Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Foto: Igor Stancik

JVM-guld till Elsa!

Elsa Tänglander fick revansch efter distansen genom att ta hem segern i tisdagens spännande sprint för den yngre åldersklassen vid Junior-VM i ett grått och disigt Otepää - efter en suverän insats både i spåret och på skjutvallen. Martin Höiby hamnade på 17:e plats i herrarnas tävling.

Herrar Yngre Juniorer

Martin Höiby inledde med fullt i liggande och lämnade vallen på 20:e plats. På mellanrundan klättrade han ytterligare sex placeringar, men åkte på en bom i det stående skyttet och föll till 19:e plats. 19-åringen från OK Landehof tog sig ändå förbi två åkare på slutvarvet och hamnade på 17:e plats i mål, 2,02 bakom Kasper Kalkenberg som sköt fullt och var snabbast i spåret. Martin hade 19:e åktid sammanlagt, 1,11 långsammare än den segrande norrmannen efter ännu ett starkt lopp.

Efter två bom i liggande låg Anton Modigs på 79:e plats. Han klättrade däremot 19 placeringar trots ytterligare ett missat skott i det stående skyttet och passerade sex åkare på slutvarvet till 54:e plats i mål, 3,31 från segern. Anton tappade 2,06 mot snabbaste man i spåret, men hade 10:e skjuttid efter fyra serier på 58 sekunder.

Viktor Vestman lämnade vallen som 26:a efter fullt i det liggande skyttet, men missade ett skott i stående och föll 16 placeringar. Han blev till sist 60:e man i mål efter ett tungt slutvarv, 13 sekunder bakom Anton. Åkmässigt var Viktor 2,53 långsammare än Kasper Kalkenberg.

Det blev en bom i det liggande skyttet och två missade skott i stående för Knut Saitton som hamnade på 62:a plats i mål, åtta sekunder bakom Viktor. I spåret var han däremot 25 sekunder bättre än landsmannen, totalt 2,28 efter snabbaste åkare.

Damer Yngre Juniorer

Elsa Tänglander satte full fart från början och var snabbast av alla inför det liggande skyttet. Tack vare fem fullträffar lämnade hon vallen i en ledning med 13 sekunder före närmaste åkare och hade fortfarande samma avstånd tillgodo mot tyskan Melina Gaupp på väg in till avgörandet i det stående skyttet. Där missade Elsa ett skott, men behöll täten med sju sekunder och drygade dessutom ut segermarginalen på slutvarvet till 12 sekunder i mål. Vilken härlig revansch efter besvikelsen i distansloppet för den lovande 16-åringen från Tullus som var topp 3 på alla tre varven och hade näst bästa åktid sammanlagt, bara fyra sekunder långsammare än Voldiya Galmace Paulin från Italien. Stort grattis Elsa till en suverän insats och ännu ett guld att lägga till samlingen efter segern i längd på Ungdoms-OS för en knapp månad sedan!

På det första varvet var Elsa Brandt bara 18 sekunder från täten med 10:e åktid, men missade ett skott i det liggande skyttet. Hon lämnade vallen som 23:a och plockade fyra placeringar på mellanrundan, men åkte på ännu en bom i stående. Det gjorde att Elsa föll till 28:e plats, men avslutade med 15:e åktid på det sista varvet och klättrade till 18:e plats i mål - 1,40 från segern. Hon hade även 15:e tid totalt i spåret, 1,08 efter snabbaste åkare efter en fin insats.

Greta Seldahl inledde också med en bom och gick ut på det andra varvet som 38:a, en dryg minut från täten. Hon plockade sex placeringar på vägen till stående och lyckades dessutom nolla. Tack vare det fina skyttet avancerade Greta till 28:e plats och blev till sist 29:a i mål, 1,56 bakom sin segrande lagkompis från Tullus. Åkmässigt var hon sammanlagt 1,38 långsammare än Voldiya Galmace Paulin.

Det blev två bom både i det liggande och stående skyttet för Ida Eriksson som låg på 60:e plats när hon gav sig ut på slutvarvet, men avancerade till 55:e plats i mål - 3,52 bakom Elsa Tänglander. Sammanlagt tappade Ida 2,13 mot snabbaste åkare i spåret.

I morgon fortsätter tävlingarna i Otepää med sprint för de Äldre Juniorerna. Herrarna kör kl. 09.30 och damerna kl. 13.00.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Igor Stancik

Junior-VM guld till Elsa Tänglander

Publicerad: 2024-02-27

Senast uppdaterad: 2024-02-28

Författare: Svenska Skidskytteförbundet