Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Oskar Brandt och Henning Sjökvist under inskjutningen inför dagens jaktstart

Henning åtta i IBU-cupen

Henning Sjökvist klättrade 10 placeringar och hamnade på en fin åttondeplats efter fyra nollor i lördagens jaktstart i IBU-cupen, som avgjordes i soliga Obertilliach. Emma Nilsson var främst av svenskorna på 18:e plats i damernas lopp. Det blev norsk seger i båda tävlingarna.

Herrar jaktstart

Henning Sjökvist inledde fint med fem fullträffar i första liggande och avancerade till 14:e plats. Han låg kvar på samma placering efter ännu en nolla i det andra skyttet, men plockade ytterligare två placeringar efter fullt även i första stående. I det avslutande skyttet åkte flera av konkurrenterna på straffrundor, medan Henning lyckades nolla för fjärde gången. Tack vare det gick han ut på slutvarvet som åtta och höll placeringen in i mål med nytt personbästa, 1,27 bakom norrmannen Mats Överby som försvarade segern från sprinten. Henning tappade totalt 2,07 mot Sverre Dahlen Aspenes från Norge i spåret, men imponerade stort på vallen och hade så bra som fjärde tid i själva jaktstarten.

Efter en bom i det första skyttet lyckades Emil Nykvist nolla i andra liggande och avancerade till 21:a plats. Tack vare fem nya fullträffar på 25 sekunder i första stående plockade han ytterligare fem placeringar, men avslutade med ännu ett missat skott i det sista skyttet och hamnade till sist på 17:e plats i mål - knappt tre minuter från segern. Åkmässigt var Emil sammanlagt 2,12 långsammare än den snabbe norrmannen.

Tack vare näst bästa åktid på det inledande varvet och fullt i det första skyttet klättrade Malte Stefansson till 21:a plats, men föll tillbaka efter två bom i andra liggande och ett missat skott i första stående. Malte avslutade sedan med två bom till i det sista skyttet, men klättrade ändå tre placeringar på slutvarvet till 22:a plats i mål, 3,24 bakom Mats Överby. I spåret tappade han totalt 1,13 mot snabbaste åkare.

Oskar Brandt lämnade vallen på 16:e plats efter en bom i första liggande och föll tre placeringar till efter ytterligare ett missat skott i det andra skyttet. Tyvärr åkte han på tre bom både i första och andra stående och fick nöja sig med 28:e plats i mål, drygt fyra minuter från segern. Oskar var sammanlagt 1,33 långsammare än Sverre Dahlen Aspenes åkmässigt.

Damer jaktstart

Emma Nilsson lyckades nolla i första liggande och avancerade till 18:e plats, men föll fem placeringar efter en straffrunda i det andra skyttet. Hon gick därefter ut på det fjärde varvet som 15:e åkare fem fullträffar i första stående, men missade ytterligare ett skott i det sista skyttet. Emma låg på 17:e plats ut på slutvarvet, men hamnade på 18:e plats i mål - 4,06 bakom segrande Marte Kråkstad Johansen från Norge. Åkmässigt var hon sammanlagt 2,20 långsammare än schweiziskan Lydia Hiernickel.

Tack vare fem fullträffar både i det första och andra liggande skyttet klättrade Ella Halvarsson till 14:e plats. Hon låg även kvar på samma placering efter en bom i första stående, men föll sex placeringar efter ytterligare ett missat skott i det avslutande skyttet och blev till sist 22:a i mål - 21 sekunder bakom Emma. Hon tappade 2,54 mot snabbaste åkare på de fem varven, men Ella hade däremot sjunde skjuttid efter fyra serier på 1,58.

Bente Skåle inledde med en bom i det första skyttet, men fyllde i andra liggande och gick ut på det tredje varvet som 31:a. Hon missade ett skott till i första stående, men satte punkt med ännu en nolla och avancerade till 26:e plats. Bente tröttnade dock på slutvarvet och blev 37:a i mål, 5,36 från segern. Hon var 3,44 långsammare än Lydia Hiernickel i spåret, men hade åttonde skjuttid efter fyra serier på 1,59.

Trots en straffrunda det första skyttet låg Annie Lindh på 14:e plats, men föll 12 placeringar efter två bom i andra liggande. Hon fortsatte med ett missat skott i första stående och avslutade sedan med två bom till i det sista skyttet. Det gjorde att Annie fick nöja sig med 39:e plats i mål, två sekunder bakom Bente. Hon tappade totalt 2,53 mot snabbaste åkare i spåret.

Anna Hedström hade näst bästa tid på det första varvet, men inledde med hela fyra bom och missade ytterligare två skott i andra liggande. Efter två bom både i det första och andra stående skyttet hamnade hon på 48:e plats i mål, knappt sju minuter bakom Marte Kråkstad Johansen. Åkmässigt var Anna 2,14 långsammare än Lydia Hiernickel.

I morgon fortsätter IBU-cupen i Obertilliach med mixstafett kl. 10.30, följt av singelmixstafett tre timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-03-02

Senast uppdaterad: 2024-03-02

Författare: Svenska Skidskytteförbundet