Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Spännande distansdueller i Ungdoms-SM

Det var ett hundratal ivriga och laddade skidskyttar i åldrarna 14-15 år som kämpade hårt om medaljer i fredagens inledande distanstävlingar vid Ungdoms-SM, i gråmulet väder med några minusgrader i luften och aningen vind på vallen - men i fina spår på Skönviksberget i Sundsvall.

Pojkar 14

Linus Nylander från I 21 inledde med en nolla och var fortfarande i täten trots två bom i andra liggande. På nästa varv blev han passerad av Piteås Vidar Marklund som hade ett försprång på 14 sekunder inför det sista skyttet, men åkte på två bom. Däremot lyckades Linus nolla på nytt och tog hem SM-guldet med en knapp halvminut i mål. Vidar sköt tre bom mer, men var snabbare i spåret och hade 15 sekunder tillgodo mot klubbkompisen Vilmer Bergvall som missade sex skott och var 43 sekunder från segern på bronsplats. Moras Filip Åhl hade en halvminut upp till pallen på fjärde plats med sju bom, sex sekunder före Melker Karlsson från Häverödal som blev femma med två missade skott.

Flickor 14

Trots en bom i det inledande skyttet ledde Lisen Nygård från Ornäs med sex sekunder och drygade därefter ut avståndet med ytterligare 45 sekunder efter en nolla i andra liggande. Tack vare klart snabbaste åktid kunde hon kosta på sig två bom i det avslutande skyttet och vann ändå med 59 sekunder i mål före Tullus Alice Kindmalm som hade en bom mer. Bronset gick till Ebba Karelius från Lima som var en knapp minut bakom Alice med samma skytteresultat. Häverödals Ebba Engman hade 13 sekunder upp till pallen på fjärde plats i mål efter sammanlagt fem missade skott, medan Indra Jonasson från I 21 hamnade på femte plats, 2,47 bakom segrande Lisen - även hon med totalt fem bom.

Pojkar 15

SK Bores Edvin Håkansson inledde med fem fullträffar och lämnade vallen i en klar ledning, men hade Erik Tingelöf från I 21 strax bakom efter två bom mot Eriks enda i andra liggande. På det tredje varvet drog Edvin ifrån och var 23 sekunder före när det var dags för det sista skyttet, men missade fyra skott. Däremot lyckades Erik nolla och kunde defilera mot SM-guldet. Han var till sist 1,40 före Edvin som i sin tur hade en halvminut tillgodo mot Axel Danielsson från Sundsvall. Han passerade två åkare på slutvarvet och knep bronset med en halv sekund före Häverödals Carl Thoresen efter fyra bom mot Carls tre. Melker Jonsson från Tullus blev femma, 2,42 bakom Erik efter två missade skott.

Flickor 15

Trots en bom både i första och andra liggande tog Agnes Liss Berglund från Ornäs över ledningen och hade ett försprång på nästan 50 sekunder inför det sista skyttet. Där åkte hon på hela tre bom, men var fortfarande i täten med fyra sekunder före Moras Elin Bergman som hade en bom mindre och drygade sedan ut segermarginalen på slutvarvet till 28 sekunder i mål. Elin klarade till sist andraplatsen med ett nödrop, tre sekunder före Pauline Dahl från Mälarö som missade tre skott sammanlagt. Luleås Vilma Kuokkanen var ytterligare 13 sekunder bakom som fyra i mål efter två bom, medan Filippa Karlsson från Mora hamnade på femte plats, 48 sekunder från segern med sex missade skott.

I morgon fortsätter Ungdoms-SM i Sundsvall med sprint från kl. 10.00.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-26

Senast uppdaterad: 2024-01-27

Författare: Svenska Skidskytteförbundet