Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Glädjen efter damernas andraplats i stafett i Hochfilzen. Foto: Nordic Focus

Svenskt skidskytte summerar: Världscupen i backspegeln

Vi kan se tillbaka på en stark säsong med totalt 19 svenska pallplatser i Världscupen. Det började fint med stafettseger på hemmaplan och avslutades med känslosamma hyllningar till två viktiga och värdefulla veteraner som valde att säga tack och farväl till skidskyttekarriären.

Världscupen inleddes i slutet av november förra året med folkfest och hög stämning på läktarna, trots snö och blåst i ett kylslaget Östersund. Först ut var en spännande singelmixstafett där det började illa för Sverige som bara låg på 17:e plats vid den första växlingen. Men tack vare fullt skytte både på den andra och tredje sträckan körde Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson upp det svenska laget i ledningen och lyckades till sist ta hem segern efter ett nervöst sista skytte där Hanna fick använda två extraskott, men sköt snabbare än norskan Juni Arnekleiv som också missade två skott.

Efter den framgångsrika starten stod skyttet i vägen för topplaceringar i de följande distansloppen. Däremot blev Anna Magnusson, Linn Persson, Elvira Öberg och Hanna Öberg tvåa i damernas stafett bakom Norge - efter att ha skjutit om segern i sista stående. I den avslutande jaktstarten avancerade Sebastian Samuelsson från fjärde plats i sprinten till seger efter en riktig nagelbitare i det sista skyttet. Där åkte både Sebastian och Philipp Nawrath på en straffrunda, men svensken var först ut på slutvarvet och gav inte tysken en chans att ta sig ifatt utan kunde glädjestrålande ta emot hemmapublikens jubel som vinnare.

Efter en dryg vecka hemma i Jämtland fortsatte Världscupen till Hochfilzen i Österrike där Sebastian Samuelsson slog till med en ny pallplats som trea i herrarnas sprint efter ett missat skott - och med Martin Ponsiluoma strax bakom på fjärde plats med samma skytteresultat. Elvira Öberg åkte också på en straffrunda i damernas lopp, men hade näst bästa tid i spåret och var till sist bara fem sekunder bakom Ingrid Landmark Tandrevold som tvåa efter att ha plockat in åtta sekunder på slutvarvet.

I den efterföljande jaktstarten blev det på nytt en duell mellan samma åkare som avgjordes i sista stående där norskan fick problem med vapnet och tappade tid, medan Elvira satte alla skotten och helt ohotad kunde ta hem segern. Hon körde också slutsträckan tillsammans med Anna Magnusson, Mona Brorsson och Hanna Öberg i damernas stafett där Sverige hamnade på en fin andraplats ännu en gång, efter alltför många extraskott för att kunna utmana de segrande norskorna.

Det sista stoppet innan juluppehållet var schweiziska Lenzerheide och en möjlighet för svenskarna att känna på den höga höjden inför nästa års VM. De hade det jobbigt till en början på de tunga banorna, men både Elvira Öberg och Martin Ponsiluoma var ändå nära pallen vid flera tillfällen - och i damernas masstart kom till sist belöningen. Där avancerade Elvira Öberg två placeringar på slutvarvet till andra plats med snabbaste åktid, bara fem sekunder bakom fransyskan Justine Braisaz-Bouchet - medan Hanna Öberg var ytterligare fem sekunder från segern som trea i mål med näst bästa tid i spåret.

Elvira Öberg och Hanna Öberg i Lenzerheide. Foto: Nordic Focus

Efter nyår var det dags för den traditionsenliga veckan i ett snöfattigt Oberhof på tuffa banor och med både värme och luriga vindar. Det blev tyvärr inga individuella pallplatser för Sverige även om både Anna Magnusson och Elvira Öberg var nära som fyra i sprinten respektive jaktstarten. Men ihop med Linn Persson och Hanna Öberg lyckades de fixa tredjeplatsen i damernas stafett bakom Frankrike och Norge i svåra förhållanden på vallen, efter att ha kämpat i toppen under hela tävlingen. Herrarna var också nära pallen för första gången i vinter, men åkte på en straffrunda i det sista skyttet och fick nöja sig med fjärde plats i mål.

Världscupen stannade kvar i Tyskland men förflyttade sig till Ruhpolding. Där sköt Anna Magnusson, Linn Persson, Mona Brorsson och Elvira Öberg om segern ännu en gång i damernas täta och spännande stafett, men fick på nytt ge sig mot de starka fransyskorna och blev tvåa i mål efter ytterligare en imponerande insats. Några dagar senare lyckades dessutom Mona Brorsson nolla i sprinten och nå sin bästa placering under karriären på andra plats bakom norskan Ingrid Landmark Tandrevold, efter ett närmast perfekt lopp.

Tävlingarna fortsatte sedan på hög höjd i italienska Antholz, med dimma som en extra komplikation. Där brukar svenskarna ha det svårt i den tunna luften och så var det även i år. Martin Ponsiluoma var som ofta under vintern en bom från pallen på femte plats i herrarnas kortdistans, men tog det svenska mixstafettlaget i mål som trea bakom Norge och Italien efter en stabil laginsats med Anna Magnusson, Elvira Öberg och Jesper Nelin på de övriga sträckorna.

Sebastian Samuelsson i Antholz. Foto: Nordic Focus

Därefter var det dags för VM inför storpublik i tjeckiska Nove Mesto som bjöd på både vin och vatten resultatmässigt, men med tre fina stafettmedaljer där herrarnas sensationella guld var den stora höjdpunkten.

Efter en dryg vecka med vila och träning var Världscupen tillbaka i ett Holmenkollen med tät dimma som gjorde att damernas distanslopp fick skjutas upp en dag. När tävlingen väl kom igång var det med Elvira Öberg tillbaka i toppform. Hon missade visserligen två skott, men åkte snabbt och blev tvåa i mål - för övrigt hennes första pallplats i distans. Den första pallplatsen någonsin blev äntligen verklighet för Jesper Nelin i herrarnas masstart där han bara var 10 sekunder bakom segrande norrmannen Sturla Holm Laegreid som tredje man i mål efter endast en bom på fyra skytten.

Veckan i Oslo avslutades med ytterligare två svenska pallplatser. Först kämpade Anna Magnusson och Sebastian Samuelsson om segern med Norge i den spännande singelmixstafetten, innan Sebastian fick ge sig mot Vetle Sjåstad Christiansen med en enda tiondel i mål efter en tät spurtstrid. Martin Ponsiluoma tog sedan revansch på grannlandet i väster genom att knäcka Johannes Thingnes Bö på slutvarvet och fixa andraplatsen bakom Frankrike i mixstafetten, tillsammans med Mona Brorsson, Elvira Öberg och Jesper Nelin.

Världscupen satte punkt med två veckor i Nordamerika. I den gamla OS-orten Soldier Hollow hade svenskarna på nytt problem med den tunna luften på 1700 meters höjd. Sebastian Samuelsson blev ändå femma med nollskytte i herrarnas sprint och nådde samma placering i jaktstarten. Där gjorde även Martin och Jesper starka klättringar, precis som Elvira och Anna i damernas lopp. Anna Magnusson, Mona Brorsson, Hanna Öberg och Elvira Öberg fortsatte dessutom sin fina stafettsvit på tredje plats i mål bakom Norge och Tyskland.

Slutstation för säsongen var kanadensiska Canmore med strålande solsken och på något lägre höjd än veckan innan. Sebastian Samuelsson lyckades ta sin tredje individuella pallplats under vintern genom att avancera fyra placeringar till andra plats i herrarnas jaktstart, men i övrigt uteblev de svenska framgångarna. Det var i stället tillfälle att hylla två veteraner som gjorde sina sista internationella tävlingar. Peppe Femling tackades av med kungakrona och kramar efter målgång, medan Mona Brorsson hyllades av lagkamraterna i specialgjorda tröjor - båda efter långa och framgångsrika karriärer.

Den senaste säsongen bjöd alltså på 19 svenska pallplatser i Världscupen efter många imponerande insatser, men kantades också av skador och sjukdomar och ett skytte som inte nådde upp till fjolårets nivå i flera fall. Dessutom tvingades Linn Persson avbryta säsongen efter VM för att återigen operera sin axel. Det var desto mer glädjande att se unga Sara Andersson, Viktor Brandt och Anna-Karin Heijdenberg ta för sig ordentligt med fina prestationer, vilket lovar gott inför framtiden.

Sverige hade tre åkare topp 10 i den totala Världscupen med Elvira Öberg som bäst på sjunde plats efter en ojämn säsong, men med höga toppar. Det gäller även Sebastian Samuelsson som blev nia totalt mot 12:e plats förra året, medan Martin Ponsiluoma kom 10:a sammanlagt efter en hel del problem på vallen - men med riktigt stark åkning under hela vintern.

I Nationscupen fick damerna släppa Norge förbi sig till tredje plats, medan de svenska herrarna blev fyra precis som förra året. Elvira Öberg tog dessutom hem titeln som bästa åkare under 25 år för tredje gången i rad.

Till sist ett stort tack till åkare, ledare, tränare, vallare och övriga inblandade för en spännande och underhållande säsong!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-04-11

Senast uppdaterad: 2024-04-11

Författare: Svenska Skidskytteförbundet