skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
Nordic Focus

Hanna femma i jaktstarten

Hanna Öberg kämpade länge om en medalj i söndagens spännande jaktstart under VM i Nove Mesto, men missade två skott i det tredje skyttet och blev femma i mål. Sebastian Samuelsson var också bra med men hamnade på sjätte plats, medan Martin Ponsiluoma blev sjua.

Damer jaktstart

Hanna Öberg fick en fin start med fullt i första liggande och avancerade till fjärde plats. På nästa varv låg svenskan bakom Lisa Vittozzi och närmade sig täten med några sekunder och lämnade sedan vallen strax efter italienskan som femma, bara fyra sekunder från pallen. På det tredje varvet tappade hon däremot några sekunder mot de två fransyskorna i ledningen och åkte dessutom på två bom i första stående. Det gjorde att Hanna föll till sjätte plats och hade 47 sekunder upp till pallen inför det avslutande skyttet. Tack vare sin tredje nolla på 22 sekunder gick hon ändå ut på slutvarvet som femte åkare, men alltför långt ifrån bronsmedaljen. Hanna blev också femma i mål, 1,17 bakom suveräna Julia Simon från Frankrike som vann med 46 sekunder. Svenskan hade femte tid totalt i spåret, 55 sekunder långsammare än slovenskan Anamarija Lampic. Hon hade dessutom åttonde skjuttid efter fyra serier på 1,44 och var trea i själva jaktstarten efter en fin klättring.

Så här berättade Hanna Öberg för SVT Sport om bommarna i det tredje skyttet:

– Jag känner att jag grämer mig lite över dem. Jag gör väldigt mycket bra i dag men där tappade jag fokus lite. Jag är ändå nöjd med mitt lopp.

Det blev en bom i det inledande skyttet för Elvira Öberg som föll en placering till 10:e plats. Däremot lyckades hon nolla i andra liggande och var tillbaka på nionde plats och klättrade därefter ytterligare två placeringar efter samma resultat även i första stående. Elvira kom sedan in till det avslutande skyttet några sekunder bakom Hanna, men missade ännu ett skott och hamnade på åttonde plats i mål - 2,05 från segern. Hon tappade sammanlagt 1,29 mot snabbaste åkare efter en relativt tung dag i spåret, men höll ihop skyttet på ett godkänt sätt och plockade ändå en placering från start.

Anna Magnusson inledde med två bom i första liggande och föll till 27:e plats, men tog revansch med fem fullträffar i det andra skyttet. Hon gick ut på det tredje varvet som 22:a, men var sex placeringar sämre efter ytterligare ett missat skott i första stående. Anna satte däremot en fin slutpunkt med ännu en nolla i det sista skyttet och klättrade till 19:e plats i mål, 3,11 bakom Julia Simon. Hon var 1,31 långsammare än Anamarija Lampic åkmässigt, men bara två sekunder efter Elvira.

Trots ett missat skott i första liggande avancerade Mona Brorsson till 33:e plats, men var en placering sämre efter ytterligare en bom i det andra skyttet. Tyvärr blev det två bom till i första stående för Mona som dessutom körde en straffrunda för mycket och tappade ännu mer tid. Hon gick ut på det fjärde varvet som 47:a, men lyckades nolla i det avslutande skyttet och avancerade till 39:e plats i mål - 5,18 från segern. I spåret tappade Mona totalt 2,16 mot snabbaste åkare.

Herrar jaktstart

Sebastian Samuelsson inledde med fem fullträffar i det första skyttet och lämnade vallen som fyra, bara 19 sekunder från täten. Tack vare ytterligare en nolla i andra liggande avancerade han till tredje plats och låg på samma placering inför första stående. Tyvärr missade svensken två skott och föll till femte plats och tappade dessutom kontakten med pallen. När det var dags för det sista skyttet var Sebastian en dryg minut från täten och satte sedan punkt med en tredje bom. Han gick ändå ut på slutvarvet som femma, men blev passerad av norrmannen Tarjei Bö och hamnade på sjätte plats i mål - 1,28 bakom lillebror Johannes Thingnes Bö som avgjorde i sista stående. Åkmässigt hade Sebastian nionde tid totalt, 43 sekunder långsammare än den segrande norrmannen efter ett stabilt lopp utan spets.

– Jag tänkte till det första ståskyttet att nu är det jag och fem norrmän och nästan hela världen hejar väl på mig. Men jag lyckades inte riktigt, sa en inte helt nöjd Sebastian Samuelsson till SVT Sport efter loppet.

Trots en bom i första liggande avancerade Martin Ponsiluoma till nionde plats och plockade ytterligare en placering efter ännu ett missat skott i det andra skyttet. Han fortsatte med samma resultat även i det tredje skyttet och var 17 sekunder bakom Sebastian som sjua när det var dags för sista stående. Där avslutade Martin med sin fjärde bom, men höll placeringen och hamnade också på sjunde plats i mål - åtta sekunder bakom landsmannen. Däremot var han en dryg halvminut snabbare med näst bästa åktid, bara 10 sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö efter en imponerande insats i spåret - men fortfarande med alltför många bom på vallen.

– Jag vill upp på pallen, det är dit man vill. Skidåkningen fungerar i alla fall bra och det är skönt att ha med sig. Nu är det stigande form, sa Martin Ponsiluoma till SVT Sport och såg fram emot fortsättningen av VM.

Viktor Brandt inledde med fem fullträffar på 26 sekunder i det första skyttet och avancerade till 19:e plats och var en placering bättre efter ytterligare en nolla på 25 sekunder i andra liggande. Däremot gjorde två bom i första stående att han föll sex placeringar och avslutade sedan med samma resultat även i det sista skyttet. Viktor hamnade till sist på 33:e plats i mål - 4,48 från segern. Han tappade 2,19 mot snabbaste åkare i spåret, men hade fjärde skjuttid efter fyra serier på 1,35.

Det blev en bom i det inledande skyttet för Jesper Nelin som föll till 25:e plats. Han fortsatte med samma resultat även i andra liggande och fick dessutom en minuts tidstillägg efter att ha krockat med en fransman. Det gjorde att Jesper gick ut på det tredje varvet som 39:a, men avslutade med ytterligare fyra bom i stående och fick nöja sig med 41:a plats i mål - 6,14 bakom Johannes Thingnes Bö. Åkmässigt var han totalt 1,39 långsammare än norrmannen.

På tisdag fortsätter VM i Nove Mesto med damernas distans kl. 17.10.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-02-11

Senast uppdaterad: 2024-02-13

Författare: Svenska Skidskytteförbundet