Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Nordic Focus

Sverige femma i herrarnas stafett

Efter en tung start lyckades de svenska herrarna klättra rejält och hamnade på femte plats i fredagens världscupstafett, i ett varmt och soligt Soldier Hollow. I damernas sprint var det tufft både i spåret och på vallen. Hanna Öberg var främst av svenskorna på 21:a plats i mål.

Herrar stafett

Viktor Brandt var först ut för det svenska laget och låg nia inför det liggande skyttet, men inledde med en straffrunda och lämnade vallen som 20:e lag - 42 sekunder från täten. På mellanrundan växte avståndet med en dryg halvminut, men Viktor tog ändå revansch med fem fullträffar på 24 sekunder i stående och avancerade till 19:e plats. Tyvärr tröttnade värmlänningen på slutvarvet och växlade till sist som 20:e lag, 1,41 bakom Frankrike och Tjeckien i täten. Viktor hade 19:e tid sammanlagt i spåret, 1,29 långsammare än norrmannen Sturla Holm Laegreid efter en tung startsträcka.

På sitt första varv tappade Jesper Nelin 14 sekunder mot täten, men tog sig förbi Kanada. Två extraskott i liggande gjorde att Sverige var tillbaka på 20:e plats, men Jesper passerade ändå Adam Runnalls ännu en gång på vägen till det stående skyttet. Där fick han använda ytterligare ett extraskott, men närmade sig konkurrenterna framför och tog sig sedan förbi fyra lag på slutvarvet till 16:e plats vid växlingen - 2,15 bakom ledande Italien. Åkmässigt hade Jesper sjunde tid totalt, 55 sekunder långsammare än norrmannen Tarjei Bö - och han var även sjua på sträckan.

Sebastian Samuelsson plockade in sex sekunder mot täten och avancerade till 12:e plats på vägen till det liggande skyttet, men lämnade vallen som 15:e lag efter ett extraskott. Han tog sig förbi sex lag med näst bästa tid på mellanrundan och lämnade sedan vallen som åtta efter fem fullträffar på 22 sekunder i stående. Sebastian passerade även Ukraina på slutvarvet och växlade som sjunde lag, 2,19 bakom Norge som ledde klart. I spåret hade svensken femte åktid sammanlagt, 35 sekunder långsammare än norrmannen Johannes Thingnes Bö - och han var fyra på själva sträckan.

På nästa varv tog sig Martin Ponsiluoma förbi Slovenien med andra åktid och lyckades nolla på 24 sekunder i liggande. Tack vare det avancerade han till femte plats och fortsatte med snabbaste tid på mellanrundan. Martin hade sedan chansen att passera USA när Jake Brown åkte på en straffrunda i sista stående. Men när han fick använda två extraskott var avståndet för stort, så Martin tog till sist det svenska laget i mål som femma - 1,46 bakom Norge som vann överlägset. Åkmässigt var svensken snabbast av alla, 14 sekunder före italienaren Lukas Hofer - och han var bäst även på slutsträckan.

Sverige hade sjätte åktid sammanlagt, 2,24 långsammare än Norge - men hade andra skjuttid, 13 sekunder långsammare än Österrike.

Damer sprint

Hanna Öberg var tillbaka efter sjukdom och var en knapp halvminut från täten inför det liggande skyttet, men lyckades nolla och lämnade vallen på 13:e plats. Hon tappade däremot nio placeringar på mellanrundan och åkte dessutom på en bom i stående. Hanna låg på 16:e plats ut på slutvarvet, men blev 21:a i mål - 1,58 bakom fransyskan Justine Braisaz-Bouchet. Hon var totalt 1,57 långsammare än slovenskan Anamarija Lampic åkmässigt, men kan vara nöjd med skyttet.

Det blev en bom i liggande för Elvira Öberg som gick ut på mellanrundan som 35:a. Trots ytterligare en straffrunda i det stående skyttet avancerade hon nio placeringar, men hamnade till sist på 28:e plats i mål - 2,08 från segern. I spåret tappade Elvira sammanlagt 1,42 mot snabbaste åkare efter en ovanligt tung dag i de lösa spåren på hög höjd.

Mona Brorsson inledde med sjätte tid på det första varvet, men åkte på två bom i det liggande skyttet och missade ytterligare ett skott i stående. Hon plockade ändå en placering på slutvarvet till 37:e plats i mål, 2,35 bakom segrande Justine Braisaz-Bouchet. Mona var totalt 1,25 långsammare än Anamarija Lampic på de tre varven.

Det var inte optimalt att starta som sista åkare, men Stina Nilsson inledde fint med 11:e tid på det första varvet. Hon åkte däremot på två bom både i liggande och stående, men tog världscuppoäng på 40:e plats i mål - fem sekunder bakom Mona. Idag var Stina bäst av svenskorna i spåret med 12:e tid totalt, 1,18 efter snabbaste åkare.

Anna Magnuson lämnade vallen som 38:a efter en bom i det liggande skyttet, men missade ytterligare tre skott i stående och föll sex placeringar. Hon hamnade till sist på 45:e plats i mål - 2,52 bakom Justine-Braisaz-Bouchet. Åkmässigt tappade Anna sammanlagt 1,37 mot Anamarija Lampic.

Efter två bom i liggande och ytterligare tre straffrundor i det stående skyttet blev Anna-Karin Heijdenberg 76:a i mål, 4,18 från segern. I spåret var hon sju tiondelar långsammare än Hanna, totalt 1,58 efter snabbaste åkare.

Sara Andersom hade det tufft på den höga höjden och hamnade på 93:e plats i mål efter sex bom, drygt sex minuter bakom Justine Braisaz-Bouchet. Hon tappade sammanlagt 3,18 mot Anamarija Lampic åkmässigt.

I morgon fortsätter världcuptävlingarna i Soldier Hollow med damernas stafett kl. 20.25, följt av herrarnas sprint kl. 23.05.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-03-09

Senast uppdaterad: 2024-03-09

Författare: Svenska Skidskytteförbundet