Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Malte bäst av svenskarna i IBU-cupen

IBU-cupen inledde sin avslutande tävlingsvecka med kortdistans i ett milt och soligt Obertilliach. Det blev tyvärr inga topplaceringar för de svenska åkarna. Malte Stefansson var främst av herrarna på 16:e plats i mål, medan Anna Hedström hamnade på 17:e plats i damernas lopp.

Damer kortdistans

Anna Hedström missade ett skott i första liggande och fortsatte med ännu en bom i det stående skyttet. Hon gick ut på det tredje varvet som 29:a och plockade ytterligare en placering trots ett tredje missat skott i andra liggande. Anna avslutade sedan på bästa sätt med fullt på 26 sekunder och klättrade till 17:e plats - och fick även samma placering i mål, 2,21 bakom tyskan Lisa Maria Spark som var den enda i startfältet med fyra nollor. Åkmässigt var svenskan totalt 1,41 långsammare än Anaelle Bondoux från Frankrike.

Tack vare fem fullträffar i det inledande skyttet lämnade Emma Nilsson vallen på 19:e plats, men föll tillbaka efter två bom i första stående. Hon tog revansch med en nolla i andra liggande och klättrade till 24:e plats, men missade ytterligare ett skott i det sista skyttet. Emma avancerade ändå två placeringar på slutvarvet till 26:e plats i mål, 3,08 från segern - och i spåret tappade hon sammanlagt 2,06 mot snabbaste åkare.

Ella Halvarsson inledde också med fullt i första liggande och gick ut på det andra varvet som 17:e åkare, men missade två skott i stående och föll till 44:e plats. Hon lyckades däremot skjuta fullt både i liggande och stående och hamnade till sist på 33:e plats i mål, en halvminut bakom Emma. Det var tungt i spåret för Ella som var 3,48 långsammare än Anaelle Bondoux, men hon hade sjätte skjuttid efter fyra serier på 1,59.

Trots sjätte tid på det första varvet åkte Johanna Skottheim på två bom redan i det inledande skyttet och missade ett skott både i första stående och andra liggande. Hon avslutade med ytterligare två bom och fick nöja sig med 39:e plats i mål - drygt fyra minuter bakom Lisa Maria Spark. Johanna var ändå snabbast av svenskorna med 11:e tid totalt, 1,26 efter bästa åkare - och hade femte skjuttid med fyra serier på 1,58.

Bente Skåle missade ett skott vardera i liggande och stående, men lyckade däremot nolla i det tredje skyttet och klättrade till 31:a plats. Tyvärr åkte hon på tre bom i det sista stående skyttet och föll till 52:a plats och fick samma placering i mål, 5,23 från segern. Åkmässigt var Bente sammanlagt 3,22 långsammare än Anaelle Bondoux.

Annie Lindh var sjuk och kom inte till start.

Herrar kortdistans

Malte Stefansson fick en fin start med nionde åktid, följt av fullt i första liggande och lämnade vallen som femma - bara nio sekunder från täten. Däremot gjorde en bom i det andra skyttet att han föll till 13:e plats och var en placering sämre efter ytterligare ett missat skott i andra liggande. Malte avslutade sedan med en tredje bom i sista stående, men avancerade tre placeringar på slutvarvet till 16:e plats i mål, 3,04 bakom norrmannen Mats Överby som följde av ytterligare två landsmän på pallen. I spåret hade svensken 14:e tid totalt, 1,58 långsammare än Martin Uldal från Norge.

Efter en bom i det inledande skyttet lyckades Henning Sjökvist nolla i första stående och avancerade till 16:e plats. Tack vare fem nya fullträffar i andra liggande plockade han ytterligare tre placeringar, men åkte på två bom i det sista stående skyttet och hamnade på 36:e plats i mål - drygt fem minuter från segern. Han tappade sammanlagt 4,07 mot snabbaste man åkmässigt, men hade 10:e skjuttid efter fyra serier på 1,51.

Oskar Brandt missade ett skott i första liggande, men klättrade till 18:e plats med sjätte åktid på det andra varvet. Tyvärr gjorde två bom både i det andra och tredje skyttet att han föll tillbaka rejält, men klarade sig med en i sista stående och blev till sist 45:a i mål - 5,31 bakom Mats Överby. Oskar var totalt 2,22 efter snabbaste åkare i spåret men hade åttonde åktid med fyra serier på 1,50.

Det blev en jobbig start med tre bom redan i det första skyttet för Emil Nykvist. Däremot lyckades han nolla i första stående och avancerade till 57:e plats och blev till sist 52:a i mål efter ett missat skott både i det tredje och fjärde skyttet. Emil var 6,22 från segern och tappade 3,40 mot snabbaste man åkmässigt.

Alfred Eriksson kom inte till start på grund av sjukdom.

I morgon fortsätter tävlingarna i Obertilliach med sprint. Damerna kör kl. 10.30 och herrarna kl. 14.00

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-03-07

Senast uppdaterad: 2024-03-08

Författare: Svenska Skidskytteförbundet