Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Nordic Focus

Jesper trea i masstarten!

Jesper Nelin tog äntligen karriärens första pallplats på tredje plats i lördagens masstart i Holmenkollen, efter endast ett missat skott i den kraftiga blåsten. Det var stora omkastningar precis som i damernas lopp där Elvira Öberg var bäst av svenskorna som nia, trots ett olyckligt fall.

Damer masstart

Elvira Öberg inledde med två bom i första liggande och lämnade vallen som 23:a. Däremot lyckades hon nolla i det andra skyttet medan många av konkurrenterna åkte på straffrundor i den kraftiga vinden. Elvira gick ut på det tredje varvet på åttonde plats och kom sedan in till första stående som fyra tillsammans med sju andra åkare, men föll till 14:e plats efter tre missade skott. Dessutom ramlade hon på vägen till det sista skyttet och tappade tid, men avslutade med fem fullträffar på 23 sekunder och var 10:e åkare ut på slutvarvet. Där tog sig Elvira förbi Anna Magnusson och blev nia i mål, 59 sekunder bakom schweiziskan Lena Häcki-Gross som drog vinstlotten på vallen. Elvira hade åttonde åktid, en minut långsammare än Anamarija Lampic från Slovenien - och hon var sjua på vallen efter fyra serier på 1,47.

Tack vare fullt i det första skyttet gick Anna Magnusson ut på det andra varvet som tvåa, men hade sällskap av fyra andra åkare som fyra inför andra liggande. Trots en straffrunda lämnade hon vallen på samma placering och gick även ut på nästa varv som fjärde åkare efter ännu ett missat skott i första stående. Anna kom sedan in till det avslutande skyttet som sjua tillsammans med sju andra åkare för att skjuta om segern, men åkte på ytterligare två bom i blåsten och föll till nionde plats. Hon fick dessutom släppa fyra åkare förbi sig på slutvarvet till 13:e plats i mål, 1,20 från segern. Anna tappade 1,38 mot snabbaste åkare i spåret, men hade nionde skjuttid efter fyra serier på 1,53.

Mona Brorsson fick en kanonstart med fem fullträffar i första liggande och var först av alla ut från vallen, men låg på femte plats på väg in till det andra skyttet. Tyvärr gjorde två bom att hon föll till 14:e plats och Mona fortsatte sedan med samma resultat även i första stående och tappade ytterligare sex placeringar. Hon satte ändå punkt på bästa sätt med ännu en nolla i det sista skyttet och tog sig även förbi en åkare på slutvarvet till 15:e plats i mål, fyra sekunder bakom Anna. Hon var däremot fem sekunder snabbare än henne åkmässigt, sammanlagt 1,33 långsammare än Anamarija Lampic. Mona hade dessutom 10:e tid på skjutvallen efter fyra serier på 1,53.

Herrar masstart

Jesper Nelin inledde med en snabb nolla i det första skyttet och lämnade vallen som sjua, bara 10 sekunder från täten. Han missade däremot ett skott i andra liggande och föll två placeringar, men lyckades skjuta fullt på nytt i första stående. Jesper gick ut på det fjärde varvet som 10:a och hade 38 sekunder upp till täten inför det avslutande skyttet, men fick chansen när konkurrenterna framför tvingades in i straffrundan. Svensken satte snabbt de fyra första skotten, men höll länge på det sista innan han lyckades träffa. Tack vare det gick han ut på slutvarvet som fyra, men passerade två åkare och hade greppet om andraplatsen vid nästa mellantid. Men strax innan den sista backen tog sig tysken Benedikt Doll ifatt och förbi, medan Jesper spurtade i mål som trea och sin allra första pallplats i Världscupen - 10 sekunder bakom segrande norrmannen Sturla Holm Laegreid. I spåret hade han 11:e tid totalt, 45 sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö och klarade sig med endast en bom. Stort grattis Jesper till en imponerande insats!

Tack vare fem fullträffar i första liggande tog Martin Ponsiluoma en knapp ledning, men fick problem i blåsten med två bom i det andra skyttet och föll till 12:e plats - 44 sekunder från täten. Tyvärr gjorde samma resultat även i första stående att han gick ut på det fjärde varvet som 17:e åkare, men avslutade sedan med fem nya fullträffar på 26 sekunder i det sista skyttet och avancerade fem placeringar. Martin tog sig dessutom förbi tre åkare med snabbaste tid på slutvarvet till nionde plats i mål, 42 sekunder från segern. Han hade fjärde åktid sammanlagt, 26 sekunder efter snabbaste åkare - men ännu en gång med några bommar för mycket för en riktig topplacering.

Sebastian Samuelsson lyckades nolla på 26 sekunder i det inledande skyttet och lämnade vallen strax bakom Martin som tvåa. Han satte sedan alla skotten på nytt i andra liggande och gick ut på det tredje varvet i ensam ledning och hade tre sekunder tillgodo inför första stående, men åkte på en straffrunda. Sebastian lämnade ändå vallen som trea och hade 23 sekunder upp till täten när det var dags för det sista skyttet. Tyvärr försvann möjligheterna till en pallplats efter tre bom och Sebastian fick nöja sig med 13:e plats i mål - 1,05 bakom Sturla Holm Laegreid. Han tappade 48 sekunder mot Johannes Thingnes Böi spåret och hade åttonde skjuttid efter fyra serier på 1,46.

I morgon avslutas Världscupen i Holmenkollen med singelmixstafett kl. 12.45, följt av mixstafett tre timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-03-02

Senast uppdaterad: 2024-03-02

Författare: Svenska Skidskytteförbundet