Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Laget efter skrällguldet i herrstafetten. Foto: Nordic Focus

Svenskt skidskytte summerar: Svensk stafettsuccé i VM

Sverige tog brons redan i den inledande mixstafetten vid VM i Nove Mesto. Därefter dröjde det till näst sista dagen innan damerna knep en silvermedalj bakom de omöjliga fransyskorna, följt av herrarnas sensationella guld efter att ha knäckt Norge i det sista stående skyttet!

Det var ett nästan omöjligt uppdrag för de svenska skidskyttarna att försöka upprepa de makalösa framgångarna från förra årets VM i Oberhof. Men det började ändå lovande när Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma , Hanna Öberg och Elvira Öberg tog brons i singelmixstafetten, trots 10 extraskott men med fin fart i spåret.

I sprinttävlingarna var det åkningen som stod i vägen för medaljchanserna. Hanna Öberg och Elvira Öberg missade bara ett skott vardera, men var en dryg minut bakom vinnaren Julia Simon på åttonde och nionde plats i mål. Sebastian Samuelsson lyckades nolla i herrarnas sprint, men hade 37 sekunder upp till segern som femma, medan Martin Ponsiluoma blev 10:e man i mål med två bom - 1,03 bakom norrmannen Sturla Holm Laegreid.

Hanna Öberg klättrade sedan till femte plats med femte åktid i jaktstarten, medan Elvira Öberg blev åtta - båda efter två bom totalt. I herrarnas lopp föll Sebastian Samuelsson en placering och blev sexa i mål, medan Martin Ponsiluoma avancerade till sjunde plats med näst bästa tid i spåret.

Tyvärr började det komma in grus i maskineriet när de svenska toppnamnen hamnade en bit ner i resultatlistan i distansloppen efter alltför många missade skott. Det var i stället Mona Brorsson och Linn Persson som klarade sig bäst på vallen bland damerna med endast en bom och blev nia och 10:a i mål. Sebastian Samuelsson missade visserligen tre skott, men blev trots allt sjua i herrarnas tävling.

Det var också Sebastian Samuelsson som försvarade de svenska färgerna tillsammans med Hanna Öberg i den snabba och spännande singelmixen. Tyvärr kom laget på efterkälken redan på den inledande sträckan, men jobbade sig uppåt i fältet och hade en liten möjlighet att nå medalj inför sista stående. En avslutande straffrunda betydde dock att Sverige hamnade på en snöplig fjärdeplats i mål.

Elvira, Hanna, Linn och Anna efter silvret i stafett. Foto: Nordic Focus

Om det hade varit stolpe ut under större delen av mästerskapet kom den berömda ketchupeffekten under den näst sista tävlingsdagen i Nove Mesto. Först lyckades Anna Magnusson, Linn Persson, Hanna Öberg och Elvira Öberg fixa en svensk silvermedalj efter en stabil laginsats i damernas stafett - innan den makalösa upplösningen i herrarnas tävling:

Viktor, Jesper, Martin och Sebastian efter guldet på stafett. Foto: Nordic Focus

Debutanten Viktor Brandt, Team Autoexperten, gjorde sitt livs lopp på startsträckan och växlade bara 23 sekunder från täten som sexa. Jesper Nelin och Martin Ponsiluoma körde sedan upp laget på medaljplats efter starka insatser i spåret. När Sebastian Samuelsson gick ut på slutsträckan låg Sverige tvåa, men hade fortfarande en dryg minut upp till ledande Norge inför det sista stående skyttet. Där fick Vetle Sjåstad Christiansen stora darren och åkte på hela tre straffrundor, medan Sebastian tog chansen med fem fullträffar på 21 sekunder och förde det svenska laget i mål som sensationella guldmedaljörer!

Det var inte konstig att den stora urladdningen i stafetterna satte sina spår i de avslutande masstarterna. Hanna Öberg var bäst av de svenska damerna på nionde plats med tre missade skott, medan Martin Ponsiluoma hamnade på 13:e plats bland herrarna efter totalt sex bom, men med näst bästa åktid ännu en gång.

Sammanlagt blev det alltså tre svenska medaljer i Nove Mesto. Det är långt ifrån fjolårets rekordskörd, men samma resultat som under VM på hemmaplan i Östersund 2019. Vi kan dessutom glädjas åt flera fina prestationer och kommer nog sent att glömma den glittrande stafettdagen!

Text och analys: L-G Alsenius

Publicerad: 2024-04-15

Senast uppdaterad: 2024-04-19

Författare: Svenska Skidskytteförbundet