Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Hanna Öberg under sprinten Foto: Nordic Focus

Två svenskor topp 10 i VM-sprinten

Det blev inga svenska medaljer i damernas sprint vid VM i Nove Mesto under fredagen. Hanna Öberg kom på åttonde plats efter en bom - och med lillasyster Elvira på placeringen bakom med samma skytteresultat. Julia Simon tog hem guldet och följdes av ytterligare tre fransyskor.

Hanna Öberg inledde fint med fullt i det liggande skyttet och lämnade vallen som trea, bara fyra sekunder från täten. På mellanrundan fick hon däremot släppa fyra åkare förbi sig och åkte sedan på en bom i en långsam stående serie. Det gjorde att Hanna gick ut på slutvarvet som nia, men lyckades passera en åkare och hamnade på åttonde plats i mål - 1,07 bakom segrande Julia Simon från Frankrike. I spåret hade svenskan 11:e åktid sammanlagt, 58 sekunder långsammare än fransyskan Justine Braisaz-Bouchet. Trots avståndet till täten är det bara en dryg straffrunda upp till pallen, så det finns fortfarande chans till medalj i söndagens jaktstart.

– Det var ett tufft lopp. Idag fick vi känna på fluorförbudet, men jag tycker att genomförandet var bra. Det tar för lång tid på vallen, men jag skulle tagit om det skottet jag bommade i stå. Det rinner i väg lite för mycket tid, sa Hanna Öberg till SVT Sport efter loppet.

Precis som Hanna fick Elvira Öberg en lovande start med fem fullträffar i det första skyttet. Hon gick ut på det andra varvet sex sekunder bakom sin storasyster på sjunde plats, men var strax före henne som sexa på väg in till stående. Tyvärr tappade Elvira en hel del tid efter ett klickskott och tvingades dessutom in i straffrundan, men plockade ändå två placeringar på slutvarvet till nionde plats i mål - drygt två sekunder bakom Hanna. Hon var däremot 10 sekunder före henne i spåret med åttonde tid totalt, 47 sekunder efter snabbaste åkare. Elvira har också goda möjligheter att nå pallen med stabilt skytte i jaktstarten.

Så här berättade Elvira Öberg för SVT Sport om problemen på vallen:

– I ståskyttet får jag ett klickskott efter att inte ha fått fram slutstycket av någon anledning och fick börja om och då hann tankarna börja komma och jag tappade lite fokus.

Anna Magnusson hade 10:e tid på det första varvet, men missade ett skott i liggande och lämnade vallen som 33:a. Trots ytterligare en bom i det stående skyttet klättrade hon 15 placeringar, men fick släppa två åkare förbi sig på slutvarvet till 20:e plats i mål - 1,45 bakom Julia Simon. Åkmässigt var Anna 1,12 långsammare än Justine Braisaz-Bouchet med 15:e tid totalt.

Precis som för Anna blev det en bom både i det liggande och stående skyttet för Mona Brorsson, vilket räckte till 38:e plats i mål - 2,22 från segern. Hon tappade sammanlagt 1,51 mot snabbaste åkare i spåret, men hade femte tid på skjutvallen efter två serier på 48 sekunder.

I morgon fortsätter VM i Nove Mesto med herrarnas sprint kl. 17.05.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-02-09

Senast uppdaterad: 2024-02-10

Författare: Svenska Skidskytteförbundet