Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Martin 12:a i JVM-distansen

Igor Stancik

Martin Höiby

Det var fortsatt blött och blåsigt under lördagens distanslopp för den yngre åldersklassen vid Junior-VM i Otepää, vilket gjorde det svårt både i spåret och på vallen. Martin Höiby åkte starkt och blev 12:a i herrarnas lopp, medan Elsa Brandt var bäst av damerna på 35:e plats.

Herrar Yngre Juniorer

Martin Höiby startade fint med åttonde tid på det inledande varvet, men åkte på två bom i första liggande. Däremot klättrade han till 14:e plats efter fem fullträffar i stående och plockade därefter ytterligare sju placeringar med fullt även i det andra liggande skyttet. Martin låg fortfarande sjua inför sista stående med goda chanser till en plats på blomsterceremonin med en tredje nolla, men missade två skott i stället och föll till 14:e plats. Han lyckades ändå ta sig förbi två åkare med ett starkt slutvarv till 12:e plats i mål, 3,25 bakom fransmannen Antonin Guy som följde upp sina tre guld från Ungdoms-OS med ytterligare en seger. Martin imponerade i spåret med 10:e tid totalt, 1,24 långsammare än Matija Legovic från Kroatien.

Efter en lovande inledning med fullt i det första liggande skyttet lämnade Anton Modigs vallen som 22:a, en knapp minut från täten. Däremot föll han tillbaka efter två missade skott i stående, men lyckades nolla både i det tredje och fjärde skyttet och klättrade till 25:e plats. Anton tog sig dessutom förbi en åkare på slutvarvet till 24:e plats i mål, 4,47 från segern. Han tappade sammanlagt 4,52 mot snabbaste åkare, men hade 12:e skjuttid efter fyra serier på 2,01.

Precis som Anton lyckades Viktor Vestman nolla i det inledande skyttet och gick ut på nästa varv 11 sekunder bakom landsmannen på 30:e plats. Däremot gjorde en bom både i det andra och tredje skyttet att han föll 17 placeringar, men avslutade med fem nya fullträffar och avancerade till 45:e plats i mål - 6,33 bakom Antonin Guy. I spåret var Viktor totalt 5.47 långsammare än Matija Legovic.

Knut Saitton inledde med en bom och fortsatte sedan med två missade skott i första stående. Däremot avancerade han nio placeringar till 62:e plats efter fullt i andra liggande, men avslutade med ytterligare tre bom i det sista stående skyttet. Knut hamnade på 69:e plats i mål, 9,39 från segern - och han tappade 6,30 mot snabbaste man åkmässigt.

Damer Yngre Juniorer

Elsa Brandt inledde med fullt i första liggande och lämnade vallen som åtta, 15 sekunder från täten. Däremot gjorde fyra missade skott i stående och ytterligare två bom i det tredje skyttet att hon föll tillbaka. Elsa var 45:a inför det sista stående skyttet, men satte punkt med fem nya fullträffar och klättrade till 35:e plats med 12:e tid på slutvarvet. Hon var 4,26 bakom segrande Alma Siegismund i mål och tappade sammanlagt 2,49 mot italienskan Voldiya Galmace Paulin åkmässigt.

Trots snabbaste tid på det första varvet fick Elsa Tänglander en jobbig start med tre bom redan i det inledande skyttet. Hon fortsatte med tredje åktid både på det andra och tredje varvet, men missade ytterligare fyra skott och gick ut på den fjärde rundan som 39:a. Elsa avslutade sedan med tre bom till och hamnade på 41:a plats i mål, 5,39 från segern. Trots skyttet imponerade hon med tredje tid totalt i spåret, 1,07 efter snabbaste åkare.

Ida Eriksson åkte på två bom i första liggande, men klättrade 24 placeringar till 42:a plats trots ytterligare ett missat skott i stående. Däremot föll hon tillbaka efter två bom i andra liggande och tre missade skott i det avslutande skyttet och blev 52:a i mål, 7,15 bakom Alma Siegismund. Åkmässigt var Ida drygt fyra minuter långsammare än Voldiya Galmace Paulin.

Efter två bom både i första och andra skyttet låg Greta Seldahl på 55:e plats, men klättrade 11 placeringar trots ytterligare ett missat skott i andra liggande. Hon satte punkt med tre missade skott i sista stående och fick nöja sig med 54:e plats i mål, 21 sekunder bakom Ida. I spåret hade Greta 10:e tid på det andra varvet, men tappade totalt 2,44 mot snabbaste åkare.

I morgon fortsätter Junior-VM i Otepää med distanslopp för de äldre juniorerna. Herrarna kör kl. 09.30 och damerna kl. 13.00.

Text och analys: L-G Alsenius

Igor Stancik

Elsa Tänglander

Publicerad: 2024-02-24

Senast uppdaterad: 2024-02-25

Författare: Svenska Skidskytteförbundet