Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Foto: Svenskt Skidskytte

Starkt svenskt skytte i sprinten

Hanna Öberg lyckades nolla och var bara 21 sekunder från segern på femte plats i torsdagens högklassiga världscupsprint i Canmore som bjöd på snabba banor och fina förhållanden på vallen. Fyra av svenskorna sköt fullt och vi fick in hela sex åkare bland de 24 främsta.

Hanna Öberg fick en bra start och lämnade vallen som femma efter fullt i det liggande skyttet, fyra sekunder från täten. På mellanrundan höll hon både avståndet och placeringen med femte åktid och lyckades sedan nolla ännu en gång i stående. Tack vare det hade Hanna bara fyra sekunder upp till ledande Lou Jeanmonnot som fyra, men tröttnade en aning på slutvarvet och fick i stället släppa en åkare förbi sig till femte plats i mål - 21 sekunder bakom Lisa Vittozzi från Italien som passerade fransyskan på slutvarvet. I spåret var svenskan sammanlagt 44 sekunder långsammare än slovenskan Anamarija Lampic, man hade åttonde skjuttid efter två serier på 52 sekunder. Hanna har dessutom ett lysande utgångsläge inför lördagens jaktstart.

Precis som Hanna inledde Anna Magnuson med fem fullträffar i liggande. Hon var fyra sekunder bakom landslagskompisen som åtta ut på den andra rundan, men fick släppa tre åkare förbi sig och var tre placeringar sämre inför det stående skyttet. Där lyckades Anna nolla på nytt och lämnade vallen som 10:a och fick även samma placering i mål, 44 sekunder från segern. Hon tappade totalt 54 sekunder mot snabbaste åkare i spåret, men har också stora möjligheter att nå en topplacering med fortsatt stabilt skytte i jaktstarten.

Elvira Öberg hade femte tid på det första varvet, men lämnade vallen som trea efter en nolla i det liggande skyttet, bara två sekunder från täten. Däremot blev hon passerad av fyra åkare på mellanrundan och låg sjua på väg in till stående. Där åkte Elvira på en bom och föll till 16:e plats, men avancerade på slutvarvet till 14:e plats i mål - knappt fem sekunder bakom Anna. Åkmässigt hade hon nionde åktid sammanlagt, 29 sekunder långsammare än Anamarija Lampic. Var beredd på en rejält revanschsugen Elvira i jaktstarten.

I sin tredje världscupstart inledde Anna-Karin Heijdenberg med fem fullträffar i liggande och lämnade vallen på 15:e plats. Hon plockade två placeringar till på vägen till det stående och lyckades sedan sätta alla skotten på nytt, trots viss tvekan i mitten av serien. Tack vare det felfria skyttet klättrade Anna-Karin vidare till 11:e plats, men tröttnade lite på slutvarvet och hamnade på 15:e plats i mål - fem sekunder bakom Elvira. I spåret tappade hon en dryg minut mot snabbaste åkare efter ett imponerande lopp.

Tack vare fullt i det liggande skyttet låg Mona Brorsson på 14:e plats, strax före Anna-Karin. På mellanrundan fick hon släppa sin unga landsmaninna och ytterligare två åkare förbi sig till 17:e plats, men lyckades därefter nolla för andra gången i stående. Mona gick ut på slutvarvet som 13:e åkare, men fick nöja sig med 19:e plats i mål - 1,06 från segern. Hon var sammanlagt 1,12 långsammare än Anamarija Lampic, men kämpade ändå på oväntat bra efter sin förkylning tidigare i veckan.

Stina Nilsson var bara 10 sekunder från täten på det första varvet, men åkte på en bom i det liggande skyttet. Hon avancerade ändå åtta placeringar till 24:e plats på den andra rundan och klarade sig sedan med ett missat skott i stående. Stina var fortsatt 24:a ut på slutvarvet och höll sin placering in i mål, 1,13 bakom segrande Lisa Vittozzi. Hon var 43 sekunder efter snabbaste åkare med 15:e tid totalt i spåret och gjorde sin klart bästa insats under säsongen i Världscupen.

Det blev en jobbig dag för Sara Andersson som gick ut i slutet av startfältet när spåren var ganska uppkörda. Hon åkte dessutom på två bom i liggande och ytterligare en i det stående skyttet och missade jaktstarten på 75:e plats i mål, 3,12 från segern. Sara tappade totalt 2,08 mot Anamarija Lampic i spåret.

I morgon fortsätter Världscupen i Canmore med herrarnas sprint kl. 17.40.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-03-14

Senast uppdaterad: 2024-03-15

Författare: Svenska Skidskytteförbundet