Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Anton bästa svensk i Ungdoms-OS

Ungdoms-OS inleddes för skidskyttarnas del med distanslopp under lördagen i en snöigt och blåsigt Gangwon i Sydkorea. Anton Modigs var främst av herrarna på 16:e plats efter tre missade skott, medan Maya Rennermalm hamnade på 51:a plats i damernas lopp med samma skytte.

Damer distans

Maya Rennermalm fick en fin start med fullt i första liggande och lämnade vallen som 27:a, men föll därefter tillbaka efter en bom vardera i de tre avslutande skyttena. Hon hamnade till sist på 51:a plats i mål, 7,30 bakom segrande Ilona Plechacova från Tjeckien efter totalt tre missade skott. Åkmässigt var Maya sammanlagt 6,54 långsammare än tjeckiskan Heda Mikolasova.

Det blev två bom i det inledande skyttet för Anine Karlsson som däremot lyckades nolla i första stående och avancerade 26 placeringar till 40:e plats. Efter två bom till i andra liggande och ett missat skott i det sista skyttet blev hon 55:a i mål, 21 sekunder bakom Maya med två bom mer. Däremot var Anine 1,09 bättre än henne i spåret, totalt 5,45 efter snabbaste åkare.

Märta Wernerson åkte på två bom både i det första och andra skyttet. Däremot avslutade hon snyggt med två nollor och avancerade till 67:e plats i mål efter fyra missade skott, 9,46 från segern. Åkmässigt tappade Märta sammanlagt 8,26 mot Heda Mikolasova.

Det blev problem i den luriga vinden för Nilla Grönborg som missade tre skott redan i det första skyttet. Hon hamnade till sist på 79:e plats i mål efter totalt 10 bom, 11,22 bakom Ilona Plechacova. I spåret var Nilla 14 sekunder före Anine, 5,32 efter snabbaste åkare.

Herrar distans

Anton Modigs inledde med en bom i liggande och lämnade vallen som 38:a, men lyckades nolla i första stående och klättrade drygt 20 placeringar till 16:e plats. Han fortsatte med fem fullträffar även i det andra liggande skyttet och klättrade vidare till åttonde plats. Inför sista stående hade Anton chans till en topplacering med ytterligare ett felfritt skytte, men åkte på två bom i stället och föll till 19:e plats. Han lyckades ändå ta sig förbi tre åkare på slutvarvet till 16:e plats i mål, 3,16 bakom fransmannen Antonin Guy. I spåret var Anton totalt 4.02 långsammare än italienaren Hannes Bacher.

Tack vare fullt i första liggande låg Arvid Trofast på 16:e plats, men föll därefter till 49:e plats efter fyra bom i det andra skyttet. Han avslutade med två bom även i det tredje och fjärde skyttet och hamnade på 51:a plats i mål med totalt åtta missade skott, 7,13 från segern efter att ha tagit sig förbi två åkare på slutvarvet. Arvid var sammanlagt 12 sekunder långsammare än Anton åkmässigt.

Precis som Arvid inledde Olle Gedda med en nolla i det första skyttet och låg bäst till av svenskarna på 11:e plats, men missade också fyra skott i första stående och föll till 46:e plats. Olle blev till sist 58:a i mål efter att ha plockat sex placeringar på slutvarvet, 8,17 bakom Antonin Guy med sammanlagt 10 bom. I spåret var han 3,46 långsammare än Hannes Bacher, men snabbast av svenskarna.

Thijn Omblets lämnade vallen som 47:a efter en bom i första liggande. Han fortsatte med två missade skott i det andra skyttet och avslutade sedan med 1+2 även i de två sista serierna. I mål var Thijn 10 sekunder bakom Olle på 61:a plats med totalt sex bommade skott - och åkmässigt tappade han knappt sju minuter mot snabbaste man sammanlagt.

Det var starkt kämpat av alla de åtta svenska skidskyttarna i knepiga förhållanden och ovan terräng - men en ovärderlig erfarenhet för framtiden.

I morgon fortsätter Ungdoms-OS med singelmixstafett där Maya Rennermalm och Anton Modigs försvarar de svenska färgerna.Tävlingen avgörs kl. 03.00, med andra ord mitt i natten.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-20

Senast uppdaterad: 2024-01-20

Författare: Svenska Skidskytteförbundet