Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Stafetter satte punkt för Junior-VM

Wilma Björn växlar till Stina Nilsson.

Junior-VM i Otepää avslutades på lördagen med stafetter för den äldre åldersklassen. Oscar Andersson, Erik Larsson, Melker Nordgren och Jacob Larsson blev 11:a herrarnas lopp, medan Wilma Björn, Stina Nilsson, Linn Jansson och Sara Andersson hamnade på 14:e plats.

Herrar Äldre Juniorer

Oscar Andersson inledde för det svenska laget och låg på sjunde plats inför det liggande skyttet. Tack vare fem fullträffar på 21 sekunder lämnade han vallen först av alla, men var fjärde man på väg in till stående. Där lyckades Oscar nolla ännu en gång på 20 sekunder och gick ut på slutvarvet i en ledning med fyra sekunder, men växlade som sjunde lag - 24 sekunder bakom Tjeckien. I spåret hade han 14:e åktid sammanlagt, 1,05 långsammare än tjecken Petr Hak- men var snabbast av alla på skjutvallen efter två serier på 41 sekunder.

På sitt första varv tappade Erik Larsson nio sekunder mot täten, men var sexa på väg in till liggande. Medan flera av lagen fick använda extraskott lyckades han skjuta fullt och avancerade till tredje plats, bara nio sekunder bakom Tjeckien. På mellanrundan fick Erik släppa Norge förbi sig och var fjärde lag inför det stående skyttet, men åkte på hela tre straffrundor och växlade som 13:e lag, 2,33 bakom Norge som tog över täten. Han hade nionde åktid, 1,02 långsammare än tysken Linus Kesper - och var 16:e man på sträckan.

Melker Nordgren höll sin placering men tappade 23 sekunder mot den ledande norrmannen på nästa varv och åkte sedan på en straffrunda i det liggande skyttet. Han låg ändå kvar på 13:e plats ut på den andra rundan, men hade långt upp till laget närmast framför. I stående fick Melker använda två extraskott och blev passerad av Slovakien och växlade även som 14:e lag, 3,54 bakom Norge och Frankrike i ledningen. I spåret hade svensken nionde tid totalt, 1,16 långsammare än norrmannen Ole Suhrke - och han var 12:a på sträckan.

På vägen till det liggande skyttet tog sig Jacob Larsson förbi Slovakien och lämnade sedan vallen som 12:a. efter ett extraskott. Han passerade dessutom Estland på mellanrundan och låg på 11:e plats inför sista stående. Jacob tvingades visserligen använda ytterligare två extraskott, men behöll sin placering och tog även det svenska laget i mål som 11:a, 5,11 bakom Norge där Isak Frey avgjorde i det sista skyttet. Åkmässigt hade Jacob nionde tid totalt, 1,02 långsammare än Vitalii Mandzyn från Ukraina - och han var sjua på sträckan.

Sverige hade 10:e åktid sammanlagt, 4,11 långsammare än Norge - och var dessutom åttonde lag på skjutvallen, 42 sekunder långsammare än Italien.

Igor Stancik

Jacob Larsson som körde sista sträckan i stafetten.

Damer Äldre Juniorer

Wilma Björn hade svårt att hänga med och var 21 sekunder från täten som 16:e lag inför det liggande skyttet. Där lyckades hon nolla och lämnade vallen som 12:a, men fick släppa tre lag förbi sig på vägen till stående. Efter två extraskott gick Wilma ut på det sista varvet på 14:e plats, men blev passerad av två lag och växlade på 16:e plats - 2,27 bakom Italien. I spåret hade hon 17:e tid sammanlagt, 2,36 långsammare än finländskan Sonja Leinamo.

På sitt första varv fick Stina Nilsson släppa Polen förbi sig, men lyckades nolla i det liggande skyttet och avancerade till 15:e plats. Hon låg även kvar på samma placering på väg in till stående, men blev passerad av Polen ännu en gång efter tre extraskott och växlade som 17:e lag, 4,51 bakom Frankrike som hade ledningen före Tyskland. Stina hade 16:e åktid totalt, 2,21 långsammare än Julia Tannheimer från Tyskland - och hon var 15:e åkare på sträckan.

Linn Jansson tog sig förbi Storbritannien på vägen till det liggande skyttet, men blev passerad efter två extraskott. På mellanrundan tog hon sig förbi på nytt, men åkte på en straffrunda i stående och var tillbaka på 17:e plats. Linn växlade även på samma placering, 9,22 bakom Tyskland som ledde med en knapp halvminut före Norge. Åkmässigt hade svenskan 15:e tid sammanlagt, 3,03 långsammare än tyskan Julia Kink - och var 17:e åkare på sträckan.

Trots två extraskott i liggande avancerade Sara Andersson till 16:e plats. Hon passerade även USA på det andra varvet, men åkte på en straffrunda i det stående skyttet. Sara gick ut på slutvarvet som 15:e åkare och tog till sist det svenska laget i mål på 14:e plats, drygt 10 minuter bakom segrande Tyskland. I spåret hade hon åttonde åktid, 52 sekunder långsammare än Anna Andexer från Österrike och var sjua på sträckan, men tog det lugnt i ett jobbigt läge.

Sverige hade 15:e tid totalt i spåret, 7,39 långsammare än Tyskland - och var dessutom nionde lag på skjutvallen, 2,12 långsammare än Frankrike.

Stort tack till åkare, tränare, ledare, vallare och alla andra inblandade för härliga prestationer och hårt kämpande under ett intensivt mästerskap som kryddades av två svenska guldmedaljer!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-03-02

Senast uppdaterad: 2024-03-02

Författare: Svenska Skidskytteförbundet