanna på 16:e plats inför sista stående. Tyvärr gjorde ytterligare två skott att Anna föll till 24:e plats i mål, 3,22 bakom Lena Häcki-Gross. Idag var hon näst bästa svenska i spåret, sammanlagt 1,59 efter snabbaste åkare.

Sara Andersson tappade 46 sekunder redan på det första varvet, men inledde med en nolla i första liggande. Hon åkte visserligen på en bom i stående, men lyckades därefter nolla både i det tredje och fjärde skyttet och tog på nytt världscuppoäng som 33:a i mål - 3,38 från segern. Sara hade en tuff dag på den höga höjden och var totalt 3,48 långsammare än Anamarija Lampic åkmässigt, men desto mer imponerande att hålla ihop skyttet så bra.

Det började riktigt lovande för Linn Persson som lyckades nolla både i det första och andra skyttet. Tack vare det gick hon ut på det tredje varvet som nia, men åkte på två bom i andra liggande och satte sedan punkt med ytterligare ett missat skott i sista stående. Det gjorde att Linn föll tillbaka, men lyckades ta poäng som 38:e i mål - drygt två minuter bakom Lena Häcki-Gross. I spåret tappade hon 2,27 mot snabbaste åkare.

I morgon fortsätter Världcupen i Antholz med singelmixstafett kl. 12.55, följt av mixstafett kl. 14.45.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-19

Senast uppdaterad: 2024-01-20

Författare: Svenska Skidskytteförbundet