Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Norsk vinst i Skidskyttekampen

Det var festligt, folkligt och fullsatt när den allra första upplagan av Skidskyttekampen avgjordes på måndagen med en tät och rafflande singelmixstafett inför 10 000 jublande åskådare på Stockholms stadion. Juni Arnekleiv och Vetle Sjåstad Christiansen tog hem segern till Norge.

Elvira Öberg, Martin Ponsiluoma, Mona Brorsson och Sebastian Samuelsson utmanades av välmeriterade lag från Norge, Tyskland, Frankrike, Österrike, Tjeckien och Schweiz i en snabb och omväxlande singelmixstafett som inleddes med ett kval. Resultatet där avgjorde startordningen i finalen där varje åkare körde två varv och sköt fyra gånger - liggande, stående, liggande och stående. Det följdes sedan av ett extra slutvarv för att avgöra vilket lag som tog hem segern till sist.

Elvira Öberg och Martin Ponsiluoma var med i toppen under hela kvalet och blev tredje lag i mål utan straffrunda, fyra sekunder bakom Norge.

I finalen inledde Elvira Öberg med ett extraskott i liggande, men tog revansch med fem fullträffar i det stående skyttet och växlade i en knapp ledning. Däremot åkte Martin Ponsiluoma på en straffrunda i det liggande skyttet och föll till femte plats, men klarade sig med ett extraskott i stående och avancerade till fjärde plats - 25 sekunder bakom ledande Tyskland.

På den tredje sträckan tvingades Elvira Öberg använda ett extraskott både i liggande och stående och växlade som femma. När Martin Ponsiluoma gick ut på slutsträckan hade han en dryg halvminut upp till täten, men var bara fyra sekunder från pallen inför sista stående - trots ett extraskott i liggande. Men efter ytterligare ett extraskott växte avståndet något, så Martin fick nöja sig med att ta det svenska förstalaget i mål som fyra - 19 sekunder bakom segrande Norge.

Mona Brorsson och Sebastian Samuelsson klarade sig också utan straffrunda i kvalet och spurtade i mål strax bakom förstalaget som fyra.

Trots en fin start i finaltävlingen med fullt i det liggande skyttet åkte Mona Brorsson på en straffrunda i stående och växlade 12 sekunder från täten som fjärde lag. Sebastian Samuelsson tappade sedan tid och placeringar efter två extraskott i liggande och ytterligare ett i det stående skyttet och låg på sjätte plats vid växlingen, en dryg halvminut bakom Tyskland.

När Mona Brorsson tvingades använda alla sina tre extraskott i liggande växte avståndet till nästan en minut och hon föll dessutom en placering. Mona lyckades däremot nolla i det stående skyttet, men växlade som fortsatt sjua. På slutsträckan tog sig Sebastian Samuelsson förbi Tjeckien trots ett extraskott i det liggande skyttet och avslutade sedan med fullt i stående. Han förde till sist det svenska andralaget i mål som sexa, 1,04 från segern.

Stort grattis till vinnarna Juni Arnekleiv och Vetle Sjåstad Christiansen och starkt kämpat av alla åtta lagen i en spännande och mycket lyckad premiär för ett evenemang som förhoppningsvis blir en årlig tradition på Stockholms stadion!

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Carl Schnell

Publicerad: 2024-02-26

Senast uppdaterad: 2024-02-27

Författare: Svenska Skidskytteförbundet