Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Nordic Focus

Hanna bäst av svenskarna i masstarterna

Det var nog svårt för de svenska skidskyttarna att ladda om efter de makalösa framgångarna i lördagens VM-stafetter. Hanna Öberg lyckades bäst som nia i damernas masstart i Nove Mesto, medan Martin Ponsiluoma hamnade på 13:e plats i herrarnas lopp med andra åktid.

Damer masstart

Hanna Öberg åkte på en bom i första liggande och lämnade vallen på 17:e plats. När det blev samma resultat även i det andra och tredje skyttet var hon 1,34 från täten och låg på 16:e plats inför det sista stående skyttet. Hanna avslutade däremot med fem snabba fullträffar på 18 sekunder och klättrade fem placeringar - och tog sig dessutom förbi två åkare med tredje tid på slutvarvet till nionde plats i mål efter att ha spurtat ner norskan Ingrid Landmark Tandrevold på upploppet. Hon var 1,50 bakom segrande Justine Braisaz-Bouchet som sköt fyra nollor och 57 sekunder långsammare än fransyskan i spåret med åttonde tid totalt. Hanna var dessutom trea på skjutvallen efter fyra serier på 1,28.

Det blev även en bom i det första liggande skyttet för Linn Persson som ändå tog snabb revansch med en nolla i andra liggande och avancerade till 15:e plats. Däremot gjorde ännu ett missat skott i första stående att hon föll två placeringar och avslutade därefter med samma resultat även i det sista skyttet. Linn gick ut på slutvarvet som 19:e åkare, men hamnade på 17:e plats i mål - 2,39 från segern. Hon tappade sammanlagt 1,27 mot den segrande fransyskan runt banan.

Mona Brorsson missade ett skott i det inledande skyttet, men lyckades nolla på 24 sekunder i andra liggande och gick ut på det tredje varvet på 14:e plats. Hon plockade ytterligare fyra placeringar med fem nya fullträffar på 23 sekunder i det tredje skyttet, men avslutade däremot med en andra bom i sista stående och föll till 21:a plats i mål - tre minuter från segern. Mona var totalt 2,22 efter snabbaste åkare i spåret, men hade nionde skjuttid efter fyra serier på 1,40.

Tyvärr inledde Elvira Öberg också med en straffrunda i första liggande och fortsatte därefter med två bom både i det andra och tredje skyttet. Det gjorde att hon låg på 25:e plats inför sista stående, men satte punkt med en nolla på 23 sekunder och avancerade till 22:a plats i mål - 3,16 från segern. Åkmässigt var Elvira 1,13 långsammare än Justine Braisaz-Bouchet, men näst snabbast av svenskorna.

Anna Magnusson fick jobba i motvind efter två bom i det inledande skyttet och missade ytterligare två skott i de följande två besöken på vallen. Däremot avslutade svenskan med fullt på 23 sekunder i sista stående och hamnade till sist på 26:e plats i mål - drygt fyra minuter bakom Justine Braisaz-Bouchet. Anna var totalt 2,24 långsammare än fransyskan på de fem varven.

Foto: Nordic Focus

Herrar masstart

Martin Ponsiluoma fick en trist start med två bom i det inledande skyttet. Han missade ytterligare ett skott i andra liggande, men avancerade ändå till 14:e plats. Däremot gjorde två bom till i första stående att Martin föll tre placeringar och satte sedan punkt med en sjätte straffrunda i det sista skyttet. Han gick ut på slutvarvet som 17:e åkare, men klättrade starkt med bästa åktid till 13:e plats i mål - 1,46 bakom Johannes Thingnes Bö. Sammanlagt var Martin 20 sekunder långsammare i spåret än den segrande norrmannen med näst snabbaste åktid och hade fjärde skjuttid efter fyra serier på 1,27.

Efter en bom i första liggande lämnade Sebastian Samuelsson vallen 23 sekunder från täten som 14:e åkare, men fortsatte med näst bästa åktid och klättrade därefter till femte plats efter fem fullträffar i det andra skyttet. På det tredje varvet tappade han tätkänningen och föll sedan till 19:e plats efter tre bom i första stående. Sebastian avslutade med ett femte missat skott och fick nöja sig med 23:e plats i mål, 2,47 från segern. Åkmässigt tröttnade han efterhand och var totalt 1,21 långsammare än Johannes Thingnes Bö.

Ett stort tack till åkare, ledare, tränare, vallare och alla andra inblandade för underhållningen under ett spännande mästerskap, med stafettmedaljerna som fantastiska höjdpunkter!

VM i Nove Mesto är slut, men Världscupen är tillbaka igen den 29 februari med distanslopp, följt av masstarter och mixstafetter i Holmenkollen.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-02-18

Senast uppdaterad: 2024-02-21

Författare: Svenska Skidskytteförbundet