skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
Placeholder

Anna och Peppe vinnare för Piteå i singelmixstafetten

SM-veckan avslutades med en spännande singelmixstafett i perfekta förhållanden med soligt och vackert vinterväder på Pagla skidstadion i Boden. Anna Magnusson avgjorde på den sista sträckan och tog hem guldet för Piteå, tillsammans med Peppe Femling i sitt allra sista lopp.

Det var Jesper Nelin från Biathlon Östersund som tog täten efter det första liggande skyttet, några sekunder före Peppe Femling i Piteås andralag och Sebastian Samuelsson från I 21 - efter ett extraskott vardera. På det andra varvet höll de tre åkarna ihop och hade 12 sekunders försprång till närmaste konkurrent på väg in till stående. Där lyckades Sebastian nolla och växlade 19 sekunder före Peppe som fick använda två extraskott - och med SK Bores Emil Nykvist en knapp sekund bakom honom som tredje lag efter fem fullträffar.

På nästa varv tappade Anna Hedström några sekunder mot förföljarna, men behöll ledningen. Tyvärr åkte hon på två straffrundor i liggande och föll till sjätte plats, en knapp halvminut bakom Emma Nilsson från SK Bore som tog över täten efter fullt skytte. Hon hade sju sekunder tillgodo mot Anna Magnusson ut från vallen, men fick sällskap av Piteåkaren på vägen till det stående skyttet. Det var också Anna som växlade först trots två extraskott, tre sekunder före Limas andralag där Johanna Skottheim klarade sig med ett. Emma tvingades använda alla sina tre extraskott och var ytterligare sju sekunder bakom som trea för SK Bore.

Peppe Femling drygade ut sin ledning med fem sekunder på vägen till det liggande skyttet och lämnade sedan vallen 11 sekunder före Sebastian Samuelsson efter fullt skytte av båda. Men på det andra varvet minskade avståndet och när det var dags för stående skiljde det bara fyra sekunder mellan åkarna. Där fick Peppe använda alla sina tre extraskott medan Sebastian klarade sig med ett och tog över täten för I 21, åtta sekunder före Piteå. SK Bore låg fortfarande på bronsplats när Emil Nykvist växlade efter ett extraskott, ytterligare 12 sekunder bakom.

Anna Magnusson tog sig snabbt ifatt Anna Hedström på nästa varv och förde på nytt upp Piteå i täten efter fullt i det liggande skyttet, 25 sekunder före Emma Nilsson från SK Bore som också lyckades nolla. Inför sista stående hade Anna en knapp halvminut tillgodo mot tre jagande åkare, men höll nerverna i styr och satte alla skotten ännu en gång. Hon hade 44 sekunders försprång ut på slutvarvet och hann med att vinka till publiken på upploppet innan hon togs emot med en kram av sambon Peppe Femling som alltså tog SM-guld i sitt allra sista lopp som skidskytt.

Bakom segrarlaget blev det en tuff och spännande spurtduell om de övriga medaljerna. Emma Nilsson drog till sist det längsta strået och fixade en silvermedalj till SK Bores förstalag tillsammans med Emil Nykvist, medan Anna Hedström och Sebastian Samuelsson tog hand om bronset för I 21:s förstalag - 33 sekunder bakom Piteå.

De kände nog ändå av flåset i nacken för det skiljde bara några sekunder ner till två vilt jagande åkare där Stina Nilsson spurtade in Limas förstalag på fjärde plats i mål med Tobias Arwidson som lagkamrat - strax före Piteås förstalag med systrarna Hanna Öberg och Elvira Öberg som kämpade storstilat. Sexa blev Jesper Nelin och Ella Halvarsson från Biathlon Östersunds förstalag, en knapp minut från segern.

Text och analys: L-G Alsenius

Bild: Svenskt Skidskytte

Publicerad: 2024-03-25

Senast uppdaterad: 2024-03-25

Författare: Svenska Skidskytteförbundet