Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Svenskt brons i mixstafetten!

Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Hanna Öberg och Elvira Öberg säkrade Sveriges första medalj som trea i den inledande och omväxlande mixstafetten vid VM i Nove Mesto, efter en stabil laginsats i spöregn och tunga spår. Frankrike vann till sist överlägset före Norge.

För en gångs skull var det Sebastian Samuelsson som inledde för det svenska laget. Han låg långt fram i startfältet på det första varvet och var tvåa inför det liggande skyttet, men fick använda två extraskott och lämnade vallen som 16:e lag - 25 sekunder från täten. På mellanrundan tog Sebastian in 11 sekunder mot ledande Tyskland och avancerade också nio placeringar till sjunde plats med andra åktid. Tyvärr tvingades han använda ytterligare tre extraskott i stående och gick ut på slutvarvet som 12:a, men växlade på sjunde plats - 47 sekunder bakom Frankrike och Tyskland i täten. Sebastian var näst snabbast på det sista varvet och även totalt, fyra sekunder långsammare än fransmannen Eric Perrot.

Martin Ponsiluoma tog sig snabbt förbi USA på nästa varv och plockade dessutom in fem sekunder mot de ledande lagen med andra åktid. När han fick använda ett extraskott i en långsam liggande serie efter problem med att ladda om tappade Martin tid och gick ut på mellanrundan som sjunde lag, men var femma på väg in till det stående skyttet. Tack vare fem fullträffar på 23 sekunder närmade han sig täten rejält, men var fortsatt femma ut på det sista varvet. Sverige växlade till sist strax bakom fyran Schweiz - och med 50 sekunder upp till ledande Tyskland. Martin hade tredje åktid sammanlagt, fem sekunder långsammare än norrmannen Johannes Thingnes Bö, men var näst bäst på själva sträckan.

På sitt första varv åkte Hanna Öberg tillsammans med Lena Häcki-Gross, men var sekunder bakom schweiziskan inför det liggande skyttet efter ett fall. Trots två extraskott avancerade hon sedan till fjärde plats, men med Justine Braisaz-Bouchet tätt i ryggen. På mellanrundan tog sig fransyskan förbi och på väg in till stående hade Hanna 24 sekunder upp till pallen, men lyckades sätta alla skotten på 23 sekunder och lämnade vallen bara 18 sekunder bakom ledande Norge medan Tyskland åkte på straffrunda. På slutvarvet gick Justine Braisaz-Bouchet upp i täten och växlade först, medan svenskan var 23 sekunder bakom som fortsatt fyra. I spåret hade Hanna fjärde åktid sammanlagt, 43 sekunder långsammare än den snabba fransyskan - men var näst bäst på sträckan.

Elvira Öberg tog sig förbi schweiziskan Amy Baserga på vägen till det liggande skyttet, men tappade tre sekunder mot ledande Julia Simon. Tack vare fem fullträffar närmade hon sig däremot Ingrid Landmark Tandrevold på andraplatsen och var bara 13 sekunder bakom inför sista stående. Men det var inget att göra åt norskan som klarade sig med ett extraskott och Elvira fick dessutom släppa Schweiz förbi sig med 11 sekunder efter två extraskott. Men på slutvarvet passerade Elvira förbi Amy Baserga ännu en gång och förde det svenska laget i mål som trea, även om schweiziskan närmade sig oroande på upploppet - 1,02 bakom Frankrike som vann klart. Åkmässigt hade hon fjärde tid totalt, 14 sekunder efter Anamarija Lampic från Slovenien - och Elvira var trea på slutsträckan.

Grattis Sebastian, Martin, Hanna och Elvira till en fin laginsats!

Sverige var näst snabbast åkmässigt, 44 sekunder långsammare än Frankrike - men 15:e lag på skjutvallen, knappt två minuter långsammare än Schweiz.

VM i Nove Mesto fortsätter på fredag med damernas sprint kl. 17.20.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-02-07

Senast uppdaterad: 2024-02-08

Författare: Svenska Skidskytteförbundet