Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Det svenska laget efter damernas sprint. Foto: Svenskt Skidskytte

Anna-Karin fyra i sprinten!

Text

Anna-Karin Heijdenberg var bara fem sekunder från medalj på fjärde plats i mål efter en imponerande insats med två nollor i fredagens täta och spännande EM-sprint i slovakiska Brezno-Osrblie. Viktor Brandt hamnade på 11:e plats i herrarnas lopp efter endast ett missat skott.

Herrar sprint

Viktor Brandt hade bara 11 sekunder upp till täten som 15:e man på det första varvet, men lämnade vallen på 26:e plats efter en bom i det liggande skyttet. Han avancerade däremot sex placeringar på mellanrundan och lyckades sedan nolla på 20 sekunder i stående. Tack vare det klättrade Viktor till åttonde plats, men fick släppa tre man förbi sig på slutvarvet där han tappade runt 10 sekunder och några placeringar efter att ha brutit staven i sista backen. I mål var värmlänningen 50 sekunder bakom segrande fransmannen Antonin Guigonnat som 11:a och var även bäst av svenskarna åkmässigt, totalt 59 sekunder långsammare än Johan-Olav Botn från Norge. Viktor var dessutom sexa på skjutvallen efter två serier på 47 sekunder och har ett fint utgångsläge med en dryg halvminut upp till pallen inför lördagens jaktstart.

Foto: Nordic Focus

Det blev en bom i det liggande skyttet för Peppe Femling som gick ut på den andra rundan som 31:a. Trots ännu ett missat skott i stående avancerade han fem placeringar och lyckades dessutom ta sig förbi ytterligare fem åkare på slutvarvet till 21:a plats i mål, 1,19 från segern. I spåret var Peppe nio sekunder långsammare än Viktor sammanlagt, 1,08 efter snabbaste åkare.

Emil Nykvist inledde med två straffrundor i liggande. Däremot lyckades han nolla på 23 sekunder i det stående skyttet och gick ut på slutvarvet som 50:e man och hamnade på 47:e plats i mål -1,57 bakom Antonin Guigonnat. Åkmässigt var Emil totalt 1,29 långsammare än Johan-Olav Botn.

Efter två bom i det liggande skyttet och ytterligare en bom i stående låg Anton Ivarsson på 63:e plats, men klättrade 12 placeringar på slutvarvet och blev 51:a i mål - tre sekunder bakom Emil. Han var däremot 15 sekunder snabbare än landsmannen i spåret, 1,14 efter bäste åkare.

Oskar Brandt hamnade utanför jaktstarten efter sex bom som 93:a i mål, 3,23 bakom Antonin Guigonnat - och han tappade sammanlagt 1,35 mot Johan-Olav Botn åkmässigt. Malte Stefansson missade sju skott och fick nöja sig med 109:e plats i mål, 28 sekunder bakom Oskar. Däremot var han sju sekunder bättre än landsmannen i spåret, 1,28 efter snabbaste åkare.

Anna-Karin Heijdenberg fyra i sprinten Foto: Nordic Focus

Damer sprint

Anna-Karin Heijdenberg hade 22:a tid på det första varvet, men lämnade vallen som 10:a efter fem fullträffar i det liggande skyttet - 12 sekunder bakom ledande Dunja Zdouc från Österrike. På den andra rundan avancerade hon två placeringar och lyckades därefter nolla på nytt i stående. Tack vare det felfria skyttet gick Anna-Karin ut på slutvarvet knappt två sekunder bakom Khrystyna Dmytrenko och var drygt fem sekunder efter ukrainskan i mål. Svenskan låg fortfarande tvåa när det bara var ett tiotal åkare kvar, men fick se sig passerad av två snabba och felfria norskor och hamnade till sist strax utanför medaljplats som fyra i mål - 41 sekunder bakom Ida Lien. Åkmässigt var Anna-Karin totalt 51 sekunder långsammare än den segrande norskan, men gjorde ett av sina bästa lopp under karriären och har dessutom ett lysande utgångsläge inför morgondagens rafflande jaktstart.

– Jättespännande, sa en pirrig Anna-Karin Heijdenberg till SVT Sport medan hon nervöst väntade på dramats upplösning:

– Jag var jättetaggad på att skjuta bra idag och det gör jag!

Efter tredje tid på det första varvet och fullt i liggande gick Stina Nilsson ut på mellanrundan som tvåa, men hade sex sekunder tillgodo mot Ida Lien i en knapp ledning inför det stående skyttet. Tyvärr åkte svenskan på tre bom i blåsten och föll till 35:e plats, men tog sig förbi nio åkare på slutvarvet till 26:e plats i mål - 1,24 från segern. Stina hade näst bästa åktid på det andra varvet och även sammanlagt, 10 sekunder efter den snabba norskan.

Johanna Skottheim startade i ett högt tempo och var snabbast av alla inför det liggande skyttet, men missade två skott. Hon avancerade däremot 29 placeringar till 32:a plats trots ytterligare en bom i stående och klättrade sedan vidare på slutvarvet till 28:e plats i mål, knappt tre sekunder bakom Stina. I spåret hade Johanna så bra som fjärde tid totalt, 17 sekunder långsammare än lagkompisen och 27 sekunder efter snabbaste åkare.

Tack vare fem fullträffar i liggande lämnade Ella Halvarsson vallen som 12:a och var drygt två sekunder före Anna-Karin i ett fint slagläge på sjunde plats när det var dags för det stående skyttet. Men tyvärr gjorde två straffrundor att hon föll tillbaka och blev 42:a i mål, 1,48 från segern. Åkmässigt var Ella sammanlagt 58 sekunder långsammare än Ida Lien.

Precis som Johanna åkte Sara Andersson på två bom i det inledande skyttet och missade därefter ytterligare ett skott i stående. Hon lämnade vallen som 55:a, men passerade sex åkare på slutvarvet och hamnade till sist på 49:e plats i mål - 2,08 bakom Ida Lien. Sara var totalt en dryg minut långsammare än norskan i spåret.

Annie Lindh fick nog en reaktion efter succén i distansloppet. Hon missade tre skott redan i det liggande skyttet och fortsatte sedan med ytterligare två bom i stående. Annie var 3,27 från segern som 85:a i mål och tappade sammanlagt 1,27 mot norskan åkmässigt.

I morgon fortsätter EM i Brezno-Osrblie med spännande jaktstarter. Herrarnas tävling avgörs kl. 11.00 och damernas tre timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-26

Senast uppdaterad: 2024-01-26

Författare: Svenska Skidskytteförbundet