Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Anna-Carin Zidek efter sin vinst i den totala distanscupen 2010. Foto: Nordic Focus

Anna-Carin Zidek fick medalj av kungen

Genom sina framstående insatser inom skidskytte och längdskidåkning har Anna-Carin Zidek tilldelats Kungens Medalj för förtjänster inom svensk idrott vid en ceremoni i Prinsessan Sibyllas våning i Kungliga slotten den 9 april.

Anna-Carin Zidek (före detta Olofsson) bytte bana från längdskidåkning till skidskytte 2002 och kom att bli en väldigt framgångsrik skidskytt. Hon var den första kvinnliga skidskytten att ta ett OS-guld, totalt blev det två OS-medaljer och sex VM-medaljer. Utöver det även 32 pallplatser i världscupen och hon vann den totala distanscupen 2009/2010 och den totala sprintcupen 2006/2007.

- Anna-Carin Zidek (ACO) har haft stor betydelse för svenskt skidskytte, säger skidskytteförbundets ordförande Sofia Domeij.
- Hon blev snabbt en dominerande kraft inom sporten genom sina enastående prestationer. Hon tog sin första VM-medalj redan 2005 och följde upp det med ett OS guld och ett OS silver vid OS i Turin året därpå, något som inspirerat och motiverat kommande generation skidskyttar och som bidragit till att sätta Sverige på kartan som en ledande nation inom skidskyttevärlden, fortsätter Sofia.

Idag jobbar Anna-Carin som skidskyttetränare på Härjedalens gymnasium.

Foto: Nordic Focus

Publicerad: 2024-04-11

Senast uppdaterad: 2024-04-14

Författare: Svenska Skidskytteförbundet