Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE
Elvira Öberg efter sin första pallplats på en distans

Elvira Öberg efter sin första pallplats på en distans. Foto: Nordic Focus

Elvira tvåa i damernas distans!

Elvira Öberg tog sin första pallplats i distans när hon kom tvåa i fredagens tuffa och spännande världscuptävling i Holmenkollen, efter två bom och fjärde tid i spåret. Anna Magnusson blev dessutom nia, medan Jesper Nelin var bäste svensk på 13:e plats i herrarnas tävling.

Damer distans

Elvira Öberg låg fyra inför det första skyttet, men inledde med en bom och fortsatte med samma resultat även i första stående. Däremot klättrade hon drygt 20 placeringar till 10:e plats efter en nolla i andra liggande och avslutade sedan med fem nya fullträffar på 23 sekunder i det sista stående skyttet. Tack vare det klättrade Elvira vidare till tredje plats och plockade dessutom in fyra sekunder mot Ida Lien på slutvarvet och var tre sekunder före norskan som tvåa i mål, 29 sekunder bakom landsmaninnan Ingrid Landmark Tandrevold som hade en bom mindre och kunde jubla inför hemmapubliken. I spåret hade svenskan fjärde tid sammanlagt, 44 sekunder långsammare än fransyskan Justine Braisaz-Bouchet. Stort grattis Elvira till en imponerande insats och den första pallplatsen i distans under karriären!

Precis som Elvira åkte Anna Magnusson på en bom i första liggande, men avancerade därefter till 16:e plats efter fullt i det andra skyttet. När hon dessutom lyckades nolla även i andra liggande gick Anna ut på det fjärde varvet som fyra och sköt sedan om en topplacering, men missade ytterligare ett skott i sista stående och föll till åttonde plats och blev till sist nia i mål - 1,49 från segern. Hon var 1,45 efter snabbaste åkare i spåret med 13:e tid totalt, men sköt stabilt och nådde sitt bästa resultat hittills i ett distanslopp i Världscupen.

Mona Brorsson lämnade vallen på nionde plats efter fullt i det inledande skyttet. Däremot gjorde en bom både i första stående och andra liggande att hon föll tillbaka, men satte sedan punkt med ytterligare en nolla på 24 sekunder i det sista stående skyttet. Mona gick ut på slutvarvet som 17:e åkare, men hamnade på 19:e plats i mål - 2,30 bakom Ingrid Landmark Tandrevold. Hon tappade sammanlagt 2,44 mot snabbaste åkare i spåret, men sköt också säkert och hade sjätte skjuttid efter fyra serier på 1,46.

Tack vare femte åktid och en snabb nolla i liggande var Anna-Karin Heijdenberg sensationellt i ledningen. Hon låg fortfarande fyra inför första stående, men föll fem placeringar efter en bom. Anna-Karin fortsatte sedan med samma resultat både i det tredje och fjärde skyttet och gick ut på slutvarvet som 21:a, men tröttnade en aning och hamnade på 25:e plats i mål - 34 sekunder bakom Mona. Däremot var hon 36 sekunder snabbare i spåret, 2,08 efter Justine Braisaz-Bouchet i sin imponerande världscupdebut.

Johanna Skottheim missade tre skott redan i det första skyttet och blev 71:a i mål med totalt fem bom. Hon tappade 3,42 mot snabbaste åkare på de fem varven. Efter nio missade skott hamnade Stina Nilsson på 78:e plats - och hon var sammanlagt 2,35 långsammare än Justine Braisaz-Bouchet i spåret.

Jesper Nelin bäste svensk i dagens distans

Jesper Nelin bäste svensk i dagens distans. Foto: Nordic Focus

Herrar distans

Jesper Nelin fick en fin start med fem fullträffar i det inledande skyttet och lämnade vallen som nia. Däremot gjorde två bom i första stående att han föll tillbaka, men tog revansch med ytterligare en nolla i det tredje skyttet och avslutade lika fint med fullt i det sista stående skyttet. Tack vare det klättrade Jesper till 18:e plats och tog sig dessutom förbi fem åkare på slutvarvet till 13:e plats i mål - 2,50 bakom Sturla Holm Laegreid som sköt fyra nollor och vann på hemmaplan. Åkmässigt var svensken totalt 1,25 långsammare än norrmannen Johannes Thingnes Bö.

Efter en bom i första liggande lyckades Sebastian Samuelsson skjuta fullt i stående och gick ut på det tredje varvet som 22:a. Han föll visserligen fyra placeringar efter ytterligare ett missat skott i andra liggande, men avslutade med ytterligare en nolla och lämnade vallen som 21:a. Sebastian passerade sedan fem åkare på slutvarvet och hamnade till sist på 16:e plats i mål, 14 sekunder bakom Jesper. I spåret var han en dryg halvminut långsammare än landsmannen, knappt två minuter efter snabbaste åkare sammanlagt.

Martin Ponsiluoma var snabbast på det inledande varvet och lämnade vallen som tvåa efter fullt i första liggande. Han tog över ledningen på vägen till det andra skyttet, men missade två skott och föll till 30:e plats. Martin fortsatte med en bom både i det tredje och fjärde skyttet, men avancerade ändå tre placeringar och plockade ytterligare fem placeringar på slutvarvet till 22:a plats i mål, 3,26 från segern. Trots bommarna åkte han snabbt med tredje tid totalt, 13 sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö.

Det blev fem fullträffar på 24 sekunder i det första skyttet för Viktor Brandt som fortsatte med ytterligare en nolla på 23 sekunder i stående och klättrade till 16:e plats. Efter fullt även i andra liggande var Viktor en placering bättre ut på det fjärde varvet och satte sedan punkt med sin fjärde nolla. Tack vare det låg han kvar på 15:e plats, men tröttnade på slutvarvet och blev 24:a i mål och tangerat personbästa, sex sekunder bakom Martin. Han tappade 4,22 mot snabbaste man i spåret, men imponerade stort med sitt felfria skytte.

Anton Ivarsson inledde med fullt liggande skytte och lämnade vallen som 37:a. Däremot gjorde två bom i första stående att han föll tillbaka, men klarade sig med ett missat skott i det tredje skyttet och lyckades sedan nolla i sista stående. Anton hamnade till sist på 59:e plats i mål, 7,23 bakom Sturla Holm Laegreid - och han var drygt fem minuter långsammare än Johannes Thingnes Bö åkmässigt.

Det blev en tung dag för Peppe Femling med totalt nio bom och 91:a plats i mål. I spåret tappade han sammanlagt 4,42 mot snabbaste åkare.

I morgon fortsätter Världscupen i Holmenkollen med masstarter. Damerna kör kl. 13.20 och herrarna kl.15.20.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-03-01

Senast uppdaterad: 2024-03-01

Författare: Svenska Skidskytteförbundet