Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Mona och Linn topp 10 i VM-distansen

Det blev alltför många bom för Hanna Öberg som inte lyckades försvara fjolårets VM-guld. Mona Brorsson blev i stället bästa svenska som nia i tisdagens högklassiga distanslopp vid VM i Nove Mesto efter ett missat skott. Det hade även Linn Persson som hamnade på 10:e plats i mål.

Mona Brorsson inledde med fullt i första liggande och lämnade vallen som sjua, 26 sekunder från täten. Tack vare ytterligare fem fullträffar i första stående avancerade hon tre placeringar, men tappade tid i spåret och låg på femte plats trots fortsatt fint skytte med sin tredje nolla i andra liggande. Mona avslutade däremot med en bom i det sista stående skyttet och föll till nionde plats, men lyckades hålla sin placering på slutvarvet och blev också nia i mål - 2,11 bakom italienskan Lisa Vittozzi som sköt fyra nollor. I spåret var hon sammanlagt 2,40 långsammare än blixtsnabba Justine Braisaz-Bouchet från Frankrike, men imponerade på skjutvallen.

Precis som Mona blev det en lovande start för Linn Persson med fem fullträffar i det första skyttet. Hon gick ut på det andra varvet strax bakom landsmaninnan som åttonde åkare och var två placeringar bättre efter ytterligare en nolla på 23 sekunder i första stående. Hon tappade dock tid i spåret och var tillbaka på sjätte plats trots ett tredje felfritt skytte i andra liggande och satte sedan punkt med en bom i det sista skyttet. Det gjorde att hon föll till 10:e plats och fick samma placering i mål, sex sekunder bakom Mona. Däremot var Linn några tiondelar snabbare än henne, 2,40 efter bästa åkare - och gjorde också en fin insats skyttemässigt.

Hanna Öberg var sjua inför första liggande, men åkte på en bom och lämnade vallen som 54:a. Tyvärr missade hon två skott till i det andra skyttet och föll ytterligare fem placeringar, men tog revansch med fem fullträffar i andra liggande och avslutade sedan med fullt ännu en gång på 19 sekunder i sista stående. Tack vare det klättrade Hanna till 18:e plats och tog sig dessutom förbi två åkare på slutvarvet till 16:e plats i mål, 3,13 bakom Lisa Vittozzi. Hon var totalt 1,52 långsammare än Justine Braisaz-Bouchet i spåret, men hade sjunde skjuttid efter fyra serier på 1,43.

Efter en snabb start med femte åktid på det inledande varvet blev det en bom i det första liggande skyttet för Anna Magnusson, följt av samma resultat även i stående. Hon gick ut på det tredje varvet som 33:a, men tappade tre placeringar efter ett tredje missat skott i andra liggande. Det blev även en bom i det sista skyttet, men trots det avancerade Anna till 30:e plats och plockade ytterligare fem placeringar på slutvarvet och blev 25:a i mål - 4,24 från segern. Idag var hon snabbast av svenskorna med åttonde tid sammanlagt, 1,49 efter snabbaste åkare.

Elvira Öberg låg bra med som femma efter en nolla i det inledande skyttet, men åkte på en bom i första stående och föll nio placeringar. Hon gick sedan ut på det fjärde varvet som 29:a efter ännu ett missat skott i andra liggande. Tyvärr blev det ytterligare två bom i sista stående för svenskan som gick ut på slutvarvet som 36:a, men avslutade med femte åktid och hamnade på 30:e plats i mål - 16 sekunder bakom Anna. Det var fortsatt tungt i spåret för Elvira som tappade totalt 2,08 mot Justine Braisaz-Bouchet.

I morgon fortsätter VM i Nove Mesto med herrarnas distans kl. 17.20.

Text och analys: L-G Alsenius
Foto: Nordic Focus

Publicerad: 2024-02-13

Senast uppdaterad: 2024-02-14

Författare: Svenska Skidskytteförbundet