Gå till innehåll

Svenskt

skidskytte

SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Landslag

Sverige har en rik historia av framstående skidskyttar som sträcker sig långt tillbaka. Tidigare var det stora namn som Magdalena Forsberg, Helena Ekholm, Björn Ferry och Anna-Carin Zidek som dominerade den svenska scenen. Men nu befinner vi oss i en unik era där nästan alla som står på startlinjen i världscupen har potential att nå pallplaceringar. Med andra ord har svensk skidskytte aldrig varit starkare.

Vi har tre olika landslag. Det första är A-landslaget, där stjärnor som systrarna Öberg, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma återfinns. Sedan finns Team Autoexperten och från våren 2023 även Team Dina Försäkringar, vårt juniorlandslag.

En av de främsta anledningarna till de svenska landslagens framgång är den unika gemenskapen i Östersund. I både A-landslaget och Team Autoexperten är alla aktiva bosatta där, vilket ger dem möjlighet att träna tillsammans året runt. Många andra länder har sina landslag spridda över hela nationen och har endast sporadisk träning tillsammans under landslagsläger. Den sammanhållning som de svenska skidskyttelagen har hjälper dem att ständigt utvecklas och bli starkare.

A-landslaget består av fjorton av Sveriges absolut bästa skidskyttar, synliga på TV under världscupen, VM och OS. Deras mål är att vara bäst i världen, och flera av dem har redan tagit flera medaljer i både VM och OS.

Team Autoexperten utgår från Östersund och består av elva skidskyttar med stark utvecklingspotential och möjlighet att i framtiden slå sig in i A-landslaget. En del av träningen görs just tillsammans med de aktiva i A-landslaget, vilket ger dem unika möjligheter att lära och växa som skidskyttar.

Team Dina Försäkringar består av fjorton skidskyttar i gymnasieåldern och representerar en satsning på den unga generationens potential. Kommande säsong bjuder bland annat på ett Junior-VM på hemmaplan i Östersund där vi troligen kommer se flera av dessa åkare representera Sverige.

Nytt för denna säsong är satsningen på Team Östersund. Där kommer aktiva med fina resultat på internationell seniornivå men som står utanför landslagen får ett stöd från förbundet.

Publicerad: 2024-05-23

Senast uppdaterad: 2024-05-29

Läs mer om hur vi arbetar med Antidoping.

Huvudpartners:

Premiumpartners:

Teampartners: