skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

SM-guld för Jesper och Elvira i masstarterna

SM-veckan i Boden fortsatte på söndagen med spännande masstarter i fina förhållanden med några minusgrader i luften och vindstilla på vallen. Jesper Nelin vann sitt andra guld i herrarnas lopp, medan Elvira Öberg tog hem segern bland damerna efter att ha avgjort i sista stående.

Herrar masstart
Jesper Nelin från Biathlon Östersund gjorde ett litet ryck i sista backen på det inledande varvet och hade tre sekunders försprång till konkurrenterna inför det liggande skyttet. Han lämnade också vallen i en ledning med fem sekunder före Henning Sjökvist efter fullt för båda, men fick sällskap av klubbkompisen på vägen till det andra skyttet. Där åkte Jesper på en bom, medan Henning lyckades nolla på nytt och tog över täten med 24 sekunder.

När det var dags för första stående hade Hennings ledning minskat till sju sekunder före en kvartett bestående av Jesper, Sebastian Samuelsson från I 21, SK Bores Emil Nykvist och Viktor Brandt från I 2 - och det var den sistnämnde som drog det längsta strået. Tack vare fem snabba fullträffar gick Viktor ut på det fjärde varvet sex sekunder före Jesper - och med Sebastian ytterligare 13 sekunder bakom. När det var dags för avgörandet hade Sebastian jobbat sig ifatt - så det var tre åkare som kom in tillsammans på vallen för att skjuta om segern i sista stående.

Där klarade sig Viktor med ett missat skott och lämnade straffrundan först, men bara tre sekunder före Jesper - och på slutvarvet var det ingen tvekan om vem som var starkast. Jesper var förbi redan vid mellantiden och hade gott om tid att vinka till den applåderande publiken på Pagla skidstadion på väg till sitt andra SM-guld i helgen efter totalt två missade skott. Viktor hade en bom mer och fixade silvret utan problem, 15 sekunder från segern. Bronsmedaljen gick till Sebastian trots tre straffrundor i det sista skyttet och sex bom totalt, men med snabbaste åktid - 59 sekunder bakom Jesper.

Piteås Peppe Femling var ytterligare fem sekunder bakom på fjärde plats med fyra bom i sitt sista individuella lopp, en dryg sekund före Henning som hade samma skytteresultat. Emil blev till sist sexa i mål, 1.09 bakom segrande Jesper efter totalt fem missade skott.

Oskar Brandt från I 2 fick nöja sig med 11:e plats i sin allra sista tävling, men firades med guldhjälm och skumpa av landslagskollegorna efter målgång som tack för en fin skidskyttekarriär.

Damer masstart
Efter ett samlat startfält på det inledande varvet var det Finnskogas Mona Brorsson som lämnade vallen i ledning efter det första liggande skyttet, fyra sekunder före Johanna Skottheim från Lima - och med Tullus Anna-Karin Heijdenberg ytterligare sex sekunder bakom, alla med fullt skytte. Mona utökade avståndet något på nästa varv och hade fortfarande fem sekunder tillgodo mot Johanna efter fem nya fullträffar för båda i andra liggande.

På det tredje varvet fick de sällskap av Piteåkarna Hanna Öberg, Elvira Öberg och Anna Magnusson som hade två bom vardera - och tack vare snabbt och felfritt skytte i första stående tog Hanna över täten, tre sekunder före Elvira som också sköt fullt. Det gjorde även Mona som följde som trea, ytterligare åtta sekunder bakom. Elvira och Hanna drygade sedan ut avståndet till 18 sekunder inför avgörandet i det sista stående skyttet.

Där åkte Hanna på två straffrundor, medan Elvira och Mona klarade sig med ett missat skott. Det gjorde att Elvira hade ett försprång på 23 sekunder före storasyster ut på slutvarvet och tog till sist hem SM-guldet med 25 sekunders marginal i mål, efter tre bom och snabbaste åktid. Hanna missade ett skott mer och hade sin tur nio sekunder tillgodo mot Mona som lyckades fixa ett brons i sin sista skidskyttetävling. Hon hyllades med vågen av Elvira och Hanna vid målgång och fick senare ta emot välförtjänta hyllningar även från de övriga konkurrenterna efter en lång och framgångsrik karriär.

Anna var 14 sekunder från pallen på fjärde plats i mål efter totalt fyra missade skott, medan SK Bores Emma Nilsson avancerade en placering på slutvarvet och blev femma med endast en bom - en dryg minut från segern. Anna-Karin missade två skott sammanlagt och hamnade på sjätte plats, ytterligare 10 sekunder bakom Elvira.

I morgon avslutas skidskyttarnas del av SM-veckan på Pagla skidstadion i Boden med singelmixstafetter kl. 10.35.

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-03-24

Senast uppdaterad: 2024-03-25

Författare: Svenska Skidskytteförbundet