Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Nordic Focus

Sebastian femma på nytt i jaktstarten

Sebastian Samuelsson sköt om en pallplats i sista stående, men blev femma i söndagens avslutande jaktstart i Soldier Hollow. Martin Ponsiluoma avancerade till sjunde plats med tredje åktid, medan Elvira Öberg blev 10:a i damernas lopp efter att ha klättrat 18 placeringar.

Damer jaktstart

Elvira Öberg plockade sex placeringar med snabbaste åktid på det inledande varvet och lämnade vallen på 16:e plats efter fullt i första liggande. Hon var fem placeringar bättre inför det andra skyttet och gick ut på det tredje varvet som 12:e åkare efter ytterligare en nolla. Elvira missade däremot ett skott i första stående, men avancerade ändå en placering och avslutade sedan med fem nya fullträffar i det sista skyttet. Tack vare det tog hon sig förbi en åkare och blev också 10:a i mål, 1,50 bakom fransyskan Lou Jeanmonnot som spurtslog Lisa Vittozzi från Italien. Svenskan trivdes bättre på det hårda och fasta underlaget och hade nionde åktid totalt, 46 sekunder långsammare än slovenskan Anamarija Lampic. Hon imponerade också skyttemässigt och var dessutom trea i själva jaktstarten efter att ha klättrat hela 18 placeringar.

Det blev en trist start för Hanna Öberg med två straffrundor redan i det första skyttet. Det gjorde att hon föll till 28:e plats och tappade ytterligare en placering efter ännu en bom i andra liggande. Trots ett fjärde missat skott i första stående gick Hanna ut på det fjärde varvet som 26:a och satte sedan punkt på bästa sätt med fem fullträffar på 20 sekunder och plockade sex placeringar. På slutvarvet tog hon sig dessutom förbi två åkare till 18:e plats i mål, 2,47 från segern. I spåret tappade Hanna sammanlagt 57 sekunder mot snabbaste åkare, men hade andra skjuttid efter fyra serier på 1,30.

Anna Magnusson lämnade vallen som 36:a efter fullt i första liggande, men föll fem placeringar efter en bom i det andra skyttet. Tack vare fem fullträffar på 25 sekunder i första stående avancerade hon till 31:a plats och avslutade lika fint med ännu en nolla på 24 sekunder i det sista skyttet. Det gjorde att Anna plockade ytterligare två placeringar, men tog sig dessutom förbi en åkare på slutvarvet till 28:e plats i mål - 3,23 bakom Lou Jeanmonnot. Hon var totalt 1,27 långsammare än Anamarija Lampic i spåret, men klättrade hela 17 placeringar från start.

Det blev två bom i det inledande skyttet för Stina Nilsson som föll till 46:e plats. Hon fortsatte ändå starkt i spåret och avancerade åtta placeringar efter en nolla i andra liggande. Däremot blev det ytterligare två straffrundor i första stående, vilket gjorde att Stina föll till 42:a plats. Hon plockade sedan en placering trots en femte bom i det avslutande skyttet och lyckades fixa ännu en poäng på 40:e plats i mål, 4,15 från segern. Stina var en dryg sekund snabbare än Hanna i spåret, totalt 56 sekunder efter Anamarija Lampic.

Mona Brorsson stod över jaktstarten för att i stället koncentrera sig på de avslutande tävlingarna i kanadensiska Canmore nästa vecka.

Foto: Nordic Focus

Herrar jaktstart

Sebastian Samuelsson avancerade till tredje plats efter fem fullträffar i första liggande, 18 sekunder bakom ledande fransmannen Emilien Jacquelin. Däremot åkte han på två straffrundor i det andra skyttet och tappade fem placeringar, men tog snabb revansch med ytterligare en nolla på 21 sekunder i första stående. Tack vare det gick Sebastian ut på det fjärde varvet som fyra och hade bara 22 sekunder upp till täten inför det sista stående skyttet. Med fullt ännu en gång hade han kämpat om en pallplats, men missade ett skott och lämnade vallen som sexa. Sebastian tog sig ändå förbi Tommaso Giacomel från Italien på slutvarvet och blev femma i mål, 40 sekunder bakom Johannes Thingnes Bö som klättrade från 17:e plats till seger. Åkmässigt var svensken 40 sekunder långsammare än norrmannen med åttonde tid totalt - och han var även åtta i själva jaktstarten efter nytt fint lopp.

Efter en rasande snabb start med bästa tid på det inledande varvet åkte Martin Ponsiluoma på en bom i det första skyttet Han avancerade ändå till 17:e plats och lyckades sedan nolla i andra liggande. Tack vare det gick Martin ut på det tredje varvet och var ytterligare två placeringar bättre efter bästa åktid ännu en gång. Tyvärr gjorde två straffrundor i första stående att han föll till 13:e plats, men satte sedan punkt med fem nya fullträffar på 21 sekunder i det sista skyttet. Han avancerade till åttonde plats, men tog sig dessutom förbi fransmannen Eric Perrot på slutvarvet och spurtade i mål som sjua, en dryg minut från segern. Martin imponerade på nytt i spåret med tredje tid sammanlagt, 17 sekunder efter snabbaste åkare. Han hade dessutom sjunde skjuttid efter fyra serier på 1,37 och var fyra i själva jaktstarten efter att ha klättrat hela 13 placeringar.

Jesper Nelin startade som 45:a, men avancerade sju placeringar efter fullt i första liggande. Trots en bom i det andra skyttet gick han ut på det tredje varvet som 34:a, men föll tre placeringar efter ytterligare en straffrunda i första stående. Jesper avslutade sedan med ett tredje missat skott i det sista skyttet, men lämnade vallen som 32:a och passerade dessutom fyra man på slutvaret med en stark finish till 28:e plats i mål - 3,06 bakom Johannes Thingnes Bö. Han var totalt 56 sekunder långsammare än norrmannen åkmässigt, men klättrade hela 17 placeringar.

Världscupen avslutas nästa vecka med sprint, jaktstart och masstart på hög höjd i Kanada - närmare bestämt i Canmore, med start på torsdag den 14:e mars.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-03-10

Senast uppdaterad: 2024-03-11

Författare: Svenska Skidskytteförbundet