Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Johanna sexa i blåsig jaktstart

Johanna Skottheim klättrade 22 placeringar till sjätte plats i lördagens omväxlande jaktstart vid EM i slovakiska Brezno-Osrblie som avgjordes i lösa spår och med kraftiga vindar på vallen. Viktor Brandt föll tillbaka efter sju bom, men var bäste svensk på 25:e plats i herrarnas tävling.

Herrar jaktstart

Viktor Brandt inledde med en bom men låg ändå kvar på 11:e plats, fortfarande 50 sekunder från täten. Tyvärr fick han problem i den växlande vinden med tre bom i andra liggande och föll till 29:e plats. Han avancerade däremot åtta placeringar efter ännu ett missat skott i första stående, men avslutade med två bom till i det sista skyttet och hamnade på 25:e plats i mål - 2,22 bakom segrande norrmannen Isak Frey. Viktor hade 16:e tid totalt i spåret, 1,03 långsammare än Johan-Olav Botn från Norge - och han var dessutom femma på skjutvallen efter fyra serier på 1,42.

Trots en bom i första liggande avancerade Anton Ivarsson till 44:e plats och plockade därefter ytterligare sju placeringar efter fullt i det andra skyttet. Han fortsatte med två bom till i första stående, men klarade sig sedan med ett fjärde missat skott i det avslutande skyttet och hamnade till sist på 33:e plats i mål - 3,05 från segern. Anton var sammanlagt 1,32 efter snabbaste man åkmässigt, men hade klart bästa tid av svenskarna i själva jaktstarten efter en rejäl klättring.

Peppe Femling inledde lovande med fullt på 27 sekunder i första liggande och avancerade nio placeringar till 12:e plats, strax bakom Viktor. Han fortsatte med en bom i det andra skyttet, men fick också problem i blåsten och missade hela tre skott i första stående. Det gjorde att Peppe föll till 26:e plats, men åkte på tre bom även i det sista skyttet och fick nöja sig med 35:e plats i mål - 3,31 bakom Isak Frey. Han tappade totalt 1,19 mot snabbaste åkare i spåret.

Det blev en trist start med två missade skott i det första skyttet för Emil Nykvist. Däremot lyckades han nolla i andra liggande och gick ut på det tredje varvet som 43:a, men åkte på ytterligare två bom i första stående. Emil satte i alla fall punkt med fem fullträffar i det avslutande skyttet och tog sig upp på poängplats som 37:a i mål - 3,52 från segern. Han var sammanlagt 2,03 långsammare än Johan-Olav Botn på de fem varven.

Viktor Brandt under jaktstarten. Foto: Nordic Focus

Damer jaktstart

Johanna Skottheim plockade 12 placeringar efter fullt i första liggande och lämnade vallen på 16:e plats. Tack vare ytterligare en nolla i det andra skyttet klättrade hon vidare till sjunde plats och hade bara åtta sekunder upp till pallen inför första stående. Tyvärr gjorde två bom att Johanna föll till 15:e plats, men avslutade med ett tredje felfritt skytte på 23 sekunder och gick ut som åtta på slutvarvet. Där lyckades hon dessutom ta sig förbi två åkare och spurtade i mål som sexa och en plats på blomsterceremonin, 50 sekunder bakom norskan Maren Kirkeeide. Johanna fortsatte sin starka åkning med tredje tid totalt i spåret, bara 19 sekunder långsammare än Ida Lien från Norge - och hon var dessutom näst bästa i själva jaktstarten efter att ha klättrat hela 22 placeringar från start.

– Det hände väldigt mycket idag. Kul med lite uppåt, sa en nöjd Johanna Skottheim till SVT Sport efter loppet:

– Det var svårt och växlande vindar på vallen. 90 procent är jag väldigt nöjd med i dagens förhållanden.

Det blev tre bom redan i det första skyttet för Anna-Karin Heijdenberg som tappade tätkänningen och föll från fjärde ända till 37:e plats. Hon tog sig ändå förbi två åkare trots ytterligare ett missat skott i andra liggande och lyckades sedan nolla på 23 sekunder i det tredje skyttet. Tack vare samma fina resultat även i sista stående avancerade Anna-Karin till 15:e plats i mål, 1,42 från segern. I spåret var hon sammanlagt 57 sekunder efter snabbaste åkare.

Efter en bom i det första skyttet lyckades Sara Andersson nolla i andra liggande och lämnade vallen som 37:a. Hon fortsatte med snabbaste tid på det tredje varvet, men missade ett skott både i det tredje och fjärde skyttet. Trots det avancerade Sara 28:e plats i mål, 2,35 bakom Maren Kirkeeide. Hon var totalt 43 sekunder långsammare än Ida Lien åkmässigt och hade näst bästa tid av svenskorna i själva jaktstarten efter att ha klättrat hela 21 placeringar.

Stina Nilsson fick en kanonstart med fullt i första liggande och klättrade till 13:e plats. På det andra varvet plockade hon ytterligare fyra placeringar och var bara 20 sekunder från pallen inför det andra skyttet, men åkte på tre bom och föll till 29:e plats. Efter ytterligare fyra bom i stående fick Stina nöja sig med 32:a plats i mål, drygt tre minuter från segern. Däremot var hon fortsatt snabb i spåret med andra åktid, 13 sekunder långsammare än Ida Lien.

Tack vare fem fullträffar i det inledande skyttet avancerade Ella Halvarsson till 32:a plats, men åkte däremot på en bom i andra. Hon klättrade sedan till 22:a plats efter felfritt skytte ännu en gång i första stående, men avslutade med ytterligare två missade skott och hamnade på 33:a plats i mål - sex sekunder bakom Stina som passerade henne på slutvarvet. Ella tappade sammanlagt 1,23 mot snabbaste åkare på de fem varven.

I morgon avslutas EM i Brezno-Osrblie med mixstafett kl. 10.45, följt av singelmixstafett kl. 14.00.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-01-27

Senast uppdaterad: 2024-01-27

Författare: Svenska Skidskytteförbundet