Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Stancik media

Sara Andersson vinner sprinten på Junior-VM

Sara tog nytt svenskt JVM-guld!

Sara Andersson följde upp gårdagens svenska guld genom att ta hem onsdagens rafflande sprint för den äldre åldersklassen efter en suverän insats med en bom och snabbaste åktid vid Junior-VM i Otepää. Oscar Anderson lyckades nolla och hamnade på 19:e plats i herrarnas tävling.


Herrar Äldre Juniorer

Oscar Andersson inledde med fem fullträffar på 25 sekunder i liggande och lämnade vallen som 11:a, 23 sekunder från täten. På mellanrundan fick han visserligen släppa 16 åkare förbi sig, men lyckades därefter nolla på nytt i stående på 18 sekunder. Tack vare det snabba och imponerande nollskyttet gick Oscar ut på slutvarvet som 13:e man, men hamnade till sist på 19:e plats i mål - 1,49 bakom Isak Frey som vann klart, trots två missade skott. I spåret var 21-åringen från Älvdalen totalt 2,33 långsammare än den segrande norrmannen, men hade näst bästa skjuttid efter två serier på 43 sekunder.

Trots 11:e tid på det första varvet fick Jacob Larsson en jobbig start med två bom i det liggande skyttet. Han avancerade ändå sex placeringar till 45:e plats på mellanrundan, men åkte på ytterligare två bom i stående och blev 52:a i mål - 3,23 från segern. Jacob var bäst av svenskarna åkmässigt, men tappade 2,10 mot snabbaste man.

Melker Nordgren missade ett skott både i det liggande och stående skyttet. Han lämnade vallen som 54:a, men tog sig förbi en åkare på slutvarvet och hamnade på 53:e plats i mål - nio sekunder bakom Jacob. I spåret var Melker totalt 2,58 långsammare än Isak Frey.

Precis som lillebror Jacob åkte Erik Larsson på två bom i vardera skyttet, men var knappt 40 sekunder långsammare i spåret och fick nöja sig med 63:e plats i mål - fyra minuter bakom Isak Frey. Åkmässigt tappade han 2,49 mot norrmannen.

Damer Äldre Juniorer

Sara Andersson startade först av alla och var näst snabbast på det inledande varvet. Tack vare fem fullträffar i det liggande skyttet lämnade hon sedan vallen i en ledning med 11 sekunder och drygade ut avståndet med ytterligare 18 sekunder efter bästa tid på mellanrundan. Sara missade visserligen ett av skotten i stående, men behöll ända täten med två sekunder före bulgariskan Valentina Dimitrova som hade två nollor men som tröttnade något på slutvarvet och blev trea i mål. Det stora hotet var i stället distansvinnaren Julia Tannheimer som tog in nästan halva avståndet och bara var åtta sekunder bakom svenskan vid sista mellantiden. Sara avslutade ändå starkt och tog till sig hem guldet med nio sekunders marginal i mål. Åkmässigt var hon snabbast av alla sammanlagt, knappt sex sekunder före tyskan.Stort grattis Sara till ditt andra JVM-guld efter en imponerande uppvisning!

Efter en lovande start med fullt i liggande lämnade Wilma Björn vallen som 43:a, men åkte på en bom i det stående skyttet och föll sex placeringar. På slutvarvet fick hon släppa ytterligare sju åkare förbi sig till 56:e plats i mål, 4,02 bakom Sara. I spåret var Wilma 3,45 långsammare än landsmaninnan, men kan vara nöjd med det stabila skyttet.

Stina Nilsson åkte på en bom i det liggande skyttet och missade ytterligare två skott i stående. Hon gick ut på slutvarvet som 62:a, men hamnade på 59:e plats i mål - 15 sekunder bakom Wilma. Däremot var Stina en knapp minut snabbare än henne i spåret, 2,49 långsammare än Sara.

Det blev en fin dag på skjutvallen för Linn Jansson som lyckades nolla både i liggande och stående. Däremot hade hon det tungt i spåret och fick nöja sig med 62:a plats i mål, knappt nio sekunder bakom Stina. Åkmässigt var Linn totalt 4,17 långsammare än Sara.

I morgon fortsätter Junior-VM i Otepää med fyra masstarter. Herrar Yngre Juniorer kör kl. 09.00 medan damernas tävling avgörs kl. 10.00. De Äldre Juniorerna tar vid med herrarnas masstart kl. 12.20, följt av damernas lopp kl. 13.20.

Text och analys: L-G Alsenius

Stancik media

Publicerad: 2024-02-28

Senast uppdaterad: 2024-02-29

Författare: Svenska Skidskytteförbundet