Gå till innehåll
SVENSKT SKIDSKYTTE
SVENSKT SKIDSKYTTE

Rekordstort deltagande på utvecklande träningsdagar i Östersund

Den 31 juli-3 augusti genomfördes Svenska Skidskytteförbundets årliga träningsdagar för juniorer, där skidskyttar i åldrarna 16-20 år bjöds in till Östersund för att coachas av landslagstränare och träna med juniorlandslaget. 2023 års upplaga innehöll många tuffa pass som utmanade och inspirerade de 46 juniorerna.

Sommarens träningsdagar för juniorer innefattade 4 dagar av hårda och kvalitativa pass för deltagarna. Under träningsdagarna fick juniorerna känna på hur det är att vara aktiv i ett landslag, med ett träningsupplägg som påminner om det som landslagsåkarna kör just nu.

Exempel på pass som juniorerna körde var: 3000m löptest, kombinationspass på rullskidor, styrkepass, ett återhämtningspass med fokus på rörlighet och aktivering samt ett rent skyttepass – allt med support från förbundets landslagstränare.

De tuffa träningsdagarna avslutades med 2 träningsrace på en förmiddag, där de aktiva fick möjlighet att tävla mot sig själv. Träningsdagarna följde därmed landslagets träningsplan att börja vässa formen inför de stundande SM-tävlingarna som går av stapeln i Sollefteå 18-20 augusti.

Daniel Richardsson, tränare för juniorlandslaget, instruerar deltagarna inför dagens träningspass.

Daniel Richardsson, tränare för juniorlandslaget, instruerar deltagarna inför dagens träningspass.

- Det tuffa träningsprogrammet är helt klart en utmaning för de mer oerfarna deltagarna, men vi ser träningsdagarna som en bra fingervisning på vad som krävs för en elitsatsning och för att platsa i ett landslag, säger Anna-Maria Uusitalo, sportchef på Svenska Skidskytteförbundet.

Denna typ av läger är en av få gånger på sommarhalvåret där alla juniorer i Sverige får träffas och sparras mot varandra, något som ses som en viktig byggsten för fortsatt utveckling inom svenskt skidskytte. Utöver hård och kvalitativ träning med sparring fick deltagarna dessutom möjlighet att lära känna varandra bättre, bland annat under onsdagkvällens inspiration- och motivationsföreläsning av tidigare landslagsaktiva Torstein Stenersen som nyss varit aktuell i TV4s program Elitstyrkans hemligheter.

- Vi är väldigt glada över det stora intresset för årets träningsdagar och hoppas på att intresset är lika stort i framtiden. Vi är riktigt nöjda med dagarna och jag måste säga att tillväxten i Sverige ser riktigt bra ut, säger Daniel Richardsson, landslagstränare för juniorlandslaget.

Träningsdagarna i Östersund är ett av flera steg i Svenska Skidskytteförbundets juniorsatsning med fokus på Junior-VM på hemmaplan i Östersund vintern 2025.

Läs mer om Junior-VM i Östersund via knappen nedan.

Publicerad: 2023-08-11

Senast uppdaterad: 2023-08-12

Författare: Svenska Skidskytteförbundet