Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Nordic Focus

Johanna 11:a i masstarten

Det blev inga svenska topplaceringar när IBU-cupen satte punkt för säsongen med masstarter under lördagen på de tunga banorna i ett gråmulet Obertilliach. Johanna Skottheim blev 11:a i damernas lopp, medan Malte Stefansson var bäst av herrarna på 13:e plats i mål.

Damer masstart 60

Johanna Skottheim lyckades nolla i första liggande, men åkte på en bom i det andra skyttet och gick ut på det tredje varvet på 15:e plats. Hon klättrade sex placeringar trots ytterligare en straffrunda i första stående och avslutade sedan med en tredje bom i det sista skyttet. Johanna var åtta ut på slutvarvet, men fick släppa tre åkare förbi sig och spurtade i mål på 11:e plats - 1,51 bakom 19-åriga Anaelle Bondoux som vann överlägset. Åkmässigt hade svenskan 10:e tid totalt - och hon hade dessutom åttonde skjuttid efter fyra serier på 1,51.

Efter en bom i det första skyttet och fullt i andra liggande låg Emma Nilsson på 19:e plats. Hon fortsatte med ett missat skott i det tredje skyttet men plockade två placeringar och satte sedan punkt med ytterligare en straffrunda i sista stående. Emma avancerade en placering på det sista varvet och hamnadetill sist på 18:e plats i mål, 2,28 från segern.

Ella Halvarsson inledde fint med fem fullträffar i båda liggande skyttena och var 13:e åkare ut på det tredje varvet. Däremot blev det två bom i första stående följt av ytterligare en straffrunda i det sista skyttet. vilket gjorde att hon föll till 27:e plats. Ella fick även samma placering i mål, 3,17 bakom Anaelle Bondoux.

Precis som Ella lyckades Bente Skåle nolla både i första och andra liggande. Hon fortsatte med samma fina skytte i första stående och klättrade till 28:e plats och gick sedan ut på slutvarvet på samma placering, trots en avslutande bom. Bente blev även 28:a i mål, fem sekunder bakom Ella efter en fin insats på skjutvallen.

Anna Hedström hade det jobbigt på vallen med två bom vardera i de tre första skyttena, men avslutade däremot med fullt på 23 sekunder i sista stående och klättrade till 40:e plats. På slutvarvet tog hon sig dessutom förbi fem åkare till 35:e plats i mål, drygt fyra minuter från segern.

Efter fem fullträffar i det inledande skyttet missade Annie Lindh tre skott i andra liggande och fortsatte sedan med ytterligare tre bom i de två stående skyttena. Hon plockade ändå tre placeringar på slutvarvet och hamnade på 50:e plats i mål, 4,58 bakom Anaelle Bondoux.

Herrar masstart 60

Malte Stefansson inledde med fullt i det första skyttet, men åkte på en bom i andra liggande. Han lämnade vallen som 14:e man, men missade ytterligare ett skott i det tredje skyttet och föll tre placeringar. Malte avancerade sedan till 14:e plats trots ännu en straffrunda i sista stående och tog sig dessutom förbi en man på slutvarvet och hamnade på 13:e plats i mål, 3,29 bakom Sverre Dahlen Aspenes som följde av ytterligare fyra norrmän i resultatlistan. Malte hade 17:e åktid och var klart snabbast av svenskarna i spåret.

Efter en bom i det inledande skyttet lyckades Oskar Brandt nolla i andra liggande och gick ut på det tredje varvet som 27:a. Han föll tillbaka efter ännu ett missat skott i första stående och fick åka två varv till i straffrundan efter det sista skyttet. Oskar avancerade en placering på slutvarvet till 27:e plats i mål, 5,16 från segern.

Precis som Oskar följde Emil Nykvist upp ett missat skott i första liggande med fullt i det andra skyttet och lämnade vallen som 34:a. Han fortsatte med samma resultat i första stående, men lyckades nolla i det sista skyttet och avancerade till 29:e plats i mål - 13 sekunder bakom Oskar som passerade honom på slutvarvet.

Henning Sjökvist hade det tungt i spåret, men inledde med två snabba nollor i liggande och gick ut på det tredje varvet som 24:a. Däremot gjorde en bom både i första och andra stående att han fick nöja sig med 35:e plats i mål, 5,46 bakom Sverre Dahlen Aspenes. Henning hade fjärde skjuttid efter fyra serier på 1,38.

Sverige blev fyra totalt både bland damerna och herrarna i nationscupen, vilket betyder att vi har sex startplatser även i herrklassen nästa säsong.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-03-09

Senast uppdaterad: 2024-03-09

Författare: Svenska Skidskytteförbundet