Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Sebastian bäste svensk i herrarnas distans

Det blev alltför många bom för att de svenska herrarna skulle kunna blanda sig i medaljstriden i onsdagens VM-distans på de tuffa banorna i Nove Mesto. Tack vare fjärde åktid hamnade Sebastian Samuelsson ändå på sjunde plats i mål. Johannes Thingnes Bö vann ännu en gång.

Sebastian Samuelsson inledde med en bom i första liggande och lämnade vallen som 47:a, men avancerade 10 placeringar trots ytterligare ett missat skott i första stående. Han lyckades dessutom nolla i det tredje skyttet och klättrade vidare till 15:e plats och fortsatte sedan med tredje åktid på det fjärde varvet. Tack vare det var Sebastian åtta inför det sista stående skyttet, men satte punkt med en tredje bom och föll två placeringar. Han lyckades däremot ta sig förbi tre man med näst bästa tid på slutvarvet till sjunde plats i mål, 3.29 bakom Johannes Thingnes Bö som vann klart efter ett missat skott. Trots bommarna gjorde Sebastian en stark insats i spåret med fjärde tid totalt, 1,29 långsammare än den suveräne norrmannen - men bara sex sekunder efter fransmannen Quentin Fillon Maillet som hade tredje åktid.

– Jag tycker att jag känner mig betydligt tryggare i skyttet än vad jag har gjort de senaste veckorna. Det är lätta förhållanden i dag, men det är väldigt små marginaler, sa Sebastian Samuelsson till SVT Sport efter loppet och fortsatte:

– I dag är det inte tillräckligt bra för att vinna medaljer och det är klart att jag är besviken över det.

Det blev en lovande start för Jesper Nelin som gick ut på det andra varvet som 12:a efter fem fullträffar i det första skyttet. Däremot föll han tillbaka rejält efter tre bom i det andra skyttet och fortsatte sedan med ytterligare ett missat skott i andra liggande. Trots en femte bom i sista stående klättrade Jesper till 41:a plats och plockade ytterligare sju placeringar med fjärde tid på slutvarvet till 33:e plats i mål - 6,20 från segern. Han tappade sammanlagt 2,06 mot snabbaste man åkmässigt.

Martin Ponsiluoma hade femte åktid på det första varvet, men inledde med en bom och lämnade vallen som 41:a. Trots fortsatt fin fart i spåret missade han ytterligare två skott i första stående och fick samma resultat även i det andra liggande skyttet. Han avslutade sedan med en sjätte bom, men avancerade ändå till 45:e plats och blev 39:a i mål - 6,55 bakom Johannes Thingnes Bö. Åkmässigt hade Martin åttonde tid totalt, 1,54 långsammare än den segrande norrmannen.

Tyvärr missade Peppe Femling två skott redan i första liggande, men tog revansch med fullt på 22 sekunder i det andra skyttet och lyckades även nolla i andra liggande. Tack vare det gick han ut på det fjärde varvet som 46:a, men avslutade med ytterligare två bom i sista stående och fick nöja sig med 64:e plats i mål - knappt nio minuter från segern. Peppe var sammanlagt 5,52 långsammare än snabbaste man i spåret.

I morgon fortsätter VM i Nove Mesto med singelmixstafett kl. 18.00. Håll tummarna för Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg!

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Nordic Focus

Publicerad: 2024-02-14

Senast uppdaterad: 2024-02-15

Författare: Svenska Skidskytteförbundet