Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Annie sexa i EM-distansen!

Annie Lindh blev bästa svenska på sjätte plats med fyra fina nollor i damernas inledande distanstävling i EM, som avgjordes i nysnö och nollgradigt väder i slovakiska Brezno-Osrblie. Malte Stefansson hamnade på åttonde plats i herrarnas lopp efter två missade skott.

Herrar distans

Malte Stefansson inledde med en bom både i första och andra skyttet och gick ut på det tredje varvet som 38:a. Däremot lyckades han nolla i andra liggande och avancerade 19 placeringar och satte sedan punkt med fem nya fullträffar på 22 sekunder i det sista stående skyttet. Tack vare det klättrade Malte vidare till åttonde plats och höll den placeringen in i mål med femte åktid på slutvarvet, 3,19 bakom segrande Vebjörn Sörum som sköt fyra nollor och följdes av ytterligare fyra norrmän. Dagens lopp är ett av Malte bästa under karriären, framförallt på skjutvallen. Men han hade även 10:e tid i spåret sammanlagt, 2,22 långsammare än Johan-Olav Botn från Norge.

Tack vare fullt i första liggande hade Anton Ivarsson bara 20 sekunder upp till ledande tysken Simon Kaiser som 13:e man ut från vallen. När han dessutom lyckades nolla på nytt i första stående avancerade Tullusåkaren till fjärde plats, men åkte därefter på en bom i det tredje skyttet och föll fem placeringar. Anton avslutade med ytterligare ett missat skott i sista stående och hamnade till sist på 11:e plats i mål, 35 sekunder bakom Malte. I spåret var han 24 sekunder långsammare än landsmannen, totalt 2,46 efter snabbaste åkare - men stod också för en klart godkänd insats.

Peppe Femling inledde med en bom, men sköt fullt på 22 sekunder i det andra skyttet och gick ut på det tredje varvet som 11:a. Han föll däremot en placering efter ännu ett missat skott i andra liggande, men fortsatte med femte tid på nästa varv. Tyvärr blev det ytterligare tre bom för Peppe i det sista skyttet, vilket gjorde att han fick nöja sig med 29:e plats i mål - 6,05 bakom Vebjörn Sörum. Han hade nionde åktid sammanlagt, fyra sekunder före Malte - och var dessutom fyra på skjutvallen efter fyra serier på 1,44.

Det blev en lovande start för Henning Sjökvist som lyckades nolla i det första liggande skyttet och lämnade vallen som 26:a. Däremot missade han ett skott både i det andra och tredje skyttet och föll 14 placeringar. Henning avslutade ändå fint med fem nya fullträffar i sista stående och blev 32:a i mål, 19 sekunder bakom Peppe. Han hade en tung dag i spåret där han tappade sammanlagt 5,21 mot Johan-Olav Botn, men skyttet var stabilt som vanligt.

Emil Nykvist inledde med fjärde tid på det första varvet, men åkte på en bom och fick samma resultat även i det andra skyttet. Han fortsatte med tredje åktid på nästa runda, men missade ytterligare två skott i andra liggande och avslutade sedan med en femte bom, Emil tog sig ändå förbi åtta åkare på slutvarvet till 35:e plats i mål, 29 sekunder bakom Henning. Han var bara 10 sekunder långsammare i spåret än Malte, totalt 2,32 efter snabbaste man.

Precis som Emil blev det en bom både i det första och andra skyttet för Viktor Brandt. Tack vare fullt på 26 sekunder i andra liggande klättrade han däremot till 17:e plats, men åkte på ytterligare tre bom i sista stående och hamnade på 38:e plats i mål - sex sekunder bakom Emil. Åkmässigt var Viktor en dryg halvminut långsammare än landsmannen, totalt 3,04 efter Johan-Olav Botn - men nia på skjutvallen efter fyra serier på 1,47.

Damer distans

Annie Lindh inledde med fullt i första liggande och lämnade vallen på 19:e plats. Hon fortsatte med samma fina resultat även i första stående och klättrade sju placeringar - och lyckades sedan nolla för tredje gången i det andra liggande skyttet. Tack vare det gick Annie ut på det fjärde varvet som åtta, men var en placering sämre när det var dags för det sista stående skyttet. Där satte hon snabbt de fyra första skotten, men tog lång tid på sig innan hon till sist lyckades få ner den femte och sista pricken. Trots en serie på över en minut gick Annie ut på slutvarvet som femma, men blev passerad av norskan Ida Lien. Däremot lyckades hon hålla undan för resten och fixade en plats på blomsterceremonin med en dryg sekund tillgodo som sexa i mål, 2,10 bakom Maren Kirkeeide från Norge som också lyckades nolla. Åkmässigt var Annie totalt 2,18 långsammare än Ida Lien, men imponerade stort på vallen - och sjätteplatsen är dessutom delat personbästa.

- Det känns jätteskönt. Jag kände efter första skyttet att idag blir det fyra nollor. Det här betyder jättemycket, sa en nöjd och lycklig Annie Lindh till SVT Sport efter loppet.

Det blev en bom både i liggande och stående för Sara Andersson som gick ut på det tredje varvet som 41:a. Däremot gjorde fem fullträffar i andra liggande att hon avancerade 19 placeringar och klättrade sedan vidare till 16:e plats på vägen till det sista stående skyttet. Med ännu en nolla hade Sara varit några sekunder bakom Annie, men avslutade med en tredje bom och föll till 19:e plats. På slutvarvet lyckades Sara ta sig förbi tre åkare med fjärde åktid och hamnade till sist på 16:e plats i mål, 3,05 från segern. Hon hade nionde tid totalt i spåret, 1,18 efter snabbaste åkare.

Stina Nilsson var näst snabbast på det inledande varvet och lämnade vallen i en ledning med fem sekunder efter fullt i första liggande. Tyvärr gjorde två bom både i det andra och tredje skyttet att hon föll tillbaka, men satte sedan punkt med ytterligare en nolla i sista stående efter att ha haft andra åktid både på det tredje och fjärde varvet. Stina gick ut på slutvarvet som 25:a, men klättrade vidare med bästa åktid till 19:e plats i mål - 16 sekunder bakom Sara. Trots bommarna imponerade Stina med näst bästa åktid sammanlagt, 20 sekunder långsammare än Ida Lien.

Efter en lovande start i spåret åkte Anna-Karin Heijdenberg på två bom i det inledande skyttet och missade därefter ytterligare ett skott i första stående. Hon gick ut på det tredje varvet som 55:a, men klättrade 16 placeringar efter fem fullträffar i andra liggande. Däremot avslutade Anna-Karin med en fjärde bom, men gick ändå ut på slutvarvet som 29:a och hamnade till sist på 27:e plats i mål - drygt fyra minuter bakom Maren Kirkeeide. I spåret var hon fyra sekunder snabbare än Sara, sammanlagt 1,14 efter bästa åkare.

Ella Halvarsson gick ut på det andra varvet som 32:a efter fem fullträffar i det inledande skyttet, 39 sekunder från täten. Hon missade däremot ett skott i första stående, men lyckades sedan nolla ännu en gång i andra liggande och låg på 24:e plats inför det sista stående skyttet. Där gjorde ytterligare två bom att Ella fick nöja sig med 32:a plats i mål, knappt fem minuter från segern. Åkmässigt var hon totalt 2,52 långsammare än Ida Lien.

Det blev en tung start för Johanna Skottheim med två bom både i första och andra skyttet. Hon avancerade däremot till 48:e plats efter en nolla på 26 sekunder i andra liggande, men avslutade med ännu en bom i sista stående. Johanna klättrade ändå till 34:e plats i mål, fyra sekunder bakom Ella. I spåret var hon 10 sekunder långsammare än Anna-Karin, 1,24 efter snabbaste åkare - men nia på skjutvallen efter fyra serier på 1,44.

På fredag fortsätter EM-tävlingarna i Brezno-Osrblie med sprint. Herrar kör kl. 11.00 och damerna kl. 14.30.

Text och analys: L-G Alsenius
Foto: Nordic Focus

Publicerad: 2024-01-24

Senast uppdaterad: 2024-01-25

Författare: Svenska Skidskytteförbundet