Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Stancik media

Oscar 11:a i herrarnas distans

Det var bättre förhållanden men fortfarande tungt i spåret och viss vind på vallen under söndagens distanslopp för den äldsta åldersklassen vid Junior-VM i Otepää. Oscar Andersson blev 11:a bland herrarna efter en bom, medan Sara Andersson hamnade på 15:e plats i damernas lopp.

Herrar Äldre Juniorer

Oscar Andersson inledde med fem fullträffar i första liggande och lämnade vallen som 18:e man. Tack vare ännu en nolla på 22 sekunder i det andra skyttet plockade han ytterligare 11 placeringar och fortsatte sedan med fullt för tredje gången i andra liggande. Tack vare det gick Oscar ut på det fjärde varvet som sexa, men var åttonde åkare på väg in till det sista stående skyttet. Där började han med fyra raka träffar, men missade det allra sista skottet. Trots det avancerade svensken till sjunde plats, men fick släppa fyra man förbi sig på slutvarvet till 11:e plats i mål - 2,24 bakom vinnaren Leonhard Pfund från Tyskland som också hade en bom. Oscar tappade totalt 3,27 mot fransmannen Theo Guiraud Poillot i spåret, men imponerade på vallen och hade snabbaste skjuttid av alla efter fyra serier på 1,42.

De övriga svenskarna hade inte sin bästa dag, vare sig i spåret eller på vallen. Jacob Larsson blev 46:a i mål, 6,48 från segern efter fem missade skott. Han var 3,06 efter snabbaste åkare i spåret. Erik Larsson hamnade på 67:e plats med totalt sju bom, 9,23 bakom Leonhard Pfund - och tappade 3,41 mot Theo Guiraud Poillot åkmässigt. Melker Nordgren var ytterligare 37 sekunder från segern som 68:a i mål med en bom mindre än Erik. I spåret var han 4,58 efter snabbaste man sammanlagt.

Foto: Stancik media

Damer Äldre Juniorer

Sara Andersson var snabbast av alla på det inledande varvet, men fick en jobbig start med två bom redan i första liggande. Hon fortsatte ändå fint i spåret med bästa tid även på nästa varv, men missade ytterligare två skott i stående. Det gjorde att hon inte var bättre än 37:a, men avancerade 10 placeringar med andra åktid på det tredje varvet - följt av en femte bom i andra liggande. Sara avslutade däremot med fem fullträffar på 25 sekunder i sista stående och klättrade vidare till 17:e plats - och tog sig dessutom förbi två åkare med tredje tid på slutvarvet till 15:e plats i mål, 4,53 bakom Julia Tannheimer som vann överlägset efter en enda bom. Trots bommarna hade Sara näst bästa åktid totalt, en minut långsammare än den segrande tyskan.

Det blev även fem missade skott för Stina Nilsson som hamnade på 48:e plats i mål, 11,11 från segern. Hon tappade 6,30 mot snabbaste åkare i spåret. Wilma Björn var ytterligare 1,23 bakom Stina på 59:e plats med en bom mindre - och var 9,16 långsammare än Julia Tannheimer åkmässigt. Linn Jansson blev 84:a i mål efter totalt 11 missade skott, drygt 21 minuter från segern. Hon tappade totalt 10,13 mot den snabba tyskan i spåret.

Junior-VM i Otepää fortsätter närmast på tisdag med sprint för de Yngre Juniorerna. Herrarna kör kl. 09.30 och damerna kl. 13.00.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-02-25

Senast uppdaterad: 2024-02-26

Författare: Svenska Skidskytteförbundet