Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Stancik Media

Foto: Stancik Media

Sara nära pallen i masstarten

Sara Andersson sköt om segern i torsdagens spännande och omväxlande masstart vid Junior-VM i Otepää, men blev fyra i mål efter två bom. I den yngre klassen ledde Elsa Tänglander inför det sista skyttet trots två olyckliga fall, men missade tre skott och hamnade på 11:e plats i mål.

Herrar Yngre Juniorer

Martin Höiby inledde med en bom i första liggande och låg på 19:e plats inför det andra skyttet, men föll 18 placeringar efter ytterligare två missade skott. Han plockade däremot sju placeringar på det tredje varvet och klättrade vidare till 25:e plats, trots en bom till i första stående. Martin avslutade sedan med ett femte missat skott, men tog sig förbi fem åkare på slutvarvet och spurtade i mål på 21:a plats - 2,50 bakom norrmannen Kasper Kalkenberg som vann överlägset efter fyra nollor. I spåret hade svensken 12:e tid totalt, 55 sekunder långsammare än Matija Legovic från Kroatien.

Det blev tre bom för Anton Modigs i första liggande. Däremot lyckades han nolla i det andra skyttet och avancerade till 52:a plats, men var en placering sämre efter ytterligare två missade skott i första stående. Anton satte punkt med ännu ett felfritt skytte och avancerade till 42:a plats och och blev 36:a i mål efter sjätte tid på slutvarvet, 3,57 från segern. Åkmässigt tappade han drygt två minuter mot snabbaste man.

Viktor Vestman lyckades nolla i det första skyttet, men missade ett skott i andra liggande. Han gick ut på det tredje varvet som 41:a, men föll tillbaka efter tre straffrundor i första stående och avslutade sedan med två bom. Viktor hamnade på 59:e plats i mål, 6,21 bakom Kasper Kalkenberg - och han var totalt 3,45 långsammare än Matija Legovic i spåret.

Damer Yngre Juniorer

Elsa Tänglander fick en fin start med fullt i första liggande och lämnade vallen i delad ledning. Tack vare ytterligare en nolla i det andra skyttet hade hon fortfarande sällskap av tyskan Melina Gaupp med ett klart försprång till förföljarna, men ramlade olyckligt på väg in till första stående och tappade drygt 15 sekunder. Elsa lyckades ändå skjuta fullt för tredje gången och var i ensam ledning med 23 sekunder, men föll ytterligare en gång på det fjärde varvet och hade bara åtta sekunder tillgodo på väg in till det sista skyttet. Tyvärr blev svenskan stressad och missade tre skott, vilket gjorde att hon föll till 11:e plats. Det var en besviken Elsa som till sist gick i mål på samma placering, 1,21 bakom ukrainskan Oleksandra Merkushyna. Vilken otur för den duktiga 16-åringen som bara var 45 sekunder långsammare i spåret än Voldiya Galmace Paulin från Italien, trots två fall och ett uppgivet slutvarv.

Efter en bom i det inledande skyttet gick Ida Eriksson ut på det andra varvet som 41:a, men avancerade åtta placeringar med hjälp av fem fullträffar i andra liggande. Trots ännu ett missat skott i första stående klättrade hon vidare till 31:a plats och avslutade sedan med ytterligare en nolla i det sista skyttet. Ida hamnade till sist på 25:e plats i mål, två minuter från segern efter ett fint lopp. I spåret tappade hon sammanlagt 1,26 mot snabbaste åkare.

Greta Seldahl missade ett skott i första liggande och ytterligare två i det andra skyttet. Hon gick ut på det tredje varvet som 41:a, men avancerade sju placeringar efter en nolla i första stående och satte sedan punkt med samma fina resultat i det sista skyttet. Tack vare det klättrade Greta vidare till 29:e plats i mål, sju sekunder bakom Ida. Däremot var hon 16 sekunder snabbare i spåret, 1,10 långsammare än Voldiya Galmace Paulin.

Det blev två bom i det första skyttet för Elsa Brandt som däremot lyckades nolla i andra liggande och avancerade till 38:e plats. Hon föll sedan tillbaka rejält efter tre straffrundor i det tredje skyttet, men avslutade på bästa sätt med fem fullträffar i sista stående och klättrade till 43:e plats i mål, 3,35 bakom Oleksandra Merkushyna. Elsa var totalt 1,40 efter snabbaste åkare i spåret.

 

Stancik Media

Herrar Äldre Juniorer

Efter fullt i det inledande skyttet låg Jacob Larsson på 24::e plats, men avancerade därefter sex placeringar trots ett missat skott i andra liggande. Tyvärr gjorde ytterligare tre straffrundor i det tredje skyttet och ett missat skott i sista stående att han hamnade på 33:e plats i mål, 2,57 bakom norrmannen Sivert Gerhardsen som sköt fyra nollor. I spåret var Jacob totalt 1,24 långsammare än Fabian Muellauer från Österrike.

Oscar Andersson fick en kanonstart med fullt på 20 sekunder i första liggande, men var tydligt påverkad av sitt onda ben och var 27:a på väg in till det andra skyttet. Han plockade fyra placeringar trots en bom, men missade ytterligare tre skott i det stående skyttena och blev 39:a i mål - åtta sekunder bakom Jacob. Åkmässigt var han 31 sekunder långsammare än landsmannen, men hade tredje skjuttid efter fyra serier på 1,31.

Damer Äldre Juniorer

Sara Andersson inledde med en bom och lämnade vallen på 11:e plats, 25 sekunder från täten. Hon plockade in sex sekunder på vägen till det andra liggande skyttet och avancerade sedan till fjärde plats efter fem fullträffar, 15 sekunder bakom ledande finländskan Sonja Leinamo. På nästa varv tog sig Sara förbi norskan Gro Randby, men åkte på två bom i första stående. Trots det låg svenskan kvar på tredje plats och sköt sedan om segern när Sonja Leinamo åkte på två bom, men missade själv ett skott och lämnade vallen som femma. Det var alltför långt upp till pallen, men Sara passerade fransyskan Leonie Jeannier på slutvarvet och spurtade i mål som fyra - 18 sekunder bakom segrande Julia Kink från Tyskland. Åkmässigt hade 21-åringen från Mora tredje tid totalt, bara tre sekunder långsammare än tyskan Julia Tannheimer efter en stark insats - en bom från att slåss om segern.

Efter ett missat skott i första liggande och ytterligare en straffrunda i det andra skyttet låg Stina Nilsson på 56:e plats. Hon fortsatte med två missade skott i första stående och satte sedan punkt med samma resultat även i det sista skyttet. Stina blev 57:a i mål, 6,21 från segern - och åkmässigt tappade hon totalt 3,41 mot den unga, snabba tyskan.

I morgon fortsätter Junior-VM i estniska Otepää med stafetter för den yngsta åldersklassen. Herrarna kör kl. 09.30 och damerna kl. 12.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Stancik Media

Publicerad: 2024-02-29

Senast uppdaterad: 2024-03-01

Författare: Svenska Skidskytteförbundet