Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Hela laget tillsammans efter den sista tävlingen för säsongen. Foto: Nordic Focus

Hanna och Martin sexa i masstarterna

Världscupen avslutades med spännande masstarter under söndagen, i varmt och soligt väder i Canmore. Hanna Öberg var åter i medaljläge men blev sexa i mål efter ännu ett fint lopp. Martin Ponsiluoma hamnade också på sjätte plats efter en trist start med med stark åkning.

Damer masstart

Hanna Öberg inledde med fullt på 25 sekunder i första liggande och lämnade vallen som trea, sex sekunder från täten. På nästa varv tog hon sig ifatt och kom in till det andra skyttet i sällskap med ytterligare fem åkare, men föll till 10:e plats efter ett missat skott. Tack vare fem nya fullträffar på 24 sekunder i första stående var Hanna tillbaka på tredje plats och hade bara en straffrunda upp till tätduon inför det sista skyttet. Med en tredje nolla hade svenskan kämpat om segern, men tyvärr blev det en andra bom i stället. Hanna gick ut på slutvarvet som femma, men hamnade på sjätte plats i mål och ännu en blomsterceremoni - 31 sekunder bakom fransyskan Lou Jeanmonnot. Åkmässigt var Hanna 57 sekunder långsammare än hennes landsmaninna Justine Braisaz-Bouchet, men hade tredje skjuttid efter fyra serier på 1,37.

Precis som Hanna lyckades Anna Magnusson nolla i det första skyttet. Hon gick ut på det andra varvet som åtta och avancerade sedan två placeringar tack vare felfritt skytte på nytt i andra liggande. Däremot gjorde två bom i första stående att hon föll till 14:e plats, men tog revansch med fullt ännu en gång i det avslutande skyttet. Anna hamnade till sist på 15:e plats i mål, 1,26 från segern. Hon tappade 1,35 mot snabbaste åkare i spåret, men kan glädja sig åt att vara bland de 15 främsta totalt i Världscupen för andra säsongen i rad.

Elvira Öberg fick en trist start med en bom i första liggande och ytterligare två i det andra skyttet. Hon var bara 26:a ut på det tredje varvet, men plockade fem placeringar efter fullt i första stående och klättrade därefter vidare till 19:e plats i mål, trots en fjärde bom i det sista skyttet - 1,45 bakom segrande Lou Jeanmonnot. Elvira var sammanlagt 1,12 långsammare än Justine Braisaz-Bouchet i spåret och fick senare kliva upp på pallen och ta emot priset för bästa U25-åkare för tredje gången!

Tack vare fem fullträffar i det inledande skyttet lämnade Mona Brorsson vallen som sjua, men föll fyra placeringar trots ytterligare en nolla i andra liggande. Efter en bom i det tredje skyttet låg hon på 15:e plats och gick sedan ut på slutvarvet på samma placering efter sin tredje nolla i det sista skyttet. Mona tröttnade lite på slutvarvet och fick nöja sig med 20:e plats i mål i sitt sista världscuplopp, 1,47 från segern - och tappade totalt 2,14 mot snabbaste åkare.

Precis som Peppe igår firades Mona direkt efter målgång av sina lagkamrater, den här gången i specialgjorda tröjor. Det var en känslosam och fin hyllning till en ovärderlig lagspelare efter en lång och framgångsrik karriär med OS-guldet i stafett 2022 som höjdpunkten. Mona har dessutom gjort sitt främsta individuella resultat och sin bästa säsong den här vintern - snacka om att sluta på topp. Tack Mona för allt och lycka till framöver!

Herrar masstart

Martin Ponsiluoma fick en jobbig start med två bom i det inledande skyttet och gick ut på det andra varvet som 27:a, 41 sekunder från täten. Han fortsatte med ännu ett missat skott i andra liggande, men avancerade sex placeringar och lyckades sedan skjuta fullt på 24 sekunder i första stående. Tack vare det klättrade Martin vidare till nionde plats och hade bara 18 sekunder upp till pallen inför det sista skyttet. Tyvärr försvann chansen efter ett missat skott, men han lämnade ändå vallen som sjua och tog sig dessutom förbi en man med tredje tid på slutvarvet till sjätte plats i mål och en ny blomsterceremoni - 1,24 bakom Johannes Thingnes Bö som vann överlägset efter endast en bom. I spåret var Martin 21 sekunder långsammare än norrmannen med femte tid totalt - och han hade nionde skjuttid efter fyra serier på 1,44.

Tack vare fullt i första liggande låg Jesper Nelin på femte plats och tog sig ifatt täten på det andra varvet. Tyvärr bröt han sedan en stav och tappade både tid och placeringar - och missade dessutom två skott i det andra skyttet och föll tillbaka. Jesper åkte på ytterligare två straffrundor i de stående skyttena och fick nöja sig med 28:e plats i mål, 3,53 från segern. Åkmässigt tappade han drygt två minuter mot snabbaste man sammanlagt.

Sebastian Samuelsson åkte på tre bom både i det första och andra liggande skyttet, vilket gjorde att tävlingen var förstörd. Han fortsatte med ytterligare ett missat skott i första stående, men satte sedan punkt med en nolla på 22 sekunder. Sebastian blev till sist 29:a i mål, 5,15 bakom Johannes Thingnes Bö. Han var totalt 2,51 långsammare än norrmannen i spåret, men hade sjätte skjuttid efter fyra serier på 1,39.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-03-18

Senast uppdaterad: 2024-03-20

Författare: Svenska Skidskytteförbundet